Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Sabuncu'ya veda

Sabuncu'ya veda

Sabuncu'ya veda18 Haziran 2015 - 01:06
'Çıplak Vatandaş'ın yönetmeni, 'Namuslu'nun yazarı, sinema ve tiyatronun usta ismi Başar Sabuncu hayatını kaybetti
Oyun ve senaryo yazarı, tiyatro ve sinema yönetmeni, çevirmen, sahne tasarımcısı Başar Sabuncu dün 73 yaşında yaşamını yitirdi. Şener Şen'in başrolünde yer aldığı 1985 yapımı 'Çıplak Vatandaş', 1986 yapımı Müjde Ar'ın 'Asılacak Kadın' yapımlarının da aralarında olduğu filmleri yöneten, 'Şalvar Davası' ve 'Namuslu'nun senaryolarını yazan ve özellikle incelikli Sheakespeare çevirileriyle tanınan Başar Sabuncu, Türkiye'de sinema ve tiyatronun önemli kalemlerinden ve yönetmenlerindendi.
 
İstanbul doğumlu Sabuncu, tiyatroyla henüz lise çağlarında Saint Joseph Lisesi'nde öğrenim gördüğü dönemde ilgilenmeye başladı. 1962'de henüz 19 yaşındayken yazdığı 'Kargalar' adlı oyun Devlet Tiyatroları tarafından sahneye kondu. Bir süre Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi, ardından İstanbul Üniversitesi'nde Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim gören Sabuncu, birkaç yıl oyunculuk yaptıktan sonra yazar ve yönetmenlik üzerine çalışmalarına ağırlık verdi.
 
1960'lı yıllarda TRT Ankara Radyosu tiyatro bölümünde görev aldığı dönemde aralarında 'İlyada', 'Don Kişot', 'Goriot Baba'nın bulunduğu 18 eseri oyunlaştırdı. Bu dönem çok sayıda radyo oyununun yönetmenliğini üstlendi. 1965'te bu dönemde adı Sevgi Yenen olan Sevgi Soysal ile evlendi. Sevgi Soysal, Başar Sabuncu'yla evli olduğu dönem eserlerinde de Sevgi Sabuncu imzasını kullandı. İkili Brecht'in 'Arturo Ui'nin Yükselişi' eserini birlikte çevirdi. 1971'de Sevgi Sabuncu'yla boşanan Başar Sabuncu, daha sonra tiyatro oyuncusu Sevil Candan Sabuncu ile evlendi.
 
12 Mart darbesinin ardından bir süre Fransa'da yaşadı. Ardından Muhsin Ertuğrul'un çağrısı üzerine, 1974'de yönetmen olarak İstanbul Şehir Tiyatroları'na katıldı. 12 Eylül 1980 darbesini izleyen günlerde, 1402 sayılı yasa uyarınca kurumdaki görevine son verilmesinin ardından, Berlin'de, Schaubühne Tiyatrosu'nda 'İşgal' oyununu sahneye taşıdı. 1980'lerin başında senaryoları farklı yönetmenler tarafından perdeye taşındı, 1985'ten itibarense altı film yönetti; tiyatro yönetmenliğine devam etti. Başar Sabuncu ardında çok sayıda oyun, film ve çeviri bıraktı.