Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Tiyatrolarda Yeni Dönem Oyunları

Tiyatrolarda Yeni Dönem Oyunları

04 Ekim 2018 - 05:10
İstanbul tiyatrolarında sahnelenecek oyunları tanıtmaya devam ediyoruz.

Semaver Kumpanya

 

 

Işıklar Söndüğünde

Sıradan bir banka; onaylanması gereken gizli bir dosya, nasıl bir oyunun içinde olduğunu bilmeyen banka çalışanlarının ve ailelerinin hayatlarını kökünden değiştirecek.
Yerli yazar Hakan Tabakan’ın 2017 yılında kaleme aldığı ve para ile insan ilişkisinin acımasız yönlerini ortaya koyduğu bu oyun, sezonun ikinci yeni oyunu olarak Çevre Tiyatrosu’nda olacak. Semaver Kumpanya’nın sunduğu bu psikolojik gerilimi, nefeslerinizi tutarak izleyeceksiniz.
 
Yazan: Hakan Tabakan, Yöneten: Volkan M.Sarıöz, Dramaturji: Bilgesu Kasapoğlu, Dekor Tasarım: Başak Özdoğan, Işık Tasarım: Mustafa Karakoyun, Kostüm Tasarım: Ayşenur Arslanoğlu, Müzik: Okan Kaya, Ses Eğitmeni: Atilla Gündoğdu, Fırat İkisivri, Yönetmen Yardımcıları: Gülay Şenyüzlü Kırantepe, Selen Şenay, Oyuncular: Can Deniz Erzaim, Elif Nur Kerkük, Emir Öbge, Güçlü Yalçıner, Mehmet Konu, Melis Yıldıran, Mertcan Ertürk, Metin Alpargun, Nilsu Akman, Onur Şenol, Ozan Erdönmez, Reyhan Özdilek, Rukiye Yenigül, Selen Şenay, Uğur Senkeri.
 
***
İstanbul Devlet Tiyatrosu
 
 

Hırçın Kız

Hırçın Kız, yıllar sonra Yücel Erten’i Devlet Tiyatrosu ile buluşturuyor. Oyun, Sinyor Battista’nın biri fevkalade hırçın ve dik başlı, diğeri uysal ve uyumlu iki kızının evlilik maceraları çevresinde döner. Nurettin Sevin'in çevirdiği oyunun dekor tasarımı Ethem İzzet Özbora’ya, kostüm tasarımı Nalan Alaylı’ya, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, müzikler ise Emil Tan Erten’e ait. Oyunda; Uğur Hakan Güneri, Veda Yurtsever,  Turan Günay, İlkay Akdağlı, Hakan Meriçliler, Fatih Dokgöz, Zülfükar Ali Sinan Demir, Burak Altay, Çiğdem Yıldız, Ahmet Taşdemir, Ahmet Kurt, Başak Ova, Bilal Ercan, Büşra Saraç, Erdem Bilgi, Hakan Siylim, Mehmet Emrah Hamşioğlu, Muhammed Yıldız, Oya Ünal ve Özlem Karataş rol alıyor. 
 
***
 

Bir Peri Masalı - Radyum Kızları

 
 
Karden Kasaplar'ın yazıp Laçin Ceylan'ın yönettiği Bir Peri Masalı Radyum Kızları; erkek egemen anlayışa ve kapitalist düzene direnme başarısı gösteren kadınların girdikleri hukuk mücadelesini sahneye taşıyor. Yakup Çartık’ın ışıklarını tasarladığı oyunun dekor tasarımında Gökhan Yücesal, kostüm tasarımında Dilek Kaplan, koreografide Tuğçe Tuna’nın imzası var. Oyunda; Çiğdem Aygün, Deniz Danışoğlu, Merve Şeyma Zengin, Ezgi Erdilek, Refiye Genç, Sena Başdoğan, Okan Değirmenci, Tuğçe Aksum, Kerem Tanık, Ebru Terzi, Esra Balaban, Gamze Cankara, Mustafa Ergüven, Hasan Ali Yıldırım, Oğuz Edis’ten oluşan kalabalık ve genç bir kadro var. 
 
***

Keloğlan Keleşoğlan

 
Bu gençlik oyununda Keloğlan sıradan bir hayat yaşarken ansızın beklenmeyen durumlarla karşılaşıp küçük bir aydınlanma yaşar ve hayata karşı bakış açısı değişir. Bu değişiklikle içindeki gücü fark ederek tembelliğini ve kendine olan güvensizliğini bir kenara bırakıp kendini ve çevresini olumlu yönde etkilemeye başlayarak bambaşka bir Keloğlan’a dönüşür. 10 yıl boyunca kapalı gişe oynayan Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği oyun aynı zamanda 42. Sanat Kurumu Jüri Özel Ödül sahibi. Oyunun dekor tasarımında Zeki Sarayoğlu, kostüm tasarımında Melike Başkan, ışık tasarımında Zeynel Işık, dekor ve kostüm proje uygulamada Burcu Melek Bozan, müziklerde ise Kemal Günüç yer alıyor. Oyunda; Ümit Bahadır Tunç, Bahadır Tecimen, Muammer Çağatay Keser, Meltem Müge Tunç, İrem Sövütçü, Nazlı Benan Özkaya, Nejdet Erdem, Berk Yaparel, Yağmur Çağlan, Alper Utku Ateş, Abbas Arda Çoban, Barış Dizer, Orkun Huylu, Ömer Oduncu, Ezgi Cankurtaran, Hasan Pehlivanoğlu, Tuğba Ülgen, Pelin Sağun, Alkan Demir, Sefa Köksal, Ferhat Işıktaş, Erman Bacak, Alp Aydın’dan oluşan genç bir kadro görev alıyor. 
 
***

Sahibinin Sesi

 
Sevim Burak imzalı Sahibinin Sesi, 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında İskender Altın rejisiyle oynanacak. Oyun; çok kültürlülüğün, parçalanmanın, deliliğin izlerini sürerek yazılmış Zembul ve Bilal'in trajik aşkını sahneye taşıyor. Oyunun dekor tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, kostüm tasarımını Çevren Günger, ışık tasarımını Akın Yılmaz, müzikleri Cem İdiz, koreografiyi Sibel Sürel, dramaturgiyi ise Canan Kırımsoy üstleniyor. Oyunda;  Fatih Topçuoğlu, Ebru Aytürk, Lebib Gökhan, Meltem Evcioğlu, Oğuz Tunç, Eren Özyalçın, Murat Yatman, Esra Akbaş, Tayfun Sav, Nazlı Uğurtaş, Berk Sezenler, Duygu Başkaya, Burak Aksak rol alıyor. 
 
 
***
 
 

Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal)

 
18 Ekim Üsküdar Stüdyo Sahnesinde prömiyer yapacak Kemal) adlı oyunda; eski yenisi, doğu batısı, vatanı ve İstanbul sevgisiyle insana dair her tür özlem, aşk ve ölüm gibi temalar Yahya Kemal'in dizelerinde geçmişe bir yolculuk yapar. Sönmez Atasoy'un yazdığı Okday Korunan’ın oynayıp yönettiği oyunun dekor ve kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen'e, ışık tasarımında Önder Arık'a, müziklerde ise Timur Selçuk’a yer verilecek. 
 
***

Kosovalı Peer Gynt

 
Kosovalı Peer Gynt oyunu; 1990-2014 yılları arasında ülkesindeki olumsuzluklardan kaçıp diğer Avrupa ülkelerinde yaşamını sürdürmeye çalışan genç bir insanın dramatik serüvenini gerçekçi-şiirsel bir dille anlatıyor. Yeton Neziray’ın yazıp Senem Cevher’in çevirdiği oyunu Saydam Yeniay yönetiyor. Behlüldane Tor’un dekorlarını tasarladığı oyunun kostüm tasarımı Mihriban Oran’a, ışık tasarımı Nejat Karaorman’a, koreografi Alparslan Türkeş Karaduman’a, dramaturgi ise Yeşim Gökçe’ye ait. oyunda Güneş Hayat ve Erşan Utku Ölmez rol alacak. 
 
***

80 Günde Devri Alem

 
80 Günde Devri Alem; Bay Plieas Fogg dünyayı seksen günde gezebileceğine dair bir iddiaya girer ve bu uğurda elinde avucunda ne varsa hepsini ortaya koyar. Ancak bu yolculukta onu aklına gelmedik maceralar ve aksilikler beklemektedir. Jules Verne’in yazıp Gökhan Kocaoğlu’nun yönettiği oyun 7'den 70'e tüm izleyicileri kucaklayacak eğlenceli bir oyun.  Oyunun dekor tasarımı Aytuğ Dereli’ye, kostüm tasarımı Burcu Melek Bozan’a, müzikler ise Oktay Köseoğlu’na ait. 
 
***
 
Yolcu Tiyatro
 
 

Kürklü Venüs

 
Sacher Masoch'un Kürklü Venüs adlı romanını sahneye uyarlayan yazar-yönetmen Thomas Novachek, oyundaki Vanda Dunayev rolü için aradığı kadın oyuncuyu bulamamıştır. Seçmeler bitip herkes gittikten sonra Vanda Jordan adında esrarengiz bir oyuncu tiyatro salonuna gelir. Binlerce yıllık kadın-erkek ilişkisi üzerinden toplumsal cinsiyet meselesine, bireyin arzularının karanlık taraflarına ve insan doğasının sınırlarına doğru bir yolculuk başlar. 
 
Yazan: David Ives, Çeviren-Dramaturgi: Şafak Özen, Yöneten: Ersin Umut Güler, Dekor-Işık Tasarımı: Cem Yılmazer, Kostüm Tasarımı: Özlem Kaya, Ses, Efekt Tasarımı, Müzik: Tufan Dağtekin, Afiş Tasarımı: Uğurcan Ataoğlu-alameti farika, Afiş ve Oyun Fotoğrafları: Orhan Cem Çetin, Saygın Serdaroğlu, Oynayanlar: Pervin Bağdat, Ersin Umut Güler.
 
***
Tiyatro Mundus
 
 

Bulut Fabrikası

Gökhan Kutluer'in Bulut Fabrikası adlı kitabından uyarlanan ve sekiz kısa öyküyü içeren oyunda, çocukluktan kalma tutkuları olan ve bisiklet yaraları geçmemiş insanların keşkelerine, yarım kalmış hikâyelerine, tutkularına ve hayallerine değiniliyor.
Bir kadın, yarım kalmış hikâyeden aylar sonra kendi olmayı denerken; bir adam sevginin bitirilebilen bir şey olduğunu nasıl öğrenir? Bir kız çocuğu kırmızı bisiklet koleksiyonu niçin yapar? İnsan nasıl gezgin bir ruh gibi başka birini keşfe çıkar? İki hayalperest niçin bir kedi olmak ister? Bir buluşma ve yılların bitiremediği bağlar kişiyi nereye sürekler? Birbirini ilk defa gören iki insan birbirine nasıl sarılır? Tüm bu soruların yanıtı bir adamın zihnindeki bulut fabrikasından kalan son bulutta gizlidir belki de.
 
Yazan: Gökhan Kutluer, Uyarlayan ve yöneten: Seranay İduğ, Yönetmen yardımcısı: Selin Eresin, Reji asistanı: Osman Doğan, Teknik asistan: Emre Esti, Afiş tasarım: Erