Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | 21. İstanbul Tiyatro Festivali Başlıyor: 13-26 Kasım

21. İstanbul Tiyatro Festivali Başlıyor: 13-26 Kasım

06 Ekim 2017 - 06:10
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 1989 yılında düzenlemeye başladığı ve 2002 yılından bu yana iki yılda bir gerçekleştirilen İstanbul Tiyatro Festivali bu yıldan itibaren artık her yıl yapılacak
İKSV tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 21.İstanbul Tiyatro Festivali, 13-26 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yurtdışından altı, Türkiye’den on üç yapımın yer alacağı festivalin sanatsal etkinliklerinin yanı sıra bu yıl en sevindirici özelliklerinden biri, öğrencilere festival oyunlarını 10 liraya izleme olanağı sunması. Festivale katılan toplulukların oyunlarını, ayrıca sezonda perde açacak yeni oyunları sunuyoruz. 
 
Antik Yunan tiyatrosunun efsanevi ismi Theodoros Terzopoulos İstanbul’da
 
 
Theodoros Terzopoulos’un Thomas Tsalapatis’in bir şiirinden uyarladığı son eseri “Bir Daha”, usta tiyatrocunun kurucusu ve yönetmeni olduğu Attis Tiyatrosu’na 30. yıl armağanı. Oyun 14 ve 15 Kasım 20.30’da Moda Sahnesi’nde olacak. 
 
Ünlü yönetmen Ostermeier’dan bambaşka bir "III. Richard"
 
 
Shakespeare’in ölümsüz oyunu “III. Richard”, çağdaş tiyatro sahnesinin en heyecan verici isimlerinden, Alman yönetmen Thomas Ostermeier’in yorumuyla festivalde yer alıyor. III. Richard’dan bir punk yıldızı ve sivri dilli bir komedyen yaratan Thomas Ostermeier’in yorumunda III. Richard’ı sahneye Alman tiyatro ve sinema yıldızı Lars Eidinger taşıyor. Oyun 17 Kasım 20.00’de, 18 Kasım 15.00’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde sahnelenecek. 
 
Yıldız koreograftan baş döndürücü bir dans gösterisi: "Fresk"
 
 
Hem klasik bale hem de çağdaş dans eğitimi olan ender koreograflardan, dans dünyasının yıldız koreografı, Fransız Angelin Preljocaj, son eseri “Fresk” ile festival seyircisinin başını döndürecek. Preljocaj’ın koreografisini bir Çin masalının üzerine inşa ettiği Fresk, yorgun düşmüş iki seyyahın, yolda karşılaştıkları bir keşiş tarafındanı kadınlarla süslü bir duvar resmini görmeye davet edilmeleri üzerine çıktıkları serüveni, kabına sığmayan bir yorumla aktarıyor. Gösteri 18 Kasım saat 20.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da olacak. 
 
Her yaştan seyirci için benzersiz bir deneyim
 
 
İtalyan katılımcı tiyatro topluluğu TPO hem çocukları hem büyükleri, dünyaya kelebeklerin gözünden bakmaya davet ediyor. “Kelebekler”, ışıklar, renkli görüntüler ve yağmur ormanı sesleri eşliğinde, seyircisini unutulmaz bir deneyimin parçası haline getiriyor. Yönetmenliğini Davide Venturini ile Francesco Gandi’nin üstlendiği, usta tiyatro sanatçısı Tilbe Saran’ın da dış ses olarak parçası olduğu oyun, kelebeklerin mucizevi yaşam döngüsünü anlatıyor. Kelebekler, 21, 22, 23, 24, 25 ve 26 Kasımda 10 gösterimde Zorlu PSM Studio’da olacak. 
 
