Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Öpücüğün Rengi
Ağustos 2016

Öpücüğün Rengi

Resim yapmayı çok seven Monica Mercader kitapta, "Öpücük ne renktir?" sorusunun peşine takılıyor ve renklerden tatlara, duygulardan hayvanlara uzanan eğlenceli bir yolculuğa çıkıyor.
BUKET ÖKTÜLMÜŞ
 
“Dünyanın yerinde duramayan tüm Minimonilerine, özellikle de benim Minimoni’m olan Monica Mercader’e” ithafı ile başlıyor Rocio Bonilla’nın kitabı "Öpücük Ne Renktir?". Sözü Monica alıyor sonra. Kendini tanıtıyor: “Bisikletime atladığım gibi rüzgârdan hızlı sürerim” diyor. Kırlangıçları, çilekli kekleri ve annesinin anlattığı öyküleri dinlemeyi sevdiğini söylüyor. Balkondaki çiçeklerin bakımını yapıyor; çünkü onları sulamaya bayılıyor. Hızlı büyüsünler diye onlara güzel şeyler söylemeye de... 
Bütün bunlardan çok daha fazla sevdiği tek şey var: Resim yapmak!
Sözün özü kahramanımız hem tam bir Minimoni hem de renklerle sıkı fıkı arkadaş. Bu öyle derin bir dostluk ki sadece onları boyamakla kalmıyor, onlar üstüne düşünüyor da. Etrafını çepeçevre kuşatan dünyaya ait somut nesnelerin resimlerini çoktan yapmış ve her birini gerçek rengine boyamış bile. Günlerden bir gün aklına “Öpücük ne renk olabilir?” sorusu düşüyor ve gelsin zihnin fazla mesai anları...
 
Olumlu ve olumsuz yönleri
Monica’nın zihni somut nesnelerden soyuta doğru gelişirken derin düşünme durağını keşfediyor. Burada oyalanmaktan da hoşnut gibi... Yaşına başına bakmadan mantık yürütme işleminin üstesinden gelmesi başka nasıl açıklanabilir? Tek tek renkler ve bilindik anlamları üstünde duruyor önce. Kırmızı makarna sosunda çokça görüldüğü gibi, kızgınlığı da anlamlandırıyor. Sonuç mu? “Kimseyi öpmezsiniz… Kızgın olduğunuzda!” Yeşil, sarı, kahverengi, beyaz, pembe, mavi, siyah ve gri için de uzun uzadıya düşünüyor. Öpücük, bu renkler ve ilişkili anlamları üstüne kafa patlatıyor. Olumlu ve olumsuz yönlerini tartıyor sanki. Yaşı elverdiği ölçüde tabii... Gene de işin içinden çıkamıyor. Ta ki annesi yanağına bir öpücük kondurana kadar. Öpücük yanağına dokunurken Monica’nın zihninde parlayan gökkuşağının bütün renkleri canlanmış oluyor böylece.
 
Desenlerle canlanan hikayeler
Kitabın yazarı Rocio Bonilla İspanya’da doğmuş. Barcelona Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim görmüş. Okullarda pedagog olarak çalışmış. İspanya’nın en tanınmış illüstratörleri olan Ignasi Bianch ve Roger Olmos ile birlikte atölye çalışmalarına katılıyor. İspanya’nın önde gelen çocuk dergilerine çiziyor. Çocuklar için yazıp resimlediği üç kitabı var: "Kuşbakışı" (2014), "Dünyanın En Büyük Kitap Dağı" (2015)  ve Günışığı Kitaplığı tarafından okura sunulan "Öpücük Ne Renktir?" (2015).  Bu son kitabı pek çok dile çevrildiği gibi, İspanya Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı’nın edebiyat yayıncılığını destekleme amaçlı 2016 Yılın En İyi Kitaplaşan Çocuk ve Gençlik Kitapları seçiminde ilk üçte yer almış. Müren Beykan’ın çevrisi de kitabı kuşatan tüm incelik, titizlik ve özen ile uyumlu. Kitaptaki desenlere gelince, hepsi hem hikayeyi anlatıyor hem de canlı tutuyor.