Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Sofia Coppola’nın kadınları büyüledi

Sofia Coppola’nın kadınları büyüledi

Sofia Coppola’nın kadınları büyüledi26 Mayıs 2017 - 12:05
Cannes Film Festivali'nde Sofia Coppola, Hong Sang-soo ve Naomi Kawase’nin filmleri eleştirmenlerin ve izleyicinin karşısına çıktı
NİL KURAL / CANNES
 
70. Cannes Film Festivali’nde ‘Lost in Translation’ ve ‘Virgin Suicides’la kendisini babası Francis Ford Coppola’nın gölgesinden erkenden ve zahmetsizce kurtaran Sofia Coppola, yeni filmi ‘The Beguiled’ı yarışmada sundu. Başrollerinde Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning ve Colin Farrell’ın bulunduğu film Amerikan İç Savaşı sırasında Güney’de geçiyor ve Thomas Cullinan’ın aynı adlı romanının 1971 yapımı filmin ardından ikinci uyarlaması. Sırf kızlara özel bir yatılı okula yaralı federasyon askerinin sığınmasının ardından askerin kadınların arzu nesnesine dönüşmesini konu alıyor. Filmde hem dönem filmi atmosferini başarıyla kuran hem de oyuncularından etkileyici performanslar alan Coppola, kariyerinin son dönemdeki en yetkin işlerinden birine imza atıyor. Kadınlar ve asker arasındaki gerilimi komedinin öne çıktığı eğlenceli bir seyirliğe çeviren Coppola, kapanış töreninde bir ödüle uzanması muhtemel isimlerden biri.
 
 
Sang-soo'dan siyah beyaz film
 
İnsan ilişkilerinde iletişim kurulma şekilleri üzerine çektiği filmlerle tanınan, özellikle de erkeklerin kadınlara yaklaşımını ve bunun toplumdaki izlerini sürmeyi seven Güney Koreli usta sinemacı Hong Sang-soo, Cannes yarışmasındaki yeni filmi ‘Le Jour d'après / Geu-hu’da da benzer temalarla ilgileniyor. Bir yayınevi sahibi, eşi, yanında çalışan sevgilisi ve yeni işe aldığı genç bir kadın arasındaki ilişkileri diyaloğa ağırlık veren, özenli kadrajlardan oluşmuş siyah beyaz bir filmle işleyen Sang-soo, bir kez daha gündelik hayatın detaylarından beslenen ve insan davranışlarındaki nüansları yakalayan sadeliğiyle büyülüyor.
 
 
Tema olarak Locarno’dan Altın Leopar ödüllü ‘Right Now, Wrong Then’de olduğu gibi erkeklerin kadınlara samimiyetle veya öğrenilmiş kalıplarla davranmaları arasındaki farkları gösterirken karakterlerini başarıyla kuruyor. Bu tarz bir sadelikten beslenen bir etkileyiciye rastlanmayan 70. Cannes Film Festivali yarışmasında Hong Sang Soo, eleştirmenlerin listelerini tepelerine yerleşmekte zorlanmadı. Kariyerinde çok verimli bir dönem geçiren Sang-soo, bu yıl Berlin Film Festivali’nde yarışan ‘On the Beach at Night Alone’la Kim Min-hee’ye En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getirmişti. Yönetmenin başrolünde Isabelle Huppert’in yer aldığı filmi ‘La caméra de Claire’ ise Cannes’da yarışma dışı bölümde takipçilerle buluştu.
 
 
Cannes’ın favori yönetmenlerinden Naomi Kawase’nin yarışmadaki filmi ‘Hikari’, görme engelli bir fotoğraf sanatçısı ile görme engellilere film için yazılı betimleme yapan bir kadının yakınlaşmasını konu alıyor. Film, Kawase’nin en etkileyici yapımları arasında yer almayan, sıradan bir melodram olarak heyecan yaratmadı.