Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » David Lynch’in ilham kaynaklarından

David Lynch’in ilham kaynaklarından

David Lynch’in ilham kaynaklarından24 Şubat 2015 - 05:02 | Kült filmin başrolünde Candace Hilligoss (sağda) rol alıyor.
İlk vizyona girdiğinde ilgi görmeyen, Herk Harvey'nin yönettiği 1962 yapımı korku filmi 'Carnival of Souls', yıllar içinde kült statüsü kazandı
NİL KURAL
 
Bazı filmler gösterildiği dönemde hiç ilgi çekmeyip, hak ettikleri yere yıllar sonra geliyor. 1962 yapımı korku filmi ‘Canival of Souls’ da bu filmlerden biri. Gösterime girdiğinde basit bir B-tipi film muamelesi gören yapım, şimdilerde en saygın filmlerin yayınlandığı Criterion Collection’ın koleksiyonunda.
 
Film, bir araba yarışı ve kazasıyla başlıyor. Köprüden nehre uçan arabadan tek kurtulan kişi, ana karakter kilise orgu çalarak geçinen Mary Henry. Başka bir kasabada kilisede iş bulan Mary, tekinsiz bir adamı görmeye başlıyor. Yeni kasabadaki karnaval yerinin bu kabuslarının merkezi olduğunu hisseden Mary, gitgide dünyamızdan uzaklaşıyor. Psikolojik okumalara çok açık, tekinsiz atmosferinin bir an bile yakamızı bırakmadığı bu film, korku türüne ilham kaynağı olmakla sınırlı kalmadı. David Lynch’in müthiş filmlerine de ilham kaynağı oldu. Filmin yönetmeni Herk Harvey’nin de filmde Mary’nin hayatını kabusa çeviren adam olarak rol aldığını ekleyelim. Mütevazi bir bütçeyle çekilen film, aynı isimle 1998’de yeniden çevrildi. Ama çoğu yeniden çevrimde olduğu gibi değerlisi elbette orijinali.