Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Dünyayı değiştirmek için
Temmuz 2015

Dünyayı değiştirmek için

"İyilik Gücü", 14. Dalay Lama'nın dünya çapındaki konuşmalarının merkezindeki kavramları, bunları destekleyen delilleri ve onun fikirlerini eyleme dönüştüren kişilerin gerçek öykülerini birleştiriyor.
Buket Öktülmüş
 
Daniel Goleman, Harvard Üniversitesi’nden doktora derecesi almış bir psikolog. Aynı zamanda danışman; The New York Times’ta davranış ve beyin bilimleri konusundan sorumlu kişi; kitapları ve makaleleri ile de küresel ölçekte okur kitlesine ulaşan biri. Günümüz dünyasının en etkili manevi ve siyasi şahsiyetleri arasında hatrı sayılır yere sahip Dalay Lama ile ilk kez 1980’lerin başında, Amherst Koleji’ne ziyarete geldiğinde karşılaşmış. Bu tanışma, onun bilim insanları ile ciddi tartışmalar yapma arzusuna tanık olmasını sağlamış. Daha sonraki yıllarda onun kendi alanındaki bilim insanlarıyla buluşmasını sağlayan toplantılar ayarlamış ve bunları sadece düzenlemekle kalmamış, bizzat buluşmalara da katılmış. Dalay Lama ile tanışıklığı zamanla, neredeyse kadim bir dostluğa dönüşen Goleman bunu, “İlk tanışmamızdan bu yana ve yıllar içerisindeki karşılaşmalarımızda bana her zaman esin kaynağı oldu,” sözleriyle anlatıyor. 
 
“Mesajı onlarca yıl boyunca bana kişisel olarak rehberlik etti ve bunu daha geniş kitleyle paylaşma fırsatını bulduğum için çok memnunum,” diyen Goleman’ı, dünya, duygusal zekâ hakkında yazdığı kitaplarla tanıdı. "İyiliğin Gücü" adını taşıyan son kitabı, "Dünya İçin Dalay Lama’nın Vizyonu" alt başlığıyla okura sunuldu. Kitap, insanlık ailesi için daha iyi bir gelecek düşleyen bu olağanüstü derin anlayışa sahip fütüristin, bir anlamda, düşüne hayat üflemesi üstüne kurulu.  
 
Hep eylem halinde
Goleman, kadim dostlukları sürecinde karşılıklı söyleşilerinin çoğunu kitabında yayımlamış. Bunun yanı sıra Dalay Lama’nın dünyanın dört bir yanında yaptığı konuşmalarıyla yazılarına da yer vermiş ve başkalarının onunla ilgili anlatılarından da yararlanmış. Kendi gözlemleri, düşünceleri ve bakış açılarını da eklediği kitap, bir anlamda, Dalay Lama’nın, “Yıkıcı toplumsal güçleri nasıl kırarım?” sorusu üzerine derin tefekkürünün bir yansıması. Goleman, çok ihtiyaç duyulan bir panzehir hayal ediyor "Dalay Lama: İyilik Gücü"nde. Dalay Lama'nın bu iyilik gücünü içinde barındırdığını ve tanıdığı herkesten daha iyi temsil ettiğini aktarıyor. Goleman, Dalay Lama ile ilk kez 1980'lerde karşılaşmış ve aradan geçen 35 yıl boyunca onu hep eylem halinde görmüş. Dalay Lama'nın "İyilik Gücü"ne katkısını da şöyle anlatıyor: "Bu kitap için de saatlerce, tasavvur ettiği iyilik gücünü ayrıntılarıyla anlattı.”
 
İlham verici
Bir anlamda şefkat yolunda okuruna rehberlik etme niyeti de amaçlayan Goleman’ın kitabı dört kısımdan oluşuyor. “Bir Dünya Vatandaşı” adlı ilk kısım, “Geleceği Yeniden İcat Etmek” adlı tek bölüme sahip. “İçeriye Bakmak” adını taşıyan ikinci kısım, “Duygusal Hijyen”, “Nezaket Devrimi” ve “Bilimle Ortaklık” adlı üç bölüm içeriyor. “Dışarıya Bakmak”, kitabın en hacimli bölümü ve üçüncü kısmı oluşturuyor. “Kuvvetli Şefkat”, “İnsanın Öncelikli Olduğu Bir Ekonomi”, “Muhtaçlarla İlgilenmek”, “Dünyaya Şifa Vermek”, “Diyalog Yüzyılı” ve "Kalbi Eğitmek" adlı altı bölümden oluşuyor. “Geriye Bakmak İleriye Bakmak” adlı dördüncü kısım “Uzun Vadeli Bakış” ile “Şimdi Harekete Geçme Zamanı” bölümlerine sahip.
 
Hayli pratik ve olumlu biçimde dünyayı değiştirip dönüştürme araçlarını sunan ilham verici bir çalışma bu ve sözü edilen araçların tümü Dalay Lama’nın vizyonu içinde mevcut. 
Dalay Lama’nın vizyonunu uyumlu eyleme dönüştürmek için hep birlikte katılmaya davet edildiğimiz bir internet platformu da bu kitaba eşlik ediyor: www.joinaforce4good.org. 
Bu internet sitesi, okumakta olduğunuz kitapla birlikte, sizi daha fazla kaynağa götürecek. Dalay Lama’nın "İyilik Gücü"ne katılmak istiyorsanız bu site sizi, girişebileceğiniz (ya da kendi eylemlerinize model alabileceğiniz) eylemlere yönlendirecektir.
Etiketler: