Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Venedik’te ustalar ve genç yıldızlar

Venedik’te ustalar ve genç yıldızlar

Venedik’te ustalar ve genç yıldızlar26 Temmuz 2018 - 11:07
75. Venedik Film Festivali, seçkisini dün açıkladı. Yarışmada Mike Leigh’den Coen Biraderler’e usta yönetmenlerin filmlerinin yanı sıra Yorgos Lanthimos ve László Nemes gibi genç yıldız yönetmenler de bulunuyor.

NİL KURAL

 

75. Venedik Film Festivali, ana programını dün düzenlenen bir basın toplantısıyla duyurdu. Coen Biraderler’den Olivier Assayas’a Alfonso Cuaron’dan Mike Leigh’e usta yönetmenlerin merakla beklenen filmleriyle kâğıt üzerinde son yılların en heyecan verici yarışmalarından biri dünyanın en köklü film festivalini taçlandırıyor. Bu yılki Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle buluşması beklenirken seçkide yer almayan çoğu film, Venedik’te, Altın Aslan Ödülü için yarışacak. Festivalin açılışını ‘La La Land’in genç ABD’li yönetmeni Damien Chazelle’in Neil Armstrong filmi ‘First Man’in yapacağı açıklanmıştı. Film, aynı zamanda yarışmada da yer alıyor. Yarışmada ABD bağımsız sinemasının en sevilen yönetmenlerinden Joel ve Ethan Coen’in yeni filmi ‘The Ballad of Buster Scruggs’u da bulunuyor. Tim Blake Nelson, James Franco, Liam Neeson ve Tom Waits’in rol aldığı proje, western türünde bir televizyon dizisi olarak açıklanmıştı. 
 
 
Yarışmadaki diğer bir ABD’li sinemacı yönettiği ilk filmi ‘Bir Liderin Çocukluğu’yla aktörlükten yönetmenliğe dikkat çekici bir geçiş yapan Brady Corbet. Corbet’nin yeni filmi ‘Vox Lux’, beklenmedik bir başarı elde eden bir pop yıldızına odaklanıyor ve aralarında Natalie Portman ve Jennifer Jason Leigh’in olduğu iddialı bir oyuncu kadrosuna sahip. 
 
En son ‘Gravity’yle karşımıza çıkan Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron, yeni filmi ‘Roma’yla Hollywood’dan ülkesi Meksika’ya dönüyor. 1970’lerin başlarında geçen Meksikalı bir ailenin hikâyesini sunacak olan Cuaron, iki yıl önce başkanlık ettiği Altın Aslan jürisinin karşısına bu yıl ‘Roma’yla çıkacak.
 
Leigh’in yeni filmi 
 
Norveç’te öğrenci kampında 2011’de Anders Behring Breivik’in gerçekleştirdiği katliam, bu yılki Berlin Film Festivali’nde yarışan Eric Poppe imzalı ‘Utøya 22. Juli’de etik tartışmalara neden olacak şekilde kurmacaya uyarlanmıştı. Venedik yarışmasında yer alan ünlü İngiliz yönetmen Paul Greengrass imzalı ’22 July’ da aynı katliamı konu alıyor. Greengrass’in bu katliamı sinemaya nasıl aktardığı Altın Aslan adayı ’22 July’ın gösteriminde belli olacak. Yarışmadaki diğer bir İngiliz yönetmen bu yılki Cannes’da yer almamasıyla şaşırtan Mike Leigh. Altın Palmiye ödüllü yönetmen yeni filmi ‘Peterloo’yla Altın Aslan için yarışacak. 
 
 
 
‘Call Me By Your Name’in yönetmeni Luca Guadagnino, Dario Argento’nun korku başyapıtı ‘Suspiria’nın yeniden çevrimiyle Altın Aslan adayı olan diğer bir yönetmen. ‘Köpek Dişi’nin ardından dünya sinemasının genç ustaları arasına giren Yorgos Lanthimos, yeni filmi ‘The Favourite’i Venedik yarışmasında sunacak. Filmde Emma Stone, Rachel Weisz ve Joe Alwyn’in rol alıyor. ‘Saul’un Oğlu’yla çok takdir gören bir ilk filme imza atan Macar yönetmen László Nemes de yeni filmi ‘Sunset’le Altın Aslan için yarışacak. Meksikalı yaratıcı sinemacı Carlos Reygadas da ‘Nuestro Tiempo’ adlı yeni filmini ilk kez Venedik’te izleyici karşısına çıkaracak. 75. Venedik Film Festivali 29 Ağustos - 8 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.
 
 
M. Fazıl Coşkun ve Yeksan Venedik’te
 
Festivalin seçkisinde bu yıl Türkiye’den iki sinemacı bulunuyor. ‘Uzak İhtimal’ ve ‘Yozgat Blues’un yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun’un yeni filmi ‘Anons’, Venedik’in ‘Ufuklar’ (Orizzonti) bölümünde yarışacak. Film, ordudan tasfiye edilmiş dört askere odaklanıyor. Emre Yeksan’ın ‘Körfez’in ardından çektiği yeni filmi ‘Yuva’ ise festivalin Biennale Collage bölümünde izleyiciyle buluşacak.