Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Nil Kural | Arka planda Weta var
14 Aralık 2012 - 07:12 | Weta'nın çalışmalarıyla canlandırılan troller, "Hobbit: Beklenmedik Yolculuk" filminin bir sahnesinde.
Bu hafta gösterime giren "Hobbit: Beklenmedik Yolculuk" filminin özel efektlerinin önemli bir kısmını yapan, Peter Jackson'ın kurduğu Weta'nın elinin değdiği filmlere göz atıyoruz...Peter Jackson’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği “The Hobbit” üçlemesinin ilk filmi “Hobbit: Beklenmedik Yolculuk / The Hobbit: An Unexpected Journey”, bu hafta gösterime giriyor. “Yüzüklerin Efendisi”nin ardından bir kez daha Orta Dünya’ya konuk olacağımız filmde göreceğimiz dünyada yaşananlarının büyük bölümünün yeşil bir ekranın önünde çekildiği de bilinen bir gerçek. Bu yeşil planı doldurmak ise Yeni Zelandalı efekt firması Weta Dijital’ın işi…

1993 yılında aralarında Peter Jackson’ın olduğu bir ekip tarafından yine Jackson’ın “Heavenly Creatures”ın efektlerini yapmak için kurulan Weta Dijital, o günden bugüne sektörün devlerinden birine dönüştü. Weta’nın elini değdiği filmleri hatırlayalım.



“Yüzüklerin Efendisi / The Lord of the Rings” üçlemesi (2001-2003)

Weta’yı Weta yapan milyonlarca izleyiciyi salonlara çeken bu üçleme oldu. Jackson’ın Weta’sı izleyiciyi memnun eden Orta Dünya’dan önemli ölçüde sorumluydu. Tabii ki, ilk filmden itibaren özel efekt kullanımı sürekli artarken, Weta da personelini ikişer üçer artırdı. İlk filmde yazılan MASSIVE adlı program, bilgisayarda oluşturulmuş binlerce karakteri birbirinden bağımsız olarak hareket ettiriyordu. Bu programın özellikle ikinci ve üçüncü filmin büyük savaş sahnelerinin sorumlusu olduğunu söylemek mümkün.
Ayrıca performans yakalama tekniği ve özel efekti bir araya getiren muhteşem karakter Gollum da, karakteri canlandıran Andy Serkis ile Weta’nın birliğiyle ortaya çıkmış, en ünlü işlerden biri.



“King Kong” (2005)

Weta, bir kez daha Peter Jackson için görev başında. Jackson, 1933 yapımı, insanlar tarafından keşfedilen dev goril King Kong’un hikayesini yeniden çevirmeye karar verince, King Kong’un yaşadığı ada Skull başta olmak üzere özel efektler Weta’ya emanet edildi. Yine Andy Serkis tarafından performans yakalama ile canlandırılan King Kong’un 3 T-Rex’le dövüştüğü sahne, özel efekt başarısıyla akıllarda yer etti. Film, Jackson’a alıştığı övgüleri ve gişe başarısını getirmese de, Weta’nın öne çıktığı bir film haline geldi.



“Avatar” (2009)

James Cameron’ın dünyanın en çok izlenen filmini yaratmasında etkili olanlardan biri de Weta Digital oldu. Cameron’ın istekleri doğrultusunda çalışan ve “Avatar”a yeterli zamanı ayırmak için arada karşılarına çıkan üç filmi es geçen ekip, zaman zaman başka özel efekt firmalarıyla iş birliğine gitse de, “Avatar”ın efektlerinin büyük bölümünü onlar üstlendi. Bir özel efekt şovu olan filmde Weta’nın en kalıcı icadı ise kamera arkasını ilgilendiriyordu. Türkçe’ye “Görsel yapım sahnesi” olarak çevrilebilecek icat, Cameron’ın oyuncular yeşil ekranın önünde çekim yaparken, aynı anda küçük bir monitörde onları bilgisayarda yaratılan görsel atmosferin içinde görmesine olanak sağlıyordu.



“District 9 / Yasak Bölge 9” (2009)

Neill Blomkamp’in yönettiği, Güney Afrika’dan çıkan bu bilimkurgu, o yılın en büyük sürprizlerinden biri olarak kabul görmüştü. Uzaydan gelen canlıların kaldığı bir mülteci kampından alan filmin yapımcılarından biri Peter Jackson, özel efektlerinden ise Weta sorumluydu. Weta’nın tasarım bölümü Weta Workshop, filmin tasarımlarının büyük bölümü üstlenirken, Weta Digital ise uzaylıların gemisini ortaya çıkardı. Blomkamp’e “Avatar” nedeniyle istediği kadar zaman ayrılmasa da, mütevazi gözüken filmin arkasında sektörün en iyi imkanlarından biri vardı.