Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Cannes’da kadınların tarihi duruşu

Cannes’da kadınların tarihi duruşu

Cannes’da kadınların tarihi duruşu14 Mayıs 2018 - 10:05
Önceki gün 71. Cannes Film Festivali’nde 1866 erkek yönetmene karşı yarışabilen 82 kadın yönetmeni temsilen 82 kadın sinemacı eşitlik çağrısında bulunan bir basın açıklaması yaptı.
NİL KURAL
 
71. Cannes Film Festivali, önceki gece tarihi bir ana tanıklık etti. Aralarında bu yılki jüri başkanı Cate Blanchett ve Fransız sinemasının usta ismi Agnes Varda’nın da olduğu 82 kadın sinemacı, kırmızı halıda bir araya geldi ve yaptıkları basın açıklamasıyla sinema endüstrisinde kadın haklarına ve ayrımcılığa vurgu yaptı. Ayrıca Cannes Film Festivali’ne kadın sinemacıların ağırlığının artması için çağrıda bulunuldu.
 
Eva Husson’ın yönettiği, yarışmada yer alan ‘Les filles du Soleil’ öncesi kırmızı halıya çıkan, aralarında Blanchett ve Varda’nın yanı sıra Kristen Stewart, Marion Cotillard ve Lea Seydoux’nun da bulunduğu kadın sinemacılar sessizlik içinde kırmızı halıda poz verdiler. Yapılan açıklamanın İngilizcesini Blanchett, Fransızcasını ise Varda okudu.
 
 
Açıklamada, “Zorluklarla karşılaşıyoruz ve bunları aşma sürecinde gösterdiğimiz kararlılık ve bağlılığın sembolü olarak bu basamaklarda duruyoruz. Biz, yazarlar, yapımcılar, yönetmenler, oyuncular, görüntü yönetmenleri, menajerler, editörler, dağıtımcılarız; hepimiz sinema sanatı için çalışıyoruz. Bütün sektörlerdeki kadınlarla dayanışma içindeyiz” dediler.
 
 
Açıklamada, kadın ve erkek yönetmenlerin temsil farkına dikkat çeken kadın sinemacılar, “82 kişiyiz, Cannes başladığından beri bu basamakları çıkan kadın yönetmen sayısındayız. Buna karşın bu basamakları 1866 erkek yönetmen çıktı. 71 yıllık festivalde kadın jüri başkanı sayısı 12. Altın Palmiye 71 kez erkek yönetmenlere verilirken sadece bir kez bir kadın yönetmene, Jane Campion‘a takdim edildi. Bu sayılar çarpıcı ve inkar edilemez” diyerek devam ettiler.
 
Kadın sinemacılar, kurumlara, yöneticilere ve ülkelerine güvenli çalışma şartları, ücret eşitliği, farklılıklara alan açma çağrısında bulundu. Protesto Varda’nın “Şimdi basamakları çıkıyoruz” demesiyle sonlandı.
 
Panahi’nin filmi var, kendisi yok
 
İran’da aldığı ceza nedeniyle ülkeyi terk edemeyen Jafar Panahi’nin yeni filmi ‘3 Faces’, dün ana yarışmada gösterildi. Panahi, filmini takdim etmek için Cannes’da bulunamadı. Yönetmenin Altın Ayı ödüllü ‘Taxi’ (2015), ‘In film nist’ (2011) gibi ev hapsi dönemi filmlerinin takipçisi niteliğindeki ‘3 Faces’, konservatuvarda okumak isteyen ancak aile baskısıyla karşı karşıya kalan genç bir kadından bir video alan Panahi ve oyuncu Behnaz Jafari’nin genç kadını araştırmalarını konu alıyor.