Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Filiz Aygündüz | Oyunculuklarını sese döküyorlar

Oyunculuklarını sese döküyorlar

27 Şubat 2022 - 12:02

Bu hafta, İş Sanat’ın Youtube kanalından, Provadan İzle serisi kapsamında Georges Feydau’nun yazdığı “Terzihane” oyununu izledim. Oyunun başkahramanı Dr. Moulineax, altı ay önce Yvonne ile evlenmiş, çapkın bir doktor. Çeşitli yalanlar söyleyerek, karısını sürekli aldatıyor. Son sevgilisi ise Suzanne Aubin. Oyunun başında bir gece önceki baloda karşılaşmışlar ama Mösyö Aubin karısını hiç yalnız bırakmadığı için, balo sonrası görüşmeleri iptal olmuş. Doktor da o saatten sonra eve giremeyeceğinden geceyi bir bankta geçirmiş.

Sabah karısı yatağını bozulmamış bulunca kızılca kıyamet kopuyor. Doktor eve geldiğinde karısını ikna etmek için geceyi hasta arkadaşı Bassinet’de geçirdiğini söylüyor; adamın ölümcül bir hastalığa yakalandığını. Ama o da ne? Kapı çalınıyor ve Bassinet gayet sağlıklı bir şekilde içeri giriyor. Doktor durumu kurtarmaya çalışsa da karısı şüpheleniyor tabii. O sırada kayınvalidesi Madam Aigreville de çifti ziyarete geliyor.

Bassinet kendisine ait Milan caddesi 70 numaradaki bodrum katını kiraya vermek istediğini söylüyor. Doktor Moulineax, bir garsoniyerin kendisi için iyi olacağını düşünerek daireyi kiralamaya karar veriyor. Bu kararın ardından sevgilisi Suzanne Aubin doktora rutin ziyaretlerinden birini yapıyor. Doktor muyanehanedeki bu buluşmaların dikkat çekeceğinden duyduğu endişeyi dile getirip onu yeni kiraladığı daha önce bir terzinin oturduğu daireye davet ediyor. Bu gelişmelere paralel, Bassinet, aynı daireyi, kızının evinde rahat edemeyeceğini düşünen Madam Aigreville’e de söz veriyor.

İki sevgili terzihanede buluşuyorlar. Az sonra karısını bırakmak için gelen Mösyö Aubin de yanlarına uğruyor. Doktoru terzi zannediyor, nitekim karısı terzisini ziyarete geldiğini söylemiş. O arada Madam Aigreville de daireye geliyor, kiralamadan önce görmek için. Ortalık karışıyor. Kayınvalide içeridekilere Grönland kraliçesi olarak tanıtılıyor. Mösyö Aubin bir süre sonra tekrar ortaya çıkıyor. Bu kez sözümona terzimizi, sevgilisi Madam Rosa ile tanıştırmak ve ona elbise diktirmek için. Rosa, doktorun eski sevgililerinden biri çıkıyor, bir bağlantısı daha var ki, oyunun en sürprizli yanı da bu bağlantı.

 

Sertliklere bir nefes

 

Özetle, hepsi birbirine yasak ilişkilerle teyellenmiş bir grup insan aynı evde bir araya geliyor ve müthiş bir curcuna başlıyor. Üçüncü perdede bu teyeller sökülüyor. Ritmi yüksek, komedi unsurlarıyla çerçevelenmiş keyifli bir oyun “Terzihane”. Nitekim yazarı olan Georges Fedydau da Fransa’nın en önemli komedi yazarlarından biri. Çok sayıda karakteri kahkahalar eşliğinde birbirine bağlayıp, heyecan dozunu sürekli artırırak bu bağları tatlı tatlı çözüyor. Oyunun öyle derinlikli bir sonuç önermesi olmasa da, bir buçuk saat boyunca son derece eğlenceli bir fars ziyafeti veriyor. Bol bol güldürüyor.

Provadan İzle serisinde, tüm oyuncular yarım ay şeklinde bir masada oturup ellerindeki tekstlerden, rollerini seslendiriyorlar. Daha doğrusu şahane oyunculuklarını sese döküyorlar. Günlük kıyafetler içinde, dekorsuz, hareketsiz. Okuma provası. Elbette sahnede izlemenin, tiyatronun büyüsüne yaklaşamıyor. Ama bu da çok özel ve yaşanması gereken bir deneyim. Bir oyuna hazırlık sürecini izlemenin tadı başka. Arada yaptıkları doğaçlamalarla çok eğleniyor oyuncular. Küçük hataları tatlı bir şekilde savuşturuyorlar. O kadar doğal ve o kadar profesyoneller ki… Geçen hafta İş Sanat’ın Youtube kanalında gösterime girdi “Terzihane”. Öncesi vardı, yeni oyunlarla sonrası da olacak. Bir ülkenin bir başka ülkenin toprak bütünlüğüne aklımızın sınırlarını zorlayarak pervasızca saldırdığı, ‘savaş’ kelimesinin dünyanın gündemine düştüğü bu tatsız günlerde, hayatın sertliklerine bir nefes alanı açmak, gülümsemek isterseniz “Terzihane”yi mutlaka izleyin.

İyi pazarlar dilerim.