Portekizli yönetmen Pedro Penim’den İstanbul’a armağan: "Önce"
 
 
Portekizli yönetmen Pedro Penim, iki yıl önce İstanbul’a taşındığında şehrin onu Lizbon’da olduğu gibi hissettiren Türkçe’de “hüzün”, Portekizce’de “saudade” olarak tanımlanan bir duygunun peşine düştü. Ortaya seyirciyi 2017’den başlayarak bir melankoli atlasının kılavuzluğunda zamanda yolculuğa çıkaran bir performans olan “Önce” çıktı. Bernardo de Lacerda, Frederico Serpa ve yönetmen Pedro Penim’in rol aldığı Önce, 22 ve 23 Kasım  20.30’da Moda Sahnesi’nde izlenebilir. 
  
Tiyatro sahnelerinin önemli yazarı ve yönetmeni Wajdi Mouawad festivalde
 
 
Fransa’da Colline Ulusal Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni, tiyatro dünyasına kazandırdığı oyunlarla festivallerin vazgeçilmez ismi Wajdi Mouawad Festivalde kendi yazıp yönettiği ve oynadığı “Yalnız” ile yer alıyor. Oyun, iç savaştan kaçıp, başka bir ülkeye göç etmek zorunda kalmış bir çocuğun; evinden, alışkanlıklarından, çevresinden, kısaca onu var eden her şeyden uzakta; yeni bir bağlam ve dilde kendini yeniden inşa etmeye çalışırken yaşadığı kayıp hissine odaklanıyor. "Yalnız", 24 Kasım 20.30, 25 Kasım 15.00 ve 20.30’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.  
 
Genç ama usta yönetmen Serdar Biliş’in yorumuyla Çehov klasiği "Martı"
 
 
Biliş’in yönetimindeki yapıtta izleyiciler, eserin absürd tadını da es geçmeyen bir Martı ile buluşacak. Pürtelaş Tiyatro prodüksiyonu olarak sahneye çıkacak Çehov’un benzersiz karakterlerini sahneye Boran Kuzum, Ecem Uzun, Fırat Tanış, Gonca Vuslateri, Kayhan Açıkgöz, Serdar Orçin, Sevil Akı, Şerif Erol, Tilbe Saran, Cem Cücenoğlu ve Yasin Bardakçı canlandırıyor.
 
13-14-15 Kasım 20.30 - Zorlu PSM Studio.
 
 
Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği "Yuva", bir B Planı prodüksiyonu.
 
 
Dünyanın farklı köşelerinden, farklı zor durumlardan kaçıp New York’a gelmiş dört gencin; tek bir gecede yaşadıklarını anlatan “Yuva”; göçmenlik, iletişim, yuva arayışı ve birbirimizi anlama üzerine bir oyun. Marçalı; Yuva’da “aidiyet ve varoluş” kavramlarına dair arayışını dinamik ve güncel bir dille sahneye taşıyor. Oyunda Bora Akkaş, Erol Ozan Ayhan, Özlem Zeynep Dinsel ve Saim Karakale rol alıyor.
 
14 Kasım 20.30, 25 Kasım 15.00-20.30 - Enka İbrahim Betil Oditoryumu.
 
 
Ünlü Hollandalı romancı Herman Koch’un romanından uyarlanan "Akşam Yemeği"
 
 
Semaver Kumpanya yapıtı yönetmen Volkan M. Sarıöz’ün rejisiyle sahneliyor. “Akşam Yemeği”, 15 yaşındaki oğulları kuzeniyle birlikte evsiz bir kadının vahşice ölümüne sebep olan bir ailenin hayatına nasıl devam edeceği, sahip olduklarını koruma pahasına her şeyi örter mi yoksa onları ele mi verir sorusu üzerine kurulu. Akşam Yemeği, Serkan Keskin, Sarp Aydınoğlu, Mustafa Kırantepe ve Sezin Bozacı’nın yetkin performanslarıyla; ironik, gerilimli ve sahici bir yüzleşme oyunu.
 
15-16 Kasım 20.30 - Çevre Tiyatrosu / 20-21 Kasım 20.30 - Caddebostan Kültür Merkezi.
 
