Milliyet Sanat
Haziran 2015

Normalden anormale

“Ayak İzlerim” ve “Tüy Gibi Hafif” kitaplarının yazarı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Erkan Sarıyıldız "Anormal Kitap"ta, hastalıklar ve düşünce modellerini irdeliyor.
"Anormal Kitap"
Erkan Sarıyıldız
Destek Yayınları
Fiyatı: 15 TL
Kişisel Gelişim
 
BUKET ÖKTÜLMÜŞ
 
Erkan Sarıyıldız bir tıp doktoru. Dahiliye uzmanı. Son yıllarda gerçekleştirdiği kişisel ve ruhsal gelişim eğitimleri, atölye çalışmaları, can verdiği simurg metodu ve elbette kitapları ile dikkati çekiyor. Yazdığı kitaplarla 'kendine doğuşu'nun verimini, izleyenleri ile paylaşıyor bir anlamda. 
 
Doğrusu Sarıyıldız, hayli verimli bir zihne sahip. Neredeyse kaleminden kitap damlıyor diyebiliriz. Birkaç yılda, neredeyse 10'a yakın yayımlanmış kitabı arkasında bırakmış bile. Anlatmayı seviyor. Özellikle de kendini anlatmayı. Bunu yaparken neredeyse kendinden geçiyor. Bazen kantarın topuzunu kaçırdığı da oluyor. Gene de okurun bunlara takılmadan ilerlemesini sağlıyor. Çünkü tuhaf bir, “O kadar olur” dedirten içtenliği sahip. 
 
Bakış açısı da ne?
 
Son kitabının ismi ise "Anormal Kitap". Göl yeşili bir zemin üstünde tek renkli ve somurtkan bir dolu balık yüzüyor. Onların tam karşısında ise tek bir balık var. Meydan okurcasına baktığı balık sürüsünü gülümseyerek süzen rengarenk bir balık. Hemen altında göz alıcı beyazlığı ile dikkati çeken şu cümle yer alıyor. “Her hastalık, yanlış bir düşünce modelinin bedendeki yansımasıdır.”
 
“Tamam” diyorsunuz: “Sonunda buldum. Beni telef eden hastalıklarım hakkında iç görü kazanmamı sağlayacak kitabı buldum.” Beni telef eden hastalıklarım hakkında iç görü kazanmamı sağlayacak kitabı buldum."
 
Ancak hayır, üzgünüm. Bu o kitap değil, ama gene de kaldırıp bir kenara atmayın. Umutsuzluğa kapılmaya hiç gerek yok. Bu o kitap değil, tamam, ama gene de size yardımcı olabilir. Yazılış amacı bu çünkü... Yardımı biraz farklı: Belki bakış açınızın mevcut açısını değiştirebilen cinsten bir yardım. Ya da açıların tümünü iptal edip, içsel bir dairenin açığa çıkmasına yol açabilen türden bir manevi destek. "Bakış açısı da neymiş?" deyip geçmeyin. Düşünün: Sıkışıp kaldığınız dar açıları düşünün. Bütün bunlardan kurtulup genişlemiş bir bilinçle yaşamak az şey mi? Kitap üç bölümden oluşuyor. İlki, "Yazma Çılgını Bir Adamın Önsözü" adlı bölüm. Okur, 42 sayfa boyunca, önsöz dâhil, dört yazının içinden geçiyor.
 
Kavramların karmaşası
 
Bu bölüm, "Normalden Anormale" başlıklı bir yazı içeriyor. “Ben anormal olmayı seçiyorum” cümlesi ile başlayan kısım önemli. Çünkü Sarıyıldız, normal ve anormal kavramları üstünde duruyor ve kendi "Anormallik Manifestos"unu yayımlamadan önce konuya ait ne var ne yoksa bir güzel silkeliyor. Bu yüzden, belki de kitabın en can alıcı bölümü denilebilecek yapıya sahip bir yazı bu. Yakından bakalım. En azından kavramlara yaklaşalım diye bir iki küçük alıntı: "Normal: Kurala uyan, alışılagelene uyan, düzgüye uygun. (...) Yani ‘norm’ların içinde olan.” Peki, 'norm' ne demek? Kalıp, şablon, kural anlamlarına geliyor. Normal, “Tanımlanmış, kuralları belirlenmiş bir kalıbın içine girebilmekle eş," olarak tanımlanabilir. Bu durumda manifestosunun “Ben benim, ben anormalim” cümlesi ile başlaması ve bitmeden hemen önce “Benliğimin, sistemin benim özgünlüğümü yok etmeye programlı oyunlarına alet edilmesine izin vermem” gibi ifadeler içermesi de hayli normal...
 
Biliyorum, normal ve anormal biraz fazla gelebiliyor. Kelime bile olsa fazla olabiliyor. Son bir kez daha: "Sağlık Üzerine Anormal Yazılar" başlıklı bölümü "Kişisel Dönüşüm Üzerine Anormal Yazılar" takip ediyor diyelim ve bu normal anormal döngüsünü bitirelim. 
 
Kitabın sonunda "Yazar Hakkında" adlı bir bölüm daha var. Bu bölüm, tam Sarıyıldız’ın yaptığı çalışmalar hakkında etraflı bilgi edinmek isteyenlere göre. Rahat ilerleyen, yormayan bir kitap bu ve bir çırpıda bitiyor.