Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Bergman'ın kayıp senaryosunu rakibi çekecek

Bergman'ın kayıp senaryosunu rakibi çekecek

Bergman'ın kayıp senaryosunu rakibi çekecek28 Ekim 2016 - 12:10
Bergman'ın Fellini ve Kurosawa'yla iş birliği için kaleme aldığı 'Sixty-Four Minutes with Rebecka', 2007'deki ölümüne kadar kavgalı olduğu İsveçli yönetmen Suzanne Osten tarafından sinemaya aktarılacak
İsveçli yönetmen Ingmar Bergman'ın bugüne kadar bilinmeyen bir senaryosu, doğumunun 100. yıldönümünde sinemaya aktarılacak. Dünya sinemasının en önemli isimlerinden Bergman'ın 1969'da kaleme aldığı senaryo, sağır çocuklara eğitim veren bir öğretmenin hamile kalışına odaklanıyor. Senaryo birkaç gün boyunca öğretmeni bir kazaya karışırken, bir seks kulübüne ve kıyafet provasına giderken takip ediyor. Filmin başrolü için, o sıralarda 'The Graduate' filmindeki rolüyle Oscar adayı olan Katherine Ross düşünülmüştü.
 
Bergman'ın senaryosu, Federico Fellini ve Akira Kurosawa'yla beraber gerçekleştireceği bir projede kendisinin bölümünü teşkil edecekti. Ancak yönetmen 2002'de kendi kurduğu vakfa arşivini bağışlamadan önce senaryonun varlığı bilinmiyordu.
 
Bergman'la neredeyse 40 sene kavgalı olan Suzanne Osten, kayıp senaryoyu beyazperdeye aktaracak.
 
64 dakikalığına feminist olabilmiş
 
Senaryo, İsveç'in en önemli yönetmenlerinden Suzanne Osten tarafından çekilecek. Osten ve Bergman '60'ların sonlarında siyasetin iki ayrı ucundaydı; Bergman geleneksel, bireysel ve ataerkilken Osten radikal, feminist ve kolektivist Group 8'in kurucularından biriydi. Osten, zamanında Bergman'la birlikte çalışan ancak erkek egemen sinema endüstrisinde ilerleyemeyen annesini konu aldığı ilk filmi 'Mamma'da Bergman'ı olumsuz bir şekilde resmetmişti. Yıllar sonra Glasgow Film Festivali'nde Bergman'ın başkanı olduğu jüri, Osten'ın başarılı filmi 'The Guardian Angel'ı ödülsüz bırakmıştı. Bergman'ın 2007 yılındaki ölümüne kadar kavgalı olan iki yönetmenden Osten, 'Sixty-Four Minutes with Rebecka'nın senaryosunu okuduğundaki düşüncesini şöyle anlatıyor: "En başta biraz çekindim, ne olduğunu hiç bilmiyordum. Ancak okuyunca çok heyecanlandım. Şöyle bağırdım: 'Vay, demek 64 dakikalığına feminist olabilmiş!'"