Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Pera Film’den Dünya AIDS Günü Programı

Pera Film’den Dünya AIDS Günü Programı

Pera Film’den Dünya AIDS Günü Programı28 Kasım 2018 - 04:11
Pera Film, Dünya AIDS günü kapsamında “Buradayım II” başlıklı bir film programı sunuyor. Geçtiğimiz sene ilki gerçekleştirilen program, günümüzde hala bir tabu olan HIV virüsü ve AIDS ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla sunuluyor.

Pera Film, Dünya AIDS Günü kapsamında geçen sene ilkini gerçekleştirdiği Buradayım! adlı film programının bu yıl ikincisini düzenliyor. Buradayım II: Dünya AIDS Günü programında gösterilen yapımlar arasında Derek Jarman’ın, kendisine AIDS tanısı konulmasının ardından tuttuğu günlükler aracılığıyla AIDS ile kişisel deneyimlerini aktardığı Mavi; Pedro Almodóvar’ın Bette Davis, Gena Rowlands ve Romy Schneider’e adadığı Annem Hakkında Her Şey, Matt Wolf'un avangard besteci ve söz yazarı Arthur Russell’a dair etkileyici bir portre sunduğu belgeseli Asi Kombinasyon: Bir Arthur Russell Portresi bulunuyor. Programda ayrıca 1988’de kurulan ve günümüzde AIDS ve HIV virüsü konularında farkındalığı arttırmaya amaçlayan çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS’in, aktivizmde sanatın etkisini vurgulayan altı kolektifin ürettiği videolardan oluşan seçkisi Alternatif Sonlar, Aktivist İsyanlar da yer alıyor. Buradayım II: Dünya AIDS Günü programı, 30 Kasım - 09 Aralık tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz olarak sunuluyor.

 

Kısa filmden belgesele, deneysel sinema örneklerinden kült yapımlara uzanan bir seçki

Derek Jarman’ın 1993 tarihli son sinema filmi Mavi, yönetmenin AIDS tanısının konulmasının ardından tuttuğu günlüğünde yer alan cümlelerden oluşuyor. Filmde yönetmene Tilda Swinton, Nigel Terry, John Quentin sesleriyle, Simon Fisher Turner ise müzikleriyle eşlik ediyor. Mavi, yer yer dokunaklı, eğlenceli, şiirsel ve felsefi bir tavırla yaşamını anlattığı Jarman’ın fiziksel ve ruhsal durumunu, AIDS’le mücadelesini ve ilerleyen körlüğünü gözler önüne seriyor. İspanyol sinemasının önemli yönetmenlerinden Pedro Almodóvar imzalı, uluslararası arenada da büyük yankı uyandıran Oscar ödüllü Annem Hakkında Her Şey, ergenlik çağındaki oğlunun trajik ölümünden sonra Barselona’ya giden bir kadının şehirde geçirdiği günlerin izini sürüyor. 1999 tarihli yapım, karakterin kentte tanıştığı dört farklı kadının portresini çizerken, sevgi, şevkat, güven arayışındaki kadınların birbirlerine verdiği desteği hikayeleştiriyor.

 

Matt Wolf’un yönetmenliğindeki Asi Kombinasyon, New York’a yerleşerek kısa süre içinde 1970’lerin ve 80’lerin deneysel müzik sahnesinin ayrılmaz bir parçası olan Çellist Arthur Russell’ın yaşamından görüntüler içeriyor.Russel’ın en yakın çalışma arkadaşları Philip Glass ve Allen Ginsberg’e de yer veren film, New York’un ilginç kültür tarihinin son 50 yılını, eşcinsel kimliğiyle deneyimlerini ve AIDS ile mücadeleyi ele alıyor. Alternatif Sonlar, Aktivist İsyanlar, altı ilham verici örgüt ve kolektif tarafından üretilen, son derece vurucu kısa video filmler aracılığıyla günümüzde AIDS aktivizmi ve savunuculuğunda sanatın etkisini gündeme taşıyor. Program bugün HIV virüsü ve AIDS salgınının son derece önemli bir durum olmaya devam ettiğini dile getirmeyi amaçlıyor.