Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Venedik Film Festivali ‘La La Land’le açılıyor

Venedik Film Festivali ‘La La Land’le açılıyor

Venedik Film Festivali ‘La La Land’le açılıyor30 Ağustos 2016 - 05:08 | Emma Stone ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaştığı 'La La Land'in ödül sezonunda öne çıkacağı konuşuluyor.
Bu yıl 73. kez düzenlenecek Venedik Film Festivali, 31 Ağustos - 10 Eylül tarihleri arasında dünya sinemasını ağırlayacak. Festivalin açılış filmi 'Whiplash'le yıldızı parlayan Damien Chazelle'in 'La La Land'i
Nil Kural / VENEDİK
 
Dünyanın en köklü film festivali Venedik, bugün kapıları 73. kez açıyor. Festivalin açılışını aynı zamanda yarışmada da bulunan Damien Chazelle’in yönettiği ‘La La Land’ yapıyor. ‘Whiplash’le geniş bir kitlenin takip listesine giren Chazelle’in başrollerini Ryan Gosling ve Emma Stone’un üstlendiği filmi klasik Amerikan sinemasına saygı duruşunda bulunan romantik bir müzikal. Venedik'in festival direktörü Alberto Barbera ve sinema endüstrisi yayınları, festival seçkisinin Oscar adaylığı yolunda ilerleyecek film adayı olarak ‘La La Land’i işaret ediyor.
 
 
Amy Adams iki iddialı filmde
 
Ödül sezonunda adı geçmesi beklenen diğer bir yarışma filmi Natalie Portman’ın Jacqueline Kennedy’yi canlandırdığı Şili’nin önemli sinemacısı Pablo Larrain’in ilk İngilizce filmi ‘Jackie’ olarak dikkat çekiyor. Filmde, Jacqueline Kennedy'nin John F. Kennedy'nin suikastte hayatını kaybetmesinden sonraki dönemi merkeze alınıyor.
 
İlk yönetmenliği ‘A Single Man’le (2009) bu alanda kendisini kanıtlayan modacı Tom Ford ise gerilim türündeki filmi ‘Nocturnal Animals’la Altın Aslan adayı. Başrollerini Amy Adams ve Jake Gyllenhaal’un üstlendiği film, eski kocasının romanından kötü etkilenen bir sanat galerisi sahibine odaklanıyor.
 
Amy Adams, Denis Villeneuve'ün yönettiği 'Arrival'da uzaylılarla iletişim kurmaya çalışan bir dilbilimciyi canlandırıyor.
 
Amy Adams, Venedik yarışmasında sadece ‘Nocturnal Animals’la boy göstermiyor. Kanadalı sinemacı Denis Villeneuve’ün yüksek bütçeli bilimkurgusu ‘Arrival’da başrolleri Jeremy Renner ile paylaşıyor. ‘Arrival’ da ödül sezonunda öne çıkabilecek filmlerden. Yarışmanın diğer filmleri arasında uzun bir aradan sonra yeni bir sinema filmiyle karşımıza çıkan Sırp sinemacı Emir Kusturica’nın ‘On the Milky Road’u, Terrence Malick imzalı belgesel ‘Voyage of Time’, Alman sinemasının önde gelen isimlerinden Wim Wenders’in 3D çektiği ‘The Beautiful Days of Aranjuez’ de bulunuyor. Ayrıca François Ozon’un 1. Dünya Savaşı sonrasında geçen melodramı ‘Frantz’ ve Cannes’ın gözde yönetmenleri arasında bulunan ancak bu yıl Venedik’te yer alan Meksikalı sinemacı Amat Escalante’nin yeni filmi ‘La region salvaje’ da Altın Aslan için yarışıyor. Yarışmadaki 20 filmi Sam Mendes başkanlığındaki jüri değerlendiriyor.
 
Nick Cave, 'One More Time with Feeling'de daha önce birlikte çalıştığı Andrew Dominik'le tekrar bir araya geldi.
 
Nick Cave belgeseline dünya prömiyeri
 
Yarışma dışı seçki de bir hayli ilgi çekici. Nick Cave’in oğlunun kaza sonucu ölümünden sonra kaydettiği ve eylül başında çıkacak albümü ‘Skeleton Tree’nin kayıt sürecine odaklanan Andrew Dominik imzalı belgesel ‘One More Time with Feeling’ ve İtalyan sinemacı Paolo Sorrentino imzalı Jude Law’un bir papayı canlandırdığı TV dizisi ‘The Young Pope’un ilk iki bölümü dünya prömiyerlerini Venedik’te yapacak. 
 
Mel Gibson’ın uzun bir aradan sonra yönetmen koltuğuna oturduğu, vicdani red hakkını kullanan bir askere odaklanan filmi ‘Hacksaw Ridge’ de Venedik’te yarışma dışı gösteriliyor.
 
Festivali bu yıl yeni bir seçkisi var: Bahçede Sinema (Cinema nel Giardino). Büyük bir festival sarayı yapılmak için temeli atılan ancak bütçe sıkıntısı nedeniyle festival alanının ortasında açılmış bir çukur olarak kalan geniş bir alan, bu yıl 450 koltuklu bir bahçe sinemasına dönüştürüldü. Bu yeni alanda gösterilecek filmlerden en dikkat çekici olanı Güney Kore sinemasının en ünlü isimlerinden Kim Ki-duk’un politik filmi ‘The Net’. Film, teknesi bozulunca Güney Kore’ye sürüklenen Kuzey Koreli bir balıkçının dramını konu alıyor. Balıkçı önce Güney sonra da Kuzey Kore’de zorlu sorgu süreçlerinden geçiyor. Festivaldeki Türkiye yapımı tek film ise Reha Erdem’in Orizzonti (Ufuklar) bölümünde izleyiciyle buluşacak filmi ‘Koca Dünya.’ Festival, 10 Eylül’de düzenlenecek ödül töreniyle sonlanacak.