Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Geçmişe, aşka ve hayata dair bir roman
Ocak 2016

Geçmişe, aşka ve hayata dair bir roman

Sarah Jio'nun yeni kitabında, Kailey Crane’in oldukça gençken tanıştığı Cade’e aşkını ve bunu, hayatının farklı zamanlarında nasıl yaşadığını, zamanlar arası geçişler yardımıyla okuyoruz.
EKREM BUĞRA BÜTE
 
Sarah Jio, son dönemin dikkat çeken çok satan yazarlarından birisi. Kitapları Türkiye’de de büyük bir ilgi görüyor. Dünyanın dört bir yanında kendine has ve tutkulu bir hayran kitlesine sahip olan Jio’nun son romanı, “Yeşil Deniz Kabuğu” başlığıyla Pena Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı.
 
1978 doğumlu Sarah Jio, ABD’nin en çok okunan kadın roman yazarlarından birisi. Kitapları USA Today ve New York Times gibi mecraların 'best-seller' listelerinde kendine yer bulmuş, eserleri bugüne kadar 25’ten fazla dile çevrilmiş. Tüm dünyada hayranları bulunan, romanları heyecanla takip edilen bir yazar Jio. Ancak yazarın Türkiyeli hayranları tarafından özel bir ilgi gördüğünü, kendisinin de bu ilgiyi cevapsız bırakmadığını söyleyebiliriz. Öyle ki, son kitabı “Yeşil Deniz Kabuğu”, yazarın İstanbul Kitap Fuarı’na gelmesi nedeniyle dünyada ilk kez Türkçede yayımlanmıştı. Fuarda Jio’yu bekleyen heyecanlı kalabalığın oluşturduğu metrelerce sıra, bu ilginin en akılda kalıcı göstergesiydi şüphesiz. Yazarın daha önce "Böğürtlen Kışı" kitabında Türkiyeli okurlarına özel bir not yazdığını da hatırlatmadan geçmeyelim. 
 
2050'ye yolculuk
 
Jio’nun, bazı kitaplarında alışıldık tarzından ödün vermiş olsa da, genel manada aşk romanları yazdığını söylemek mümkün. “Yeşil Deniz Kabuğu” da bunlardan birisi. Aynı zamanda anlatıcı kişisi olan Kailey Crane’in oldukça gençken tanıştığı Cade’e aşkını ve bunu hayatının farklı zamanlarında nasıl yaşadığını, zamanlar arası geçişler yardımıyla okuyoruz. Dolayısıyla aynı karakterin farklı yaşlardaki hallerini ve ilişkilerini takip ediyoruz.
 
Kitap, 16 Eylül 2050 tarihinde, roman zamanının 40 yıl sonrasından konuşan bir giriş kısmıyla açılıyor. Bu kısımda, romanda hayatının çeşitli kısımlarını okuyacağımız Kailey’nin yaşlılığını görüyoruz. Torununun geçmişini hatırlatan sorusu üzerine, o güne kadar herkesten sakladığı sırrını düşünüyor ve anlatmaya karar veriyor. Roman da tam burada başlıyor, Kailey’nin kendisini ve geçmişini anlatmasına tanık oluyoruz. 
 
İki zamansal akış
 
Romanda izlenen parçalı anlatı yapısı da merak ve sürükleyicilik unsurlarının zinde tutulması için kullanılmış. Metinde temel olarak iki zamansal akış mevcut. Geçmişine dönen Kailey’nin ağzından dinlediğimiz hikayeyi biri 1996, diğeri 2008 olmak üzere iki farklı zamanda takip ediyoruz. Bunlar, sırayla birbirini takip eden bölümlerle kurgulanıyor. Öte yandan Kailey’nin, âşık olduğu Cade karakteriyle olan iki farklı buluşmasını imleyen bu tarihler, anlatıya parçalı bir yapı kazandırıyor. Muntazam bir sırayla bölümlerin iki farklı zaman arasında gidip gelmesi de, bu bölümlerin birbiriyle konuşması ve bir tür soru-cevap ilişkisi kurmaları niyeti taşıyor. Bu tercihin, türün ve diğer çok satar romanların sıklıkla başvurduğu bir yöntem olduğunu ifade edebiliriz.
 
Sonuç olarak, “Yeşil Deniz Kabuğu”, geniş bir hayran kitlesine sahip bir yazarın, kendi tarzına yakın duran son kitabı. Aşka, geçmişe, geçmişi aramaya ve geçmişi anlatmaya dair bir roman. Bir çok satan kitapta görmeyi beklediğimiz üzere akıcı ve kolay okunan bir üslupta yazılmış. Gerek dil gerek de anlatı bakımından okuru yormayan, rahat bir üsluba sahip. Ayrıca genel olarak basit ve geçerli formülleri kullanan yapısı ve karakterlerinde kullandığı tahmin edilebilir kişilikleriyle okuruna 'iyi vakit' geçirtmeye niyetli kitaplardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 
 
Dünyada ilk kez Türkçeye çevrildi
 
Birçok eseri best seller listelerinde yer alan ve Türkiye'de de geniş bir okur kitlesine sahip Sarah Jio'nun yeni kitabı "Yeşil Deniz Kabuğu"nun İngilizce dışındaki başka dildeki çevirisi, dünyada ilk kez İstanbul Kitap Fuar'ında yayımlandı. Aslında bu yıl başında kitabını Türkçe yayımlamayı planlayan Jio, İstanbul Kitap Fuarı'na katılma kararı aldığında, kitabın çıkış tarihini de öne çekti.