Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Filmekimi’nden 10 film

Filmekimi’nden 10 film

Filmekimi’nden 10 film03 Ekim 2018 - 10:10
Ekim ayında önce İstanbul, ardından Ankara ve İzmir’de düzenlenecek Filmekimi’nden 10 film seçtik.
NİL KURAL
 
İKSV tarafından 5-14 Ekim’de İstanbul’da, 12-16 Ekim’de Ankara’da, 19-23 Ekim’de ise İzmir’de düzenlenecek Filmekimi’nin biletleri geçtiğimiz günlerde satışa çıktı. Etkinlikten öne çıkan 10 filmlik bir liste hazırladık.
 
‘Arakçılar / Shoplifters’: Bu yıl Japon sinemasının önemli isimlerinden Hirokazu Koreeda’ya Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye kazandıran film, küçük suçlulardan oluşan bir aileye odaklanıyor. Koreeda, her zaman işlediği aile ilişkilerine gizem de katarken toplumda kabul gören ve görmeyen arasındaki sınırları da belirsizleştiriyor.
 
‘Leto / Yaz’: Rusya’da ev hapsinde bulunan  Kirill Serebrennikov’un yönettiği ve bu yıl Cannes’da yarışan film, 1980’lerin Sovyetler rock grubu Kino’nun kurulma öyküsü. Serebrennikov alt kültür hikâyesini siyah beyaz bir müzikal olarak anlatıyor.
 
 
‘Şüphe / Burning’: Bu yılki Cannes Film Festivali’nden FIPRESCI Ödülü’yle dönen film, Lee Chang-dong’un ‘Poetry’den sekiz yıl sonra çektiği bir başyapıt. Haruki Murakami’nin bir öyküsünden yola çıkan film, alt sınıftan bir adamın hayatına giren gizemli bir kadın üzerinden ilerliyor.
 
‘Müze / Museo’: Berlin Film Festivali’nden En İyi Senaryo Ödülü’yle dönen Meksika yapımı film, bir arkeoloji müzesine yapılan gerçek bir soygunu konu alırken, sanatın ulaşılabilirliği de sorgulamayan akıcı ve eğlenceli bir üslup tutturuyor.
 
‘Loro’: ‘Muhteşem Güzellik’in İtalyan yönetmeni Paolo Sorrentino, kariyerinde ‘Il Divo’nun ardından bir kez daha bir politikacıyı merkeze alıyor. ‘Loro’, Berlusconi’nin hayatına Sorrentino usulü bir bakış.
 
‘Sarayın Gözdesi / The Favourite’: Yorgos Lanthimos’un Venedik Film Festivali’ndne Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanan filmi ‘The Favourite’, İngiltere Sarayı’nda Kraliçe’nin gözdesi olmak için uğraşan iki soylu kadının rekabetini sivri diyaloglar ve mizahla anlatıyor.
 
 
 
 
‘Roma’: Alfonso Cuaron’un Venedik Film Festivali’nden Altın Aslan kazanan filmi ‘Roma’, yönetmenin çocukluk anılarından yola çıkıp onları büyüten hizmetçi Cleo merkeze aldığı bir yapım. 1971’de Meksika’da geçen film, Cleo’nun bir yılı üzerinden ülkenin bir yılına bakan bir başyapıt.
 
‘Soğuk Savaş / Cold War’: Pawel Pawlikowski, ona Cannes’dan En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran filminde, 17 yıl süren bir aşk hikayesinin devam eden Soğuk Savaş’la bağlarına bakıyor. Film, yönetmenin önceki filmi ‘Ida’ gibi siyah beyaz büyüleyici bir görüntü çalışmasına sahip.
 
‘Under the Silver Lake / Gölün Altında’: ‘It Follows’un yönetmeni David Robert Mitchell’ın yeni filmi, gizemli bir kadını takip eden ve büyük bir komplo keşfeden genç bir adamı takip ediyor. Film, Cronenberg’den Lynch’e uzanan sinemacılarının işlerini akla getiren bir Hollywood portresi sunuyor.
 
‘Girl / Kız’: 15 yaşında trans bir bireyin bale okuluna gitmesi üzerinden onun büyüme öyküsünü konu alan ‘Kız’, Cannes Film Festivali’nden en iyi ilk filme verilen Altın Kamera Ödülü kazandı. Film, Belçikalı yönetmen Lukas Dhont’un imzasını taşıyor.
 
Etiketler: Filmekimi