Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Asu Maro | Altın Portakal’ın heyecan veren yenilikleri

Altın Portakal’ın heyecan veren yenilikleri

03 Ekim 2022 - 10:10
.
59.Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı. Meşhur kortejiyle, ulusal ve uluslararası yarışmalarıyla, Altın Portakal Sinema Okulu kapsamındaki dersleri ve söyleşileriyle, Yeşilçam’ın ustalarıyla genç kuşak sinemacıları buluşturan yapısıyla heyecanlı bir hafta vadediyor Antalyalılara ve konuklara.
 
Bu sene afişinde Filiz Akın ile Ediz Hun’un 1970 yapımı “Ankara Ekspresi” filminden bir kare var. (Esat Mahmut Karakurt’un romanından uyarlanan, Muzaffer Arslan’ın yönettiği film 1971’de beş dalda Altın Portakal kazanmış, En İyi Film Ödülü’nü alan ilk renkli film olma özelliğine sahip). Roman uyarlaması demişken, sözü festivalin heyecan verici iki yeniliğinden ilkine getirmek istiyorum: “Türkiye sinemasına güçlü senaryolar kazandırmak” amacıyla düzenlenen Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması. Türkiye’de ilk kez düzenlenen bir yarışma. Açılış gecesi sonuçlar açıklandı, ödüller sahiplerini buldu. Yarışmaya 77 eser başvurmuş, Cem Erciyes, Doğu Yücel, Burak Göral’dan oluşan ön jüri sekiz finalisti belirlemişti. Aslı Özge, Ercan Kesal ve Müge İplikçi’den oluşan jüri aralarından iki projeyi ödüllendirdi. En İyi Senaryo Ödülü Burcu Aykar’ın Cahide Birgül’ün romanından senaryolaştırdığı “Gölgeler Çekildiğinde”nin, Jüri Özel Ödülü Elif Refiğ ile Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun Zaven Biberyan’ın romanından senaryolaştırdıkları “Yalnızlar”ın oldu. Gerçekleşmesini sabırsızlıkla beklemek için şimdiden pek çok sebebe sahip olduğumuz iki film için ilk adım atılmış oldu böylece. Sebeplerin en başında da perdede cesur bir bakışla anlatılan farklı hikâyeler, derinlikli karakterler, zengin dünyalar izleme umudu geliyor.
 
 
BURCU AYKAR
 
Geleceğin kadın sinemacıları
 
Festivalin ikinci şahane yeniliği ise Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Hollanda Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yeni Nesil Sinema Okulu”. Amacı sinema yapmak isteyen kız öğrencileri desteklemek ki buna gerçekten çok ihtiyaç var. Projeye başvuranlar arasından seçilen toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadın haklarına dair beş senaryo 23 kız öğrenciden oluşan beş ekip tarafından çekilmiş. Biz bu beş filmi bu yazının yazıldığı akşam saat 20.00’de AKM Perge salonunda izleyebileceğiz, belki de geleceğin kadın sinemacılarıyla tanışacağız.
 
 
Filmlerin unutulmaz ‘an’ları
 
Yine sinemayla soluk aldığımız bir haftaya başlarken (devamı da Filmekimi ile gelecekken) Altyazı Sinema Dergisi’nin yeni çıkan özel sayısından söz etmek istiyorum; “Bir An: 70 Unutulmaz Film Sahnesi”. Hani şu yıllar önce izlediğimiz, sevdiğimiz bir filmi düşünürken aklımıza, daha ötesi kalbimize geliveren ‘an’ vardır ya… Belki her şeyini unutursun; o kareyi ve onun sende uyandırdığı hissi unutmazsın. Özel sayının editörü Berke Göl dergideki ‘Bir An’ köşesini 2013 senesinde bu tarz anılara saygı duruşunda bulunmak üzere başlattıklarını anlatıyor, sunuş yazısında. Ortaya çıkan geniş külliyattan da yararlanan ama çoğu yeni yazılardan oluşan bu ‘kitap’ var elimizde şimdi. Gerçek bir başucu kitabı. Fellini’den Varda’ya, Lütfi Ö. Akad’dan Nuri Bilge Ceylan’a önemli yönetmenlerin 70 filminden unutamadıkları anları 70 kişi kaleme almış. Sadece dergi yazarları değil oyuncular, edebiyatçılar, yönetmenler var aralarında. Beni “Unutamadığım filmlerle ilgili kim ne yazmış?” ile başlayıp izlemediğim filmlerin ‘o sahnesini’ merak ettiğim bir yolculuğa çıkardı. MUBI iş birliğiyle hazırlanmış, içinde derginin kapağını ve içinden çıkan posterini de tasarlayan Murat Palta’nın o filmlere özel illüstrasyonlarının yer aldığı, çok şık, kıymetli bir sayı. https://altyazi.net adresinden ısmarlanabiliyor.