"Seni Seviyorum Türkiye"
 
 
İstanbul’un göbeğinde bir çamaşırhaneye kirli çamaşırlarıyla gelen beş kişinin yolları kesişir. Ceren Ercan’ın yazdığı “Seni Seviyorum Türkiye”, Yelda Baskın’ın yönetiminde sahneleniyor. Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan izleyeceğimiz oyundaki karakterler; aksayan hayatın akışı içinde “Buradayım ve ben de Türkiye’yim” demenin imkânı üzerine bir yolculuğa çıkıyor. Alican Yücesoy, Defne Şener Günay, İrem Sultan Cengiz, Emre Koç, Damla Karaelmas Gökhan’ın rol aldığı Seni Seviyorum Türkiye, bugün bu ülkeyi sevme çabası üzerine bir oyun.
    
16-17 Kasım 20.30, 25-26 Kasım 18.00 -Yunus Emre Kültür Merkezi.    
 
Kemal Aydoğan’ın yorumuyla "Fırtına"
 
 
Kemal Aydoğan, “Fırtına”da iktidar, ihanet, intikam, affetme ve sömürgeleştirme gibi meseleleri fantastik ve komik bir atmosferle birleştirerek kendine has dokunuşlarıyla sahneliyor. Oyunda  Hüseyin Avni Danyal,  Mürsel Yaylalı, Gürsu Gür, Zeynep Tuğçe Bayat,  Münircan Cindoruk,  Ziver Armağan Açıl, Yaşar Bayram, Selen Şeşen,  Kaan Songün, İnanç Koçak ve Ertürk Erkek rol alıyor.
 
18 Kasım 20.30, 19 Kasım 15.00–19.00 - Moda Sahnesi 
 
 
Friedrich Dürrenmatt’ın her daim güncel oyunu "Uyarca"
 
 
Cesetleri çözeltip sıvıya dönüştüren bir bilim adamı, akıllara zarar bir cinayet şebekesi ve birbirinden tuhaf ilişkiler! İsviçreli oyun yazarı Friedrich Dürrenmatt’ın 1972’de yazdığı ama sanki dün yazılmışçasına güncel metni Uyarca, usta tiyatrocu Ahmet Mümtaz Taylan yönetmenliğinde sahneleniyor. Savrulan bir düzenin tespitini yapan bu kara komedi, kurduğu ilişkiler ağı, merak duygusunu diri tutan olay örgüsü ve güncelliğini yitirmeyen eleştirisiyle bir DasDas Sahne prodüksiyonu olarak Tansu Biçer, Mehmet Ali Nuroğlu, Arif Pişkin, Görkem Kanbolat, Serhan Onat, Zamire Zeynep Kasapoğlu’nun performanslarıyla sahneleniyor.
  
18 Kasım 20.30, 19 Kasım 15.00 – DasDas Sahne’de.  
 
Günümüzün dramını aktaran “Göçmenleeeer”
 
 
Büyük usta Genco Erkal, çağın en can yakıcı derdi, mültecilere dair dinamik bir oyunla festival seyircinin karşına çıkıyor. Romanyalı ünlü oyun yazarı ve gazeteci Matei Visniec’in gerçekçi ve yer yer absürd tınılı eserinin sahne ve kostüm tasarımında ise Claude Leon’un imzası var. “Ülkelerimiz ölüyor, bir ülke ölmeye başladıktan sonra yapacak bir şey yoktur” diyen “Göçmenleeeer”; gözümüzün önünde cereyan eden mülteci meselesinin farklı boyutlarını ele alarak, vaziyetin fotoğrafını çekiyor. Genco Erkal’a sahnede Şirvan Akan, Ayşe Lebriz Berkem, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin, Yiğit Yarar eşlik ediyor. Dostlar Tiyatrosu, “Göçmenleeer”in yanı sıra "Deli", "Yaşamaya Dair", "Güneşin Sofrasında", "İnsanlarım" adlı oyunlarını da sürdürecek.
  
21-22 Kasım, 20.30 - Kenter Tiyatrosu.  
 
Bir Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi olan "When In Rome"
 
 
Galata Perform’un Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin bir ürünü olan “When In Rome”, Öznur Yalgın’ın imzasını taşıyor. Mesut Arslan’ın yönettiği oyun; karakterlerin iç sesleri ve çarpıcı jestlerinin yanı sıra ışık tasarımıyla da seyircinin aşina olduğu bir hikâyeyi, alışık olmadığı bir sahne diliyle izlemesine aracı olacak. "When in Rome"un kahramanları Ersin Umut Güler, Pervin Bağdat, Sermet Yeşil ve Yeşim Özsoy.
    
21-22-23 Kasım 20.30 – DasDas    
 
Şermola Performans’tan "Panopticon"
 
 
Mirza Metin’in tasarlayıp yönettiği “Panopticon” ile izleyiciler sistem araçlarınca her an gözetlenirken elimizin altındaki sosyal araçlarla birbirimizi gözetlediğimiz bu çağa tanıklık ediyor. Oyunda Ayşegül Tekin, Esra Yıldırım, Gamze Çelik, Melisa Akman ve Nagihan Gürkan beş denek kadın olarak yer alıyor. Denekler; kapatıldıkları ve konuşmanın yasak olduğu bir mekânda bedenleri aracılığıyla iletişim kurarken, izleyiciler onların aralarındaki gerilimin artışına da şahit oluyor. Kurguladıkları oyunlar yarışa, yarışlar iktidar hırsına ve hırs şiddete dönüşürken izleyiciler de bireylerin eleştirdiği veya kaçındığı şeylere, adım adım nasıl dönüştüğü üzerine düşünme fırsatı buluyor.
 
23 Kasım 20.30, 24 Kasım 15.00–20.30 - Yunus Emre Kültür Merkezi.
 
Üç farklı kadının öyküsü "All About the Heart" performansında
 
 
Çağdaş dans sanatçısı Canan Yücel Pekiçten; konsepti ve koreografisi kendisine ait olan performansı “All About the Heart”da, üç farklı operaya konu olmuş üç kadın karakterin öyküsünü bildiğimizin ötesinde bir yorumla sahneye taşıyor. Der Zwerg Lied’in Kraliçe’si, Madam Butterfly’ın Cio-Cio-San’ı ve Fince yazılmış ilk opera olan Pohjan Neito’nun aynı adlı karakteri performansta kadın bakış açısıyla yeniden var oluyorken izleyiciler de bu üç ayrı solo eserle, cinsiyetçi bir bakışla yaratılmış kadın karakterlerin “şekil değiştirmesine” tanıklık ediyor.
  
24 Kasım 20.30, 25 Kasım 13.00’te MSGSÜ Bomonti Yerleşkesinde.  
 
Eskişehir B.B. Şehir Tiyatroları’nın ortak yapımı "Güneşin Zaptı"
 
 
Çalışmalarını beden, ses ve ritim ilişkisi üzerine yoğunlaştıran çağdaş dans ikilisi Taldans, bu performansta ilk Rus fütürist operası “Güneşin Zaptı”nı festival seyircisiyle buluşturuyor. Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı, Aleksey Kruçenih’in "Güneşin Zaptı" metnindeki imge ve sözcükleri; sessel malzemeyi öne çıkaran koreografi bir yazılımla ele alıyor
 
25 Kasım, 20.30, 26 Kasım, 15.00 - Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi
 
Nahit Sırrı Örik’in oyunu "İhanet" ilk kez sahnede
 
 
Ankara Devlet Tiyatroları yapımı “İhanet”, Özen Yula yönetiminde sahneleniyor. Oyun, 1930’lu yılların Ankara’sında bir konakta yaşayan iki kardeş; Celal’le nişanlı olan Sacide ile Celal’e âşık olan Macide arasındaki rekabeti konu alıyor. Bu çekişmeli aşk hikâyesinin fonunda ise Müzeyyen Senar’ın, Ankara Radyosu’nda verdiği konser yer alıyor.
  
25 Kasım 20.30, 26 Kasım 15.00 - Caddebostan Kültür Merkezi.  
 
Zorlu Çocuk Tiyatrosu Yapımı "Karton Şehir"
 
 
Gökhan Kızıklı’nın hayalleri, Serdar Saatman’ın uyarlamasıyla festivalde. Yönetmenliğini Gaye Cankaya’nın üstlendiği, “Karton Şehir”, tektipleşmenin ve kendinden olmayanı dışlamanın yok edici tehlikelerini masal formunda, çocukların dilinden sahneye taşıyor.
 
26 Kasım, 13.00-18.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi.
 
 

Tiyatro Festivalinde Bir Tiyatro Fotoğrafçısı

 
 
Tiyatro Fotoğrafları sanatçısı Banu Kaplancalı üzerinde 10 yıl çalıştığı  “Kulis: Üçüncü Yer” adlı sergisini Fotoistanbul’da açtı. Oyuncuların başka hayatlara ve kişiliklere dönüşümünü konu alan bu fotoğraf serisinde, sanatçı fiziksel ve düşünsel değişime en saf haliyle kulislerde tanıklık ediyor. 22 Ekim’e kadar çeşitli mekânlarda farklı çalışmaların sergileneceği festivalde Kaplancalı’nın fotoğrafları Yıldız Mahallesi, Palanga Caddesi No.39 Beşiktaş adresinde, Ortaköy Yetimhanesi’nin, 4. Kat, 27 numaralı odasında izlenebilir.
 

İkinci Kat’ın yenilenen mekânında üç yeni oyun

 
 
Oyunlardan ilki Philip Ridley’in yazdığı, Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği, Pınar Çağlar Gençtürk, Ünal Yeter ve Selen Uçer’in rol aldığı ‘Işıltılı Haşereler’. Ekim ayında prö miyer yapacak olan oyun, insanın tüketim krizine dair ironik bir kara komedi. Sezonun diğer yeni oyunlarıysa Alper Kul’un yazdığı ‘Diyelim ki Birlikteyiz’ ve ‘Örümcek Kadının Öpücüğü’.
 
 

İki Shakespeare

 
 
Versus Tiyatro geçen sezon sergilediği “Hamlet”i bu yıl da sürdürüyor. Büyüklerin dünyasında telef olan gençlerin trajedisi. Olmak, ya da katil olmak, ya da olmamak, ya da ne olmak ? Günümüzün en yaygın trendi “izlemenin izlenmesi”. Ama bizzat kendi gözlerinizle! İstemedikleri ve beğenmedikleri bir dünyaya mahkum olan genç insanların yürek paralayan öyküleri.
 
Yazan: William Shakespeare, Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu, Yöneten: Metin Balay, Yönetmen Yardımcıları: Nihan Aypolat – Cenk Hakan Köksal, Proje Tasarım: Metin Balay, Proje Yapım: VERSUS, Aksesuar Tasarım: Hiba Öztürk, Dövüş Koreografi: Gürhan Elmalıoğlu, Poster tasarım: Tuğçe Kodalak, Gökhan Kodalak, Işık Kumanda: Arda Öztürk – Nihan Aypolat, Ses ve Görüntü Kumanda: Tolga Bayraklı, Oyuncular: Arzu Akın, Arda Öztürk, Cenk Hakan Köksal, Efsun Kaygusuz, Fatih Demir , Gökhan Gürün, Hiba Öztürk, Kayhan Berkin, Kerim Urun, Kubilay Çamlıdağ , Nihan Aypolat, Olcay Yusufoğlu, Şevket Süha Tezel, Ufuk Özdemir , Tolga Bayraklı, Yaşar Michael Kontny, VTR Oyuncusu: Tarık Ündüz.
 
Versus, yeni sezon için Shakespeare'den Othello'yu hazırlıyor. Kayhan Berkin'in yönettiği ve Öner Erkan, Eser Eyüboğlu, Olcay Yusufoğlu, Tarık Ündüz, Ufuk Özdemir, Cansu Sıtacı, Kerim Urun ile Gökhan Gürün'ün oynadığı oyunun kadrosuna yeni isimler de katılacak. 
 
İletişim: 0212. 238 85 09