Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Filiz Aygündüz | “Çok iyi gelecek” garantili kutlama

“Çok iyi gelecek” garantili kutlama

03 Nisan 2022 - 01:04

 

Steinbeck’in sevgili köpeği Toby’nin yazarın “Fareler ve İnsanlar” romanının taslağını yediğini biliyor muydunuz? Peki Hemingway’in Pamuk Prenses ismindeki kedisine çok düşkün olduğunu? Mark Twain’in, kedisi Bambino kaybolunca gazeteye ilan verdiğini? Flannery O’Conner’ın çiftliğinde yüzden fazla tavuskuşu beslediğini? Verdiğim örneklerde olduğu gibi evcil hayvanlarını evinin bir ferdi, hayatının vazgeçilmezi sayan çok sayıda sanatçı var. Çok özel bir dostlukları olmuş evcil hayvanlarıyla. İşte bu özel ilişkiyi vurgulayan şahane bir sergi açıldı, bu hafta başlayan Artweeks@Akaretler kapsamında: “Onlar”. Tülay Palaz’ın Milliyet Sanat dergisindeki aynı adlı köşesinde çizdiği illüstrasyonlardan oluşuyor sergi. Aynı zamanda bu yıl yarım asrı geride bırakacak olan Milliyet Sanat’ın 50. yıl etkinliklerinin ilki olma özelliğini de taşıyor.

Tülay Palaz, Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Resim Bölümü’nden dereceyle mezun oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü’nü bitirdi. 2008 yılından itibaren dört yıl boyunca Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Teknik Bilimler’de tasarım, dijital görüntüleme, basım teknikleri dersleri verdi. Aynı okulda yüksek lisans yapan Palaz, “Sanatsal İfade Aracı Olarak Dijital Teknolojilerin Kullanımı: Dijital Sanat” başlıklı bir tez hazırlıyor bugünlerde. Sanatçının, Kafkaokur, Sabitfikir, Egoistokur gibi dergiler için hazırlanmış illüstrasyonlardan oluşan ilk kişisel sergisi “Editorya”, 2015 yılında açıldı. Bunun dışında pek çok karma sergiye katıldı. Son dönemde yaptığı NFT illüstrasyonlar uluslararası platformda sergileniyor ve koleksiyonerlerle buluşuyor. Ve ne güzel ki, yaklaşık bir yıldır Milliyet Sanat dergisinde “Onlar” köşesini çiziyor Palaz.

Audrey Hepburn, yavru geyiğiyle yer alıyor Tülay Palaz’ın sergisinde. Virginia Woolf hüzünlü gözleriyle bakıyor köpeğine. Tolkien atının yanından gülümsüyor. Edgar Allan Poe, kargası ve kara kedisiyle yine bu sergide. Frida, boynuna kollarını dolayan maymunuyla…

 

 

Derin sevgi bağı

 

Tülay Palaz “Bu sergide sanatçıların ve yazarların tüylü dostları ile kurduğu derin sevgi bağını, onlardan aldıkları ilhamı illüstrasyon çizerek anlatıyorum” diyor. Palaz’ın her bir eserinde o derin sevgi bağından yansıyan mutluluk bize de geçiyor. Serginin manifestosunu kaleme alan Dilek Atlı’nın sorduğu soru çok önemli: “Biz, ön beyinli olma laneti ile kuşatılmış insan yaratıkları, hayvanların doğaya ait dürüstlüğü, gerçekliği, sadakati ve yaşam neşesiyle örgülü tuhaflıklar âlemine sığınmıyor muyuz?” Tam da böyle. Sergiyi gezerken dürüstlük, gerçeklik, sadakat ve yaşam neşesine maruz kalıyoruz. Sanatçının maharetli çizgileri bir süreliğine de olsa hayatın sertliklerini unutturuyor.

Gelirinin bir kısmı 'Başka Bir Hayat Diliyorum Derneği' yararına sokak hayvanlarına bağışlanacak olan sergiyi 10 Nisan’a kadar Akaretler Sıraevler B2 numaralı binada görebilirsiniz. Hani olur da kendinize sanat yoluyla yaşama sevinci hediye etmek isterseniz… Hazır bahar da gelmişken, Akaretler Sıraevler’de yürüyüp, bir kafede dumanı üstünde tüten kahvenizi içebilirsiniz. Hatta kendinize birkaç saat ayırın. Devamında Bilgili Holding ev sahipliğinde düzenlenen Artweeks@Akaretler’in 6. Edisyonu’nda yer alan diğer sergileri de görün. Bilgili Sanat ve Sabiha Kurtulmuş’un organizasyonunu üstlendiği bu edisyonda farklı disiplinlerden çok sayıda eserle karşılaşacaksınız. Şehrin sanatla içiçe geçtiği bu çok özel buluşmada çağdaş sanatın çeşitliliği, galeriler, bağımsız sanatçılar ve koleksiyoner sergileri ile kutlanıyor.

Artweeks@Akaretler’in 6. Edisyonuna katılan katılımcı galeriler arasında; artSumer, Martch Art Project, Sanatorium, The Empire Project, Galeri Nev İstanbul, Anna Laudel, PİLEVNELİ, Versus Art Project, ArtOn İstanbul, Pi Artworks, MERKUR Galeri, Ferda Art Platform, Mixer Art Gallery, Mine Sanat Galerisi ve Öktem Aykut var. Şerife Bilgili Ercantürk’ün “Bağmana” isimli sergisi, Difo Art’ın özel bir fotoğraf sergisi, Carny.io’nun NFT sergisinin de yer aldığı etkinlikte Selman Bilal ve Şeli Elvaşvili’nin koleksiyonlarından bir seçkiyi de görebilirsiniz.. Ve tabii Milliyet Sanat’ı, Tülay Palaz’ın “Onlar” sergisini.

“Çok iyi gelecek” garantili bu kutlamaya katılmanızı çok isterim. İyi pazarlar.