Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Elif Tanrıyar | Şehir sanatla yeniden canlanmaya hazırlanırken…

Şehir sanatla yeniden canlanmaya hazırlanırken…

28 Ağustos 2018 - 02:08
Sanatseverlerin en sevdiği mevsim geldi. Şehir, Eylül ayıyla birlikte sanatla ilgili birbirinden renkli organizasyon ve etkinliği ağırlamaya hazırlanırken, bu yıl ilk kez düzenlenecek artweeks@akaretler ile SPOT.TER’ın yeni sezon programını inceledik.
 
Haydar Ergülen, “Eylül” adlı şiirinde şöyle söyler; “yazın sonu şiirdir, şiirdir aşkın sonu.../ Şehir her semtiyle yazın peşine düşse/ yaz uzar bundan ve aşklar da nasiplenir,/ yazın peşinde şehir, kadının peşinde şiir/ eylülün semtine kadar böyle gidilir…” Yazın sonunu bizler için şiir yapan nedenlerden biri de şehrin yeniden sanatla canlanmaya başlamasıdır. Tıpkı şaiirin de söylediği gibi, ‘yaz uzar’ sanatla ve şehir de bu ‘yaz’ın peşine düşer. 
 
Evet, sanatseverlerin en sevdiği zaman geldi. Şehir Eylül ayıyla birlikte sanatla ilgili birbirinden renkli organizasyon ve etkinliği ağırlamaya hazırlanıyor. Başta Contemporary İstanbul olmak üzere pek çok etkinliğin yanı sıra galeriler de yeni sezonlarının perdesini açıyor. Bu son derece zengin program içinde dikkat çeken ve bu yıl ilk kez düzenlenecek bir etkinlikten söz etmek istiyorum size öncelikle. “artweeks@akaretler”, 17-30 Eylül tarihleri arasında; Bilgili Holding’in işbirliği ve desteği, Sabiha Kurtulmuş’un ve genç işadamı koleksiyonerlerin bir araya gelerek oluşturduğu Clubfinearts’ın organizasyonuyla, önemli sanatçıların eserlerini Akaretler’de sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. artweeks@akaretler kapsamında yerli ve yabancı birçok önemli sanatçının eserleri, 15 gün süresince Akaretler 37, 39, 45 ve 55 numarada yer alacak. 
 
• Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu, Ömer Uluç, isimsiz, 1980 (34.5x47 cm) tuval üzerine yağlıboya
 
Koleksiyonerliğin paylaşarak büyüyeceğine inanan, beraber hareket etmek ve sanatsal birikimlerini paylaşmak amacıyla bir araya gelen ‘Clubfinearts’, artweeks@akaretler’de uluslararası sanat platformlarında başarıyla yer alan sanatçı Ekrem Yalçındağ sergisiyle yer alıyor. Derya Yücel Küratörlüğünde, “Hüzünlü ve Huzursuz” adı verilen kuşaklar arası melankolinin konu edildiği, Türkiye’nin önemli koleksiyonerlerinden Öner Kocabeyoğlu’nun sanat koleksiyonundan bir seçki de etkinlik süresince sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. ‘Öner Kocabeyoğlu Sanat Koleksiyonu’na odaklanarak “Hüzünlü ve Huzursuz” başlığıyla bir araya getirilen seçki, Türkiye modern ve çağdaş sanatı öyküsüne yaratıcı mirasını bırakmış ve bu mirasa dahil olarak üretimlerini sürdürmeye devam eden, farklı kuşakların yapıtlarında yansıyan ‘Melankoli’nin izini sürüyor.
 
‘artweeks@akaretler’ binalar içinde birbirini desteklemeyi hedefleyen sanat projesinde; MERKUR, artSümer ve Aria Art Gallery de kendi sanatçılarından oluşan bir karmayla yer alıyor. Fotoğraf sanatçısı Ziya Tacir de son dönem çalışmalarını içeren sergisiyle 45 numarada, etkinlik kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca  ‘artweeks@akaretler’, etkinlik süresince sanatçı ve koleksiyoner buluşmalarına, workshoplara, sanat sohbetlerine, sergi turlarına, müzik ve eğlenceye W OTEL’de ev sahipliği yapacak. Etkinlik mekanlarına gelince; 37-39 numara: Clubfinearts, MERKUR, ArtSumer, Aria Art Gallery. 45 numara: Ziya Tacir. 55 Numara: Öner Kocabeyoğlu. 
 
SPOT.TER Sonbahar 2018 dönemi başlıyor
 
Öte yandan şehirde Eylül ile başlayacak bu yoğun sanat gündeminde (tabii aslında daha doğru tabirle bir yaşam boyunca) bilinçli bir sanatsever olmak ve bu yoğun programda sanatsal gelişiminizi destekleyecek doğru seçimleri yapmak da aslında son derece önemli bir konu… Bu konuda da her zamanki gibi SPOT Projects, nitelikli ve eğitici etkinliklerden oluşan programıyla ideal bir seçim olarak dikkat çekiyor. SPOT Projects, SPOT.TER üyelik programları ile kültür ve sanat etkinlikleriyle bu sonbahar 2018 döneminde de sanatseverleri buluşturmaya hazırlanıyor. 
 
14 Eylül 2018’de başlayıp, 15 Ocak 2019’a kadar devam edecek Sonbahar 2018 dönemi etkinlikleri kapsamında SPOT.TER, her yıl olduğu gibi yine seminerler, özel koleksiyon gezileri, sanatçı atölyesi ziyaretleri, galeri turları ve sürpriz etkinlikler sunuyor. SPOT Projects, ayrıca 19-23 Eylül 2018 tarihleri arasında da Contemporary İstanbul’un inisiyatifler bölümünde yer alıyor.
 
SPOT.TER Sergi Turu, Sanatçı Refik Anadol Eşliğinde 'Eriyen Hatıralar' Sergisi, Pilevneli Gallery
  
Her dönem etkinliklerini belli bir tema üzerinden düzenleyen SPOT.TER’da, Sonbahar 2018 döneminde “Sanat ve Kesişenleri” teması belirlenmiş. Bu bağlamda disiplinlerarası pek çok farklı alt başlık altında uzman konuşmacılar üyelerle bir araya gelmeye hazırlanıyor.  Sonbahar döneminde küratör Marcus Graf, Zeynep Öz ve Simge Burhanoğlu; sanatçı İnci Eviner, Ahmet Elhan, Hera Büyüktaşçıyan, Gözde İlkin; koleksiyoner Tony Ventura ve Ali Raif Dinçkök’ün yeni koleksiyon mekanı ARD Collection; akademisyen ve yönetmen Ela Başak Atakan; Müze Evliyagil kurucusu Sarp Evliyagil ve direktörü Can Akgümüş, SPOT.TER programında yer alan isimlerden olacaklar. 
 
SPOT.TER Galeri Turu, (Cihangir & Çukurcuma), Sanatçı Elmas Deniz ile 'Yazsız Yıl' Sergisi, Pilot Galeri
 
SPOT Projects’in sektöre en değerli katkılarından biri olan SPOT Destek Fonu ise “Her SPOT.TER bir hamidir” felsefesi ile gelişmeye ve çoğalmaya devam ediyor. Sanat eğitimi ve üretimine ayrılan desteğin büyümesine katkı sağlamak amacıyla kurulan, SPOT’un üyelik paketlerinden ve sponsorluklardan elde edilen gelir ile oluşturulan, SPOT Destek Fonu gelecek dönemde bağımsız sanat çalışmalarının  gerçekleştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu kapsamda SPOT Projects, 16 Şubat-16 Mart 2018 tarihleri arasında Performistanbul tarafından gerçekleştirilen “İHTİYAÇ: SEN-672 Saat Canlı Süreç” ve 4 Mayıs-4 Haziran 2018 tarihleri arasında “Sözden Öte” başlığı ile düzenlenen 4. Mardin Bienali’nin destekçileri arasında yer alıyor.
 
Farklı üyelik seçenekleri hakkında bilgi almak isteyen sanatseverler www.spot-projects.com adresine başvurabilirler.