Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Nesbo, bir rock yıldızı
Mayıs 2014

Nesbo, bir rock yıldızı

Sevin Okyay
Jo Nesbo, pek çok insani zaafa sahip karakteri Harry Hole ile beşinci kez karşımızda. “Şeytan Yıldızı”, Nesbo’nun usta yazarlığının bir başka örneği.
"Şeytan Yıldızı"
Jo Nesbo
Çev: Taciser Belge, Burçak Gürün Muraben
Doğan Kitap
Fiyatı: 29 TL
POLİSİYE
 
Oslo’da genç bir kadın evinin banyosunda ölü bulunur. Polisin dikkatini, onun parmaklarından birinin eksik olması ve gözkapağının altına konmuş yıldız şeklindeki kırmızı elmas çeker: Bir pentagram, yani şeytan yıldızı. Seri katil şüphesi, kendi köşesine çekilmiş içkide teselli arayan Harry Hole’u bu ölümün esrarını araştıran ekibe katılmaya zorlar. İşin kötüsü, ekibin başında yolsuzluklarını ortaya çıkarmaya çalıştığı Tony Waaler vardır. Oslo’yu dehşete salmış yeni bir seri katilin varlığı ile, Hole’un daha önceki iki kitapta, “Rodstrupe / Kızılgerdan  / The Redbreast” ile “Nemesis”te tanıdığımız Waaler ile bitmeyen mücadelesi, birbirine paralel olarak ilerliyor.
Seri katillere aslında Norveç’te pek sık rastlanmıyormuş. Buna bir Amerikan hastalığı gözüyle bakılıyor. Parmak ve yıldız rutinini sürdüren bu seri katilin 23 yaşındaki ilk kurbanının adı, Camilla Loen. İkincisi, tanınmış tiyatro oyuncusu Lisbeth Barli. Onun kesilen parmağı, kırmızı elmas bir yüzükle bezenmiş halde, polis merkezine gönderiliyor. Sonra da 28 yaşında bir kadın, bürosunun banyosunda ölü bulunuyor. Küpesinin içine bir kırmızı elmas yıldız yerleştirilmiş, bir parmağı eksik. 
 
Sağlam olay örgüleri
 
Evet, Oslo’da bir seri katil keyfince dolaşıyor. Bu durumda sevgili yalnız kurdumuz, âşık ve alkolik Harry Hole, duruma ister istemez müdahale ediyor. Zaten soruşturma ortağı Ellen Gjelten’in ölümü yüzünden uykusuz geceler geçirdiği bir dönemde, sevgilisi Rakel’le olan ilişkisi de tehlikede. Aslında  işten uzaklaştırma evrakı hazırlanmış ama patronu Baş Müfettiş Bjarne Moller, evrakı imzalamadan tatile çıkıyor ki, Harry içkiyi bırakıp katilin peşine düşebilsin. Üstelik, Oslo polisinde seri cinayetler üzerinde çalışıp çözümlemiş tek kişi o.
 
Jo Nesbo (adı ‘Yu’ diye okunuyor ama Amerikalılar’ın ona ‘Joe’ demesine alışmış), sadece kimin suçlu olduğunun sonunda ortaya çıkmasıyla ilgilenmiyor. Harry’nin sorunları ön planda, yan karakterleri de çok ilginç. Nesbo kitabın bütünü açısından tayin edici olmayan ama akılda kalan karakterler yaratmanın ustası. İşi çözdüm sanan okurunu sık sık hayalkırıklığına uğratmayı da biliyor. Sağlam olay örgüleri ve müthiş bir temposu var.
 
Stieg Larsson benzetmesi
 
“Şeytan Yıldızı / Marekors / The Devil’s Star” Harry Hole serisinin beşinci kitabı. Nesbo’ya ortaya ilk çıktığı andan itibaren Stieg Larsson’un varisi gözüyle bakıldı. Oysa Nesbo’nun yazarlıktan gelen şöhrete ihtiyacı yok. O bir rock yıldızı. Bestecisi ve şarkıcısı olduğu grubu Di Derre ile Norveç tarihinin en çok satan albümünü yapmışlardı. Ama bir yandan müzik, bir yandan gündüz işi olan borsacılığın temposu sonunda onu bezdirdi. İzne ayrılıp Avustralya’ya bir bilet aldı. Yolda da ilk Harry Hole kitabı “Flaggermusmannen / Yarasa / The Bat”i yazmaya başladı.
 
Nesbo, adı duyulmaya başladığından beri hep Stieg Larsson ile kıyaslandı. Oysa tarzları da, kahramanları da çok farklı. Harry, Larsson’un ekonomi yazarı dedektifi Mikael Blomkvist’ten çok, başka dedektifleri andırıyor. Kendisi gibi alkol sorunu olanları: Örneğin, Hieronymous / Harry Bosch (Michael Connelly), Matt Scudder (Lawrence Block) gibi. Ama Martin Scorsese’nin bir kitabını beyazperdeye uyarlamayı ("Snowman") düşündüğü kişi, Jo Nesbo. Eh, Shakespeare oyunları yeniden yazılırken “Macbeth”i kaleme almasını da öyle herkesten rica etmiyorlar.