Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Bir Diktatör Gibi: Depresyon
Ağustos 2016

Bir Diktatör Gibi: Depresyon

Amerikalı oyuncu ve yazar Ruby Wax "Aklımı Kaybettim Hükümsüzdür" kitabında, kendi depresyonundan yola çıkarak negatif düşünceden kurtulmanın yöntemlerini anlatıyor.
DİCLE DENİZ BULUT
 
Amerikalı komedyen ve yazar Ruby Wax, Sunday Times'ın çok satan kitap listelerinden uzun süre inmeyen kitabı "Aklımı Kaybettim Hükümsüzdür"de okura, hayatla baş edebilecek gücü kendinde bulamamanın nasıl bir duygu olduğunu, neden pek çok insanın bu duruma geldiğini ve bu duruma gelindiğinde neler yapılabileceğini anlatıyor. Wax bizzat yaşadığı bu hissi, bir ceset olma durumuna benzetiyor. Ayrıca depresyonun, beyinlerimizin kendi yarattığı bir cehennem olduğunu ve bu cehenneme adapte olamadığı için daha da dibe çekildiğimiz söylüyor ve ekliyor: "Fikirlerinizi ve düşünce biçiminizi değiştirebilirsiniz!"
Wax kitabında basit bir şekilde şan ve şöhretin mutsuzluğa çözüm olmasından ziyade, aslında problemin bir parçası olabileceğini gösteriyor okura. Amerikalı yazar William Styron "Darkness Visible" adlı romanında depresyon sözcüğünün,  depresyon için iyi olmadığını yazar. Çünkü ona göre, ikisi birleştiğinde adeta bir fırtına etkisi yaratır. Wax da tıpkı Styron gibi, kitabında depresyon fırtınalarından bahsediyor ve negatif düşünceye bir diğer negatif düşünce eklenirse aralarındaki yolun güçleneceğinin altını çiziyor ve ekliyor: "Bu da kişiyi mutsuzluğa iter." Bu durumda da negatif düşünceleri, pozitif olanlarıyla değiştirmeyi öneriyor.
 
Kendi gerçekliğimiz
Depresyonun sonradan kazanılan bir şey olduğunu iddia eden yazar ayrıca depresyonu, kişiye sürekli emirler veren bir diktatöre benzetiyor. Kendisinin fazla özeleştiriye yatkın olduğunu söylüyor ve kendisini sürekli bir şeyler karşısında 'kurban ettiğini' de ekliyor. Bunu tetikleyen şeyin ise gündelik hayatında hissettiği özgüven eksikliği olarak gösteriyor. Bir akşam yemeği sırasında birisinin onun aptal olabileceğini düşümesi ihtimali ya da yaptığı bir radyo programı sırasında, kendisinin bir anda programın diğer katılımcıları kadar önemli olmadığını hissetme düşüncesi gibi şeyleri de örnek veriyor...   
 
Pozitif düşüncenin önemi
"Hepimiz kendi kafamızın içinde kendi gerçekliğimizi yaşıyoruz" diyen yazar, gündelik hayatın insanları kıskançlık ve kendine dair nefret duygusu barındırmaya ittiğini söyluyor. Sosyal medyaya da değinen Wax, internet platformlarının insanları depresyona sürüklemek için bir araç olduğunu ifade ediyor. Yazara göre, iyi haber ise düşüncelerimizi değiştirebilecek güce sahip olmamız. Ona göre bunu da pozitif düşünceyle başarabiliriz. "İnsan bir şey düşünmeye başladığında nöronlarının arasından bir elektrik akımı geçer, aynı şeyi tekrar düşündüğünüzde ise bu yol güçlenir" ifadelerini kullanan Wax, bu fikrini Massachusetts Üniversitesi'nden Jon Kabat-Zinn tarafından uygulanan 'dikkat' terapisini esas alarak geliştirmiş. Kendi ülkesinde ünlü olan bir ismin, kendisine rağmen böyle bir kitabı yayımlaması şapka çıkarılacak bir durum. Depresif bir insanın zihnine ufak bir bakış atmak isteyen için "Aklımı Kaybettim Hükümsüzdür" faydalı bir kitap.