Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Ânı görmenin peşinde
Eylül 2015

Ânı görmenin peşinde

Henri Carrol'ın "İyi Fotoğraflar Çekmek İçin Bu Kitabı Okuyun"u, fotoğrafçılığını geliştirmek isteyenlere yönelik pratik ipuçları sağlıyor
M. Ezgi Memiş
 
Hobi olarak fotoğrafçılığı seçmek isteyen fakat nereden başlayacağından emin olamayanlar, fotoğrafçılık kulüplerine ayıracak vakit bulamayanlar ve DSLR makinelerini 'Auto’ modu haricinde nasıl kullanabileceğini öğrenmek isteyenler için Henry Carrol bir kılavuz kitap hazırlamış. Carroll, Royal College of Art mezunu bir fotoğrafçı, yazar ve girişimci. İkinci kitabı "İyi Fotoğraflar Çekmek İçin Bu Kitabı Okuyun", fotoğrafçılıkla ve kamerayla tanışmak ve kaynaşmak isteyenlere bir rehber niteliğinde.
 
Her konseptin yalın ve basit bir şekilde, her sayfada örneklerle anlatıldığı kitap, beş ana bölümden oluşuyor: "Kompozisyon", "Işık", "Pozlama", "Objektifler" ve "Görmek". Girişte her şeyi görmezden gelerek başlamanızı tavsiye ediyor yazar, ya da belki küratör demeliyim. Zira, kitabın tamamında Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson, Joel Sternfeld gibi dünyaca ünlü fotoğrafçılardan seçtiği eserlere yer vermiş ve temel bilgileri, bu eserler üzerinden anlatmış. Bu da kitaba sade bilginin ötesinde bir değer katıyor.
 
Ders kitabı değil
 
Kitap, kameranızla birlikte yanınızda taşıyıp, her an danışabileceğiniz türden. Profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin eleştirilerine maruz kalabileceğini öngören yazar, amacını gayet net bir şekilde kitapta ifade ediyor: “Bu bir ders kitabı değil. Ben de fotoğrafın temel ilkelerini açıklamak için kafanızı grafikler ve fotoğraf kulübü jargonlarıyla doldurmayacağım.” ISO, poz süresi, diyafram açıklığı gibi genel teknik soruların cevabını bulabileceğiniz kitapta, yaratıcılığınızı geliştirecek çerçeveleme, kompozisyon, üçte bir kuralı ve yönlendirme çizgileri gibi açıklamalara da yer verilmiş. İyi bir kompozisyon için yönlendirme çizgilerinden faydalanmak, yatay ve dikey formatları kullanarak gözü istenen şekilde yönlendirmek, ilgi çekici bir ön plan yaratarak derinlik hissini arttırmak ilk bölümden öğreneceğiniz şeylerden birkaçı.
 
Aceleci olmamak
 
Fakat, Carroll’a göre kurallar ve teknikler fotoğrafın ‘yapı taşları’ olsa da, her şeyi kuralına uygun yapmak yerine ‘konunun özünü yakalayan kompozisyonlar oluşturmak’ daha önemli, çünkü bazı durumlarda hikayeyi anlatmak için üçte bir kuralı pek bir işe yaramaz.
 
Kitabın son bölümündeyse, fotoğrafçılığın en önemli unsuruna, görmeye yer ayrılmış. Çünkü iyi fotoğrafçılar dünyayı farklı görür. Ve harika fotoğraflar önce gözlerinizle görmeyi gerektirir. Bunun için kitapta tavsiye edilen objektiften bakmakta aceleci davranmamak. 
 
Görselliğin diğer anlatım ve ifade şekillerine baskın geldiği bu devirde, kendinizi anlatmak ve yaratıcılığınızı sergilemek için en ulaşılabilir yol, bir anı yakalamak ve yansıtmak olabilir. Tavsiyem, şimdi o akıllı telefonu yavaşça yerine bırakmanız ve bir makine edinmeniz. Bu kitap da size başlangıçta çok yardımcı olacaktır.