Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sahne Sanatları » Kalplere hitap eden 'Hamlet'

Kalplere hitap eden 'Hamlet'

Kalplere hitap eden 'Hamlet'18 Ekim 2015 - 06:10
Bağımsız tiyatro Theatre Republique'in İngiliz grotesk grubu Tiger Lillies'le sahnelediği oyun, çağdaş tiyatro ve kabareyi birleştiren bir ustalık eseri. Oyun, birbiriyle çelişkili düşünce ve hisleri sahneye yansıtıyor
SELAY SARI
 
Milliyet Sanat'ın ekim ayı sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajda yönetmen Martin Tulinius, "Bu 'Hamlet'i kalplere hitap etmesi için tasarladım," demişti 'Tiger Lillies Perform Hamlet' hakkında. Perşembe akşamı, İKSV organizasyonuyla Zorlu PSM Drama Sahnesi'nde ilk temsilini izlediğimiz ve dün sona eren, Danimarkalı bağımsız tiyatrosu Theatre Republique'in İngiliz grotesk grup Tiger Lillies ile birlikte sahnelediği oyun, hem akla hem kalbe hitap eden, çağdaş tiyatroyu ve kabareyi birleştiren bir ustalık eseri.
 
Sevgi temaları
 
Oyun bu versiyonda zamansız olmakla birlikte Tiger Lillies'in etkisi ve oyuncuların makyajlarıyla iki Dünya Savaşı arası döneme işaret ediyor ve Brechtiyen soyut tiyatronun izlerini taşıyor. Halatlara takılıp uçan oyuncular, oyuncuları ezmek için üzerlerine yıkılan Elsinore dekoru, cinayetlerin ağır çekim hareketlerle işlenmesi ve elbette Tiger Lillies'in sahnedeki tekinsiz ama gerekli varlığı, oyunu çağdaş tiyatro bölgesine çeken öğeler. Korkunç ve karizmatik palyaço Martyn Jacques’ın liderlik ettiği üç kişilik grup Tiger Lillies, oyunun adının da vurguladığı gibi başrolde. Jacques bazen kraliçe Gertrude ile laflıyor, bazen Hamlet’i intikamını alması için dürtüyor, adeta seyircinin içinden geçen, birbiriyle çelişkili düşünce ve hisleri sahneye yansıtıyor. Oyunda çalınan 21 şarkı, ölüm, intikam, ihanet, günah, şehvet ve nadir olmakla birlikte şaşırtıcı şekilde sevgi temaları etrafında dönüyor.
 
16'sında keşfedildi
 
 
Ophelia rolündeki Nanna Finding Koppel, yönetmen Tulinius tarafından seçildiğinde 16 yaşındaymış. Şu anda 19 yaşında olan Koppel oyunun en etkileyici taraflarından biri. Gerek yatak demirinde yaptığı akrobasi, gerek Hamlet rolünde çok başarılı Caspar Philipsson ile halatlara takılıp uçarak yaptıkları danslarda zarafeti ve vücut diliyle büyülüyor.
 
 
Tulinius, röportajda da belirttiği gibi Hamlet ve Ophelia'nın arasındaki sevgiye özel bir önem veriyor. Diğer karakterler daha karikatürize ve grotesk bir şekilde çizilirken, hatta bazen Polonius gibi tamamen bir maske ve kukladan oluşurken, çiftin sahneleri 'Hamlet'in ölüm, intikam ve şehvet içerikli olayları arasında bir nefes alma olanağı tanıyor.