Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Antalya'da Gezi sansürü

Antalya'da Gezi sansürü

Antalya'da Gezi sansürü01 Ekim 2014 - 12:10
Reyan Tüvi imzalı "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" belgeseli, TCK'nın 125. ve 299. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle festival yönetimi tarafından programdan çıkarıldı
11-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin başlamasına kısa bir süre kala, ulusal belgesel yarışması ön jürisi bir basın açıklamasıyla seçtikleri bir belgeselin festival yönetimi tarafından programdan çıkarıldığını duyurdu. Programdan çıkarıldığı iddia edilen belgesel, Documentarist'ten ödülle dönen, İstanbul Film Festivali'nde de izleyiciyle buluşan ve Gezi olaylarını konu alan Reyan Tuvi imzalı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek'.
 
Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç'ten oluşan jürinin basın duyurusunda, "Festivale başvuran belgesel filmler arasından bizden talep edildiği üzere 15 filmi yarışmaya değer bulduk ve festival yönetimine bildirdik. Festival yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan yarışma filmleri listesinden seçmiş olduğumuz 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgesel filminin 'Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği' gerekçesi ile çıkarılmış olduğunu öğrendik," denildi. 
Jüri, bir belgesel filmin içeriği ne olursa olsun TCK'ya göre değerlendirilmesini ve listeden çıkarılmasını bir sansür olarak nitelendirdiklerini belirterek, bu durumun festival yönetimi tarafından düzeltimediğini ve kendilerinin de bu kararı tanımadıklarını ifade etti.