Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Asu Maro | Hızır’ı kaçırmamak için

Hızır’ı kaçırmamak için

05 Mayıs 2022 - 08:05

Sevgili arkadaşım, şahane yazar-yönetmen Ebru Nihan Celkan’ın kendisi kadar şahane anneannesiyle çektiği “Hıdrellez’de ne yapmalıyız?” konulu videoyla içim açılarak başlıyorum güne. Bugünün Hıdırellez olduğunu fark etmem de o ana denk geliyor. Yıllar yılı Ahırkapı’da sokaklarda dans ederek kutladığımız, dileklerimizi sarıp sarmaladığımız kırmızı keseleri hiç tanımadığımız insanlarla yan yana aynı devasa ağaca astığımız bir gün benim için Hıdırellez. Verdiği ilk duygu “birleştirme”. Biri karada, diğeri denizde darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile İlyas’ı yeryüzünde buluşturan bir gün, halihazırda aynı kara parçası üzerinde yaşamakta olan insanları da buluşturmayı başarabilir çünkü, değil mi?

 

 

Peki, ne yapıyoruz bugün? Anneanne’den öğreniyoruz ki işe bir gece önceden kuru incirleri ıslatarak başlamalıymışız. Sabah yiyoruz bunu. Aynı zamanda bir kalem kâğıt alıp kendimiz ve bütün sevdiklerimiz için neler diliyorsak yazıp döküyoruz. Çizimi kuvvetli arkadaşlar resim de yapabilir, o kadar kişiyi dolaşacak Hızır’a da kolaylık olur bence. Biliyorum o keselerin içinde evler, yatlar, arabalar gizli ama elimize yılda bir geçen bu fırsatı en çok ihtiyaç duyduğumuz şeyleri dilemek için kullanmak isteyenlerin barışın, umudun, huzurun resmini çizmeyi öğrenmelerinde fayda var.

Dileklerimizi yazıp çizdiğimiz kâğıtları güzelce bir kırmızı kurdeleye sarıp ya da kırmızı keseye koyup bir gül ağacına yerleştiriyoruz, sabah da erkenden alıp mümkünse akan bir suya bırakıyoruz. Bu sırada kendimizi de süslemeyi ihmal etmiyoruz, saçımıza yeşil yaprakları olan kırmızı güller takıyoruz, rengârenk giyiniyoruz. Böylece bir türlü gelemeyen bahara, içimizi bürüyen kasvete kırmızılarla yeşillerle kafa tutuyoruz. Hızır da “Yok, bu kadar derin bir bunalımla ben bile başa çıkamam” deyip bize uğramadan gitmiyor.

 

Yine Ahırkapı’da Hıdırellez

 

Bir zamanların Hıdırellez’lerini özlemle anarken bu yıl Ahırkapı’da kutlama yapılacağını öğrendim. 2000’den itibaren devam eden Hıdırellez kutlamaları 2011’de semt artık kalabalığı kaldıramadığı için biletli yapılmak istenmiş, gelen tepkiler üzerine iptal olmuştu. Sonra yine devam etmesi denense de bombalı saldırılar, pandemi derken bir türlü huzura eremediğimiz için pek mümkün olmamıştı.

Ahırkapı Müzisyenler Derneği tarafından düzenlenen kutlama bugün saat 19.00’da Ayasofya Camii önündeki buluşmayla başlayacak ve Ahırkapı’ya yürünecek. Mahalle halkının katkılarıyla, ücretsiz olarak düzenlenen etkinliğe gelenler ihtiyaçlarını dayanışma için mahalle esnafından karşılayacak.

 

Bir şenlik de KüçükÇiftlik’te

 

Tam Hıdırellez olmasa da bir bahar kutlaması da bu hafta sonu KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşiyor. Üstelik yıllarca Ahırkapı’da bayılarak izlediğimiz Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası’nın da katılımıyla. Başka kimler olacak sahnede, “Yüzdeyüz Müzik Sunar: İstanbul’da Bahar” festivalinde? Hâlâ heyecan yaratıyorsa 7 Mayıs’ta Goran Bregoviç Wedding & Funeral Band olacak, Shantel ve BaBa ZuLa olacak. 8 Mayıs Pazar akşamı ise Adamlar konseri. Umarım bahar da bu karşılama merasimlerini duyuyordur.