Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Asu Maro | ‘Şarkı dediğin şarttır yaşamaya’

‘Şarkı dediğin şarttır yaşamaya’

09 Ocak 2023 - 10:01
.
Sevdiğim şarkı yazarlarının yeni şarkılarını dinlemek beni biraz ürküten, bu yüzden ertelediğim bir deneyim oluyor. Ya eskiden beri bildiğim, sevdiğim tadı yoksa artık sözlerinin - melodilerinin? Ya onun da zamana yenilme günü geldiyse? Hani düşününce olmaması lazım değil mi, yaşanan yıllar, edinilen tecrübeler insanın üretimine de olumlu yönde yansımalı gibi geliyor. Ama oluyor maalesef bu, hem de sıkça. Örnek verip kırıcı olmak istemiyorum, zaten tam olarak tek bir kişiden de söz etmiyorum; yıllarca dilinizden düşmeyen şarkıları yazan bir insan “olgunluk çağı” denilen bir yaşta nasıl bu dünyanın en sığ sözleriyle, en klişe müzikleriyle karşınıza çıkıveriyor, şaşırıyorsunuz. Çok “eskimiş” buluyorsunuz, “Yapmasaydı keşke” diyorsunuz. Herhalde yaş alırken duygulara da iyi bakmakla, onları beslemekle ve kendi yaptıklarına âşık olmak yerine dünyaya da gözünü, gönlünü açık tutmakla ilgili olsa gerek bu. Öbür türlü cebinizden sürekli aynı şarkının daha yavanı çıkıyor.
 
Bütün bu girizgâh bu anlamda insanı hiç hayal kırıklığına uğratmayan Hüsnü Arkan’ın yeni yayınlanan şarkısı “Gel Buluta Bakalım”dan söz etmek içindi. Ezginin Günlüğü’ne dünya güzeli şarkılar armağan ettikten sonra yoluna tek başına devam eden Arkan, sürekli çıtayı yükselterek yüreğimizi kanatlandırmaya devam ediyor. Ne tesadüf ki bu şarkıyla tamamlanan albümünün adı “Kanat Sesleri”. Artık hayatımızda albüm diye bir şey pek kalmadığından şarkılar da tek tek yayınlanarak günün birinde bir bütüne varıyorlar. “Kanat Sesleri” de 2019’da çıkan bir mücevher olan “Cam Güzelleri” teklisi ile başlamış, araya Erkan Oğur, Zuhal Olcay, Kardeş Türküler, Yasemin Göksu düetleri de katarak devam etmişti. Arkan’ın Zuhal Olcay’la söylediği “Eyvallah” mesela (“Yaseminler üstüne yemin ederim, aşk biziz / Sevmeye geldik bu cehenneme / Budur hikâyemiz” diyen), benim bıkmamak için kendime dinleme kotası koyduklarımdandı. Yoksa hiç ara vermeden art arda dinleyeceğim. Billur sesli Sevda Deniz Karali ile düet yaptığı “Gel Buluta Bakalım” öyle olacak belli ki. Tadını kaçırmamak için sakınarak çalacağım.
 
Albümün onuncu ve sonuncu şarkısı olan “Gel Buluta Bakalım”ın sözü, müziği Hüsnü Arkan’a, düzenlemesi Efe Demiryoğuran’a ait. Bir yirmi yaşla sohbet şarkısı; “Kim bilir kimler kırdı seni, bilirim anlatmazsın hiç kendini / Gel otur güzel yaşım yirmi, gel buluta bakalım” diyen. İnsanın içini iki basit ama derin cümle kurarak bir sürü düşünceyle dolduran, duygudan duyguya sürükleyen, yüreğini toplatan, gözünü yaşartan, sonra gülümseten, nefis bir şarkı. Bestesi de aynı yalınlık ve derinlikte. Hemen ardından albümün bir önceki şarkısı “Beni Anla”yı da dinleyin, onu da Didem Madak’ın “Paragraf Başı” şiirinden bestelemiş Arkan. Gürol Ağırbaş’ın düzenlemesi, Hüsnü Arkan ile Yasemin Göksu birlikte söylüyorlar. Muhtemelen kendinizi “güzel yaşınız yirmi”yi de yanınıza alıp “Kanat Sesleri”nin diğer şarkılarına doğru yola çıkmış bulacaksınız.
 
Didem Madak demiş ya.. “; “Yeni bir şarkıya başla / Hem şarkı dediğin şarttır yaşamaya”.