Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Elif Tanrıyar | İstanbul’a bahar sanatla geldi: Mamut Art Project başlıyor

İstanbul’a bahar sanatla geldi: Mamut Art Project başlıyor

24 Nisan 2018 - 11:04
Mamut Art Project 6. yılında 50 sanatçı ağırlıyor. Bu yıl Mamut’ta yaklaşık bin başvuru arasından seçilen 50 genç sanatçının 400 eseri sergilenecek. Mamut, 26-29 Nisan 2018 tarihleri arasında Küçük Çiftlik Park’ta gerçekleşecek.

Baharla birlikte İstanbul, şehrin en güzel sanat etkinliklerinden birini ağırlamaya hazırlanıyor. Akkök Holding sponsorluğunda gerçekleşecek olan, bağımsız ve genç sanatçıların eserlerinin sergilendiği ulaşılabilir sanat etkinliği Mamut Art Project’te, bu yıl bin başvuru arasından seçilen 50 sanatçının eserleri sergilenecek. Her yıl yeni sanatçıların üretimleriyle gelişen ve bu sene altıncısı düzenlenen Mamut Art Project, 26-29 Nisan 2018 tarihleri arasında Küçük Çiftlik Park’ta gerçekleşecek. 

 

Geçtiğimiz yıl 20 bin kişi tarafından ziyaret edilen Mamut’un bu yılki jürisi, sanatçı Ayşe Erkmen, koleksiyoner Ayşe Umur, eleştirmen ve yazar Evrim Altuğ, Galeri Nev’in kurucularından Haldun Dostoğlu ve küratör Selen Ansen’den oluşuyor. Jüri tarafından seçilen eserler arasında fotoğraf, enstalasyon, heykel, video, resim, baskı, yeni medya, illüstrasyon, dijital, nakış ve sokak sanatı alanları yer alıyor. Seçilen işler, sanatçılara sunulan kişisel alanlarda sergilenecek.  

 

Seyhan Musaoğlu ve Simge Burhanoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan Mamut Performansları’nın bu seneki teması ise “Maddesiz?” olarak belirlenmiş. Gelen başvurular arasından seçilen 8 performansın sunulacağı bu edisyonda ilk defa, sergilenen performansları tekrar gerçekleştirme hakkı da satışa sunulacak. Geçtiğimiz yıllarda büyük ilgi gören alternatif sanat kolektifi Krüw de, bu edisyonda sergilenmek üzere özel olarak bir araya getirdiği serigrafi baskı seçkisi ‘Mythz’ ile Mamut Art Project’te yer alıyor. Yüzyıllardır farklı kültürlerde, coğrafyalarda anlatılan efsanelerden esinlenen serigrafi seçkisi Krüw sanatçıları, Bertan Berkol, Burak Beceren Burak Şentürk, Bülent Gültek, Can Dağlı, Can Gürgül, Cins, Derin Çiler, Elif Cincinus, Elif Varol Ergen, Ham, Kaan Bağcı, Kaan Bilaloğlu, Moklich, Murat Kalkavan, Selin Çınar, Yavuz Öztürk ve Zez Eah imzasını taşıyor.

Esra Özdoğan

 

Ayrıca, Mamut’ta bu sene bir ilk olarak Mamut Çocuk Atölyeleri de gerçekleştirilecek. Sanatın bir ‘Tavır’ olduğunu ve çocuklara anlatmanın en güçlü yolunun ise aktif, renkli, eğlenceli ve aynı zamanda kolay ulaşılabilir olması gerektiğini düşünen Atölye 5 ekibi çocuklar için Mamut’a özel bir mekân tasarlamış. Çocuklar süreç ve deneyim odaklı yaratılan bu alanda iki gün boyunca sanatla iç içe olacaklar. 

En önemli özelliklerinden biri sanatı ulaşılabilir kılmak olan, İstanbul’un en hoş ve yaratıcı çağdaş sanat etkinliklerinden Mamut Art Project’e dair, Mamut’un kurucusu Seren Kohen, ortağı ve satış direktörü Ekin Kohen ve sanat direktörü Tuba Kocakaya ile konuştuk.

Tuba Kocakaya, Seren Kohen, Ekin Kohen

 

Mamut Art Project’in genel olarak misyonunu ve amaçlarını nasıl tanımlarsınız?

Bu proje ilk olarak nasıl doğmuştu?

Mamut’a başlamadan önce sanat sektörünü gözlemlediğimizde sanat ortamının hızla geliştiğini ve dinamikleştiğini, ancak yurtdışıyla kıyaslandığında hâlâ pek çok eksikler olduğunu farkettik. Bu alanda ilk dikkatimizi çeken genç sanatçıların kariyer adımlarını atarken çektikleri zorluklar oldu. Bu sebeple onları galericiler, küratörler ve koleksiyonerlerle nasıl bir araya getirebiliriz, bu bağları kurmalarına nasıl yardımcı olabiliriz diye kafa patlatmaya başladık. Bir yandan da galerileri gezdikçe piyasada olan eserlerin fiyatları sebebiyle de aslında sadece belli bir koleksiyoner listesine ulaşabildiklerini gözlemliyorduk.

Bütün bunları değerlendirerek sanat alımının sadece belli bir kitleyle kısıtlı olmayacağı ve belki de genç koleksiyonerlerin artmasında yardımcı olabileceğimiz, bağımsız genç sanatçıları destekleyen bir alan yaratmak üzere yola koyulduk. Aslında yapmak istediğimiz çağdaş sanat dünyasında olan ulaşılmazlık algısını biraz da olsa kırabilmek ve daha samimi bir ortam yaratabilmekti.Böylece ‘ulaşılabilir sanat’ kavramının etrafında gezinmeye başladık ve Mamut Art Project doğdu.Son dört seneden beri de Akkök Holding sponsorluğu ile ilerliyoruz ve projemizi daha da ileri taşımak için çok çalışıyoruz.

 

Bartu Kaan Özdişçi

 

Sanatçılar ve ayrıca jüri seçimi nasıl oluyor?

 

Web sayfamızda nasıl başvurulacağı ve başvuru şartları ile ilgili detaylı bilgiler var. Başvuru tarihleri arasında bu ana hatlara bağlı kalarak sanatçılardan bize e-mail üzerinden portfolyo göndermelerini rica ediyoruz. İki ay süren başvuru sürecinde yaş ve alan (resim, heykel, fotoğraf, video art, enstalasyon, sokak sanatları, vs….) sınırlaması olmadan, bağımsız çağdaş sanatçıların başvuruları kabul ediliyor.Her sene değişen beş kişilik jürimiz bu başvurular arasından projemizin yeni senesinde yer alacak isimleri belirliyor. Jüride yer alan isimler her sene değişiyor ve her zaman mutlaka bir koleksiyoner, bir akademisyen/eleştirmen, bir sanatçı, bir sanat danışmanı, bir de küratör yer alıyor.

 

Bu yıl altıncısı düzenleniyor. Genel olarak geçmiş seneleri ve projenin gelişimini nasıl değerlendirirsiniz?

 

Başlangıç noktasında amacımız olan; genç ve bağımsız sanatçıların kariyerlerinde önemli bir basamak olmayı ve sanat alımında farklı bir kitleye ulaşmayı hiçbir zaman unutmadık. Bu amaç doğrultusunda Mamut’u her sene bir adım ileriye taşımak ve geliştirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son dört senedir Akkök Holding’in sponsorluğunda ilerliyoruz ve bu bize daha istikrarlı ve etkili ilerlememiz için çok güç verdi. 6. edisyonu itibariyle diyebilirim ki Mamut, yeni keşifler yapabilme, sanatçılara kariyerlerinin başındayken destek olabilme ve sanat ile birlikte yaşama isteği olanlara bir fırsat yaratabilme konularında ciddi emek harcayan bir kurumu temsil ediyor. Tabii, en büyük sevincimiz, Mamut ailesinden olan sanatçıların kariyerlerinde olan yenilikler… Şu an birçok sanatçımızın çok aktif şekilde sanat dünyasında yer aldığını görüyoruz.

 

Bu yıl daha önceki senelere göre ne tür yenilikler var?

Her şeyden önce 50 farklı ve yeni isimle tanışıyor olacaksınız. Kentsel dönüşüm, geçmişi sorgulama, çocukluk anıları ve aile köklerinden uzaklaşma gibikonularını irdeleyen sanatçılarla karşılaşacaksınız. Birçok sanatçının kişisel deneyimleri, iç dünyaları üzerine çok samimi bir dille ürettikleri işleri yer alacak. Geçen senelerden farklı olarak şekil, renk, form ve malzemeyi irdeleyen daha fazla iş göreceğinizi de söyleyebilirim. Heykel ve enstalasyon gibi 3 boyutlu ve kendini mekana taşımış sanatçılar ile karşılaşacaksınız. Hem analog hem dijital çalışan fotoğraf sanatçıları da bu sene aramızda... Bireysel olarak farklı disiplinlerde, farklı malzemelerle çalışan sanatçıları da görme fırsatınız olacak.

 

Hangi programlar öne çıkıyor?

 

Bu sene de üç senedir birlikte çalıştığımız Seyhan Musaoğlu ve Simge Burhanoğlu ile bir performans programı hazırladık. Mamut Performansları programında “Maddesiz?” teması altında altı farklı sanatçının işlerini deneyimleyebileceksiniz. Ayrıca, bu sene ilk defa performansların tekrar gerçekleştirilme haklarını, bir değer olarak satışa sunuyoruz. Mamut Art Project çapında bir projede performans sanatına bu şekilde alan ayırarak ve performans sanatçılarını da desteklemek adına performansları bir eser olarak sunarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. 

Geçen sene çok ilgi gören Krüw ekibi de özel edisyon sergirafi baskıları ile yine aramızda... Bu sene “Mythz” sergisi ile mitolojik karakterleri tekrar yorumlayacaklar.

Ek olarak bu sene ilk defa Mamut Çocuk Atölyelerini gerçekleştireceğiz. 28 Nisan Cumartesi ve 29 Nisan Pazar günü Atölye 5 iş birliği ile 4-10 yaş aralığındaki çocukların ebeveynleri ile katılabileceği bir atölye programımız olacak.