Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Yaşar Kemal, filmleriyle anılıyor

Yaşar Kemal, filmleriyle anılıyor

Yaşar Kemal, filmleriyle anılıyor22 Şubat 2019 - 12:02
Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015’te aramızdan ayrılmıştı. Yapı Kredi Kültür Sanat, tüm eserleri YKY’den yayımlanan büyük yazarın ölümünün dördüncü yıldönümünde eserlerinden beyazperdeye uyarlanmış veya senaryosunu kendisinin yazdığı dört filmle anıyor.
Beyaz Mendil 
25 Şubat 2019 Pazartesi, 14:30
27 Şubat Çarşamba, 19:00
 
Yapım yılı: 1955
Eser: Yaşar Kemal
Yönetmen ve Rejisör: O. Lütfi Akad
Müzik: Muzaffer Sarısözen
Prodüktör: Süreyya Duru
Oyuncular: Fikret Hakan, Ruth Elizabeth, Settar Körmükçü, Ahmet T. Tekçe, Feridun Karakaya, Hayri Esen, Nuri Genç, Osman Türkoğlu
Siyah-beyaz, 101 dakika
 
Köy ağasının kızı olan Zeliha, başka bir köyden Hasan’ı sevmektedir. İki köyün arasında bir arazi meselesinden doğan bir husumet vardır ve köylüler birbirine düşmandır.  Zeliha’nın babası kızını zorla kendi köyünün ileri gelenlerinden Ahmet’e vermek ister. Zeliha ve Hasan düğün gecesi birlikte kaçarlar. Buna çok kızan köylüler ve Zeliha’nın babası, iki âşığın yakalanmasını ve namusunun temizlenmesini ister. 
 
 
 
 
Karacaoğlan’ın Kara Sevdası 
25 Şubat 2019 Pazartesi, 16:30
27 Şubat Çarşamba, 17:00
 
Yapım yılı: 1959
Eser: Yaşar Kemal
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Yılmaz Güney, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz
Yapımcı: Hürrem Erman
Müzik: Sabahattin Kalender, Ruhi Su
Oyuncular: Nuri Altinok, Tijen Par, Muazzez Arçay, Hayri Esen, Sami Hazinses, Kadir Savun 
Siyah-beyaz, 91 dakika
Ünlü halk şairi Karacaoğlan ile Bozdoğan obası beyinin kızı Elif birbirlerini gördükleri anda sevdalanırlar. Ancak Bey, kızını Avşar beyinin oğlu ile evlendirmek ister. Oba ise, Karaca ile Elif'in yanındadır. 
 
 
 
 
 
Yılanı Öldürseler 
26 Şubat 2019 Salı, 17:00 
28 Şubat 2019 Perşembe, 19:00
 
Yapım yılı: 1981
Eser: Yaşar Kemal
Yönetmen: Türkan Şoray
Senaryo: Yaşar Kemal, Türkan Şoray, Arif Keskiner, Işıl Özgentürk
Yapımcı: Abdurrahman Keskiner
Görüntü Yönetmeni: Güneş Karabuda
Müzik: Zülfü Livaneli
Oyuncular: Türkan Şoray, Talat Bulut, Mahmut Cevher, Aliye Rona, Ahmet Mekin, Yaman Okay, Erol Demiröz, Hüseyin Peyda, Sabahat Işık, Pars Sezer
Renkli, 82 dakika
 
Köyün en güzel kızı Esme ile Abbas birbirlerini çok severler. Ancak Halil Ağa’nın da gözü Esme’dedir. Halil Ağa, Esme’yi kaçırır, Abbas da bir adamı öldürerek hapse girer. Yıllar sonra Abbas hapisten çıkar ve Esme’ye birlikte kaçmayı teklif eder. Ne var ki Esme oğlu Hasan’ı bırakamayacağını söyleyerek Abbas’ı reddeder. Abbas, gece Halil Ağa’nın evini basar ve onu öldürür, Esme’yi kaçırır. Ancak Halil Ağa’nın kardeşleri Abbas’ın ve Esme’nin peşine düşecektir.
 
 
 
 
 
Yer Demir, Gök Bakır
26 Şubat 2019 Salı, 19:00 
28 Şubat 2019 Perşembe, 17:00
 
Yapım yılı: 1987
Eser: Yaşar Kemal
Yönetmen: Zülfü Livaneli
Senaryo: Zülfü Livaneli
Yapımcılar: Wim Wenders, Ülker Livaneli
Görüntü Yönetmeni: Jürgen Jürgens
Müzik: Zülfü Livaneli
Oyuncular: Rutkay Aziz, Macide Tanır, Yavuzer Çetinkaya, Eray Özbal, Serap Aksoy, Tuncay Akca, Melih Çardak, Dilek Damlacık, Yasemin Alkaya, Gürel Yontan, Peter Schulze, Ingeborg Carstens, Uğur Esen, Hülya Güler, Rana Cabbar, Yudum Yontan
Renkli, 95 dakika
 
Borçları nedeniyle bir gün Adil Ağa'nın kapılarına dayanmalarından korkan köylüler, ermiş gözüyle baktıkları Toşbaş'a sığınırlar. Tüm hastalıkları ve her şeyi bir dokunuşuyla iyileştireceğine, düzelteceklerine inandıkları Taşbaş, onlar için tek "umut” tur. Oysa Taşbaş, köylülere kendisinin "ermiş" olmadığını anlatmaya çalışır, ama onları inandıramaz. Ve bir süre sonra Taşbaş da kendini gerçek bir ermiş gibi görmeye başlar. 
 
Etiketler: Yaşar Kemal  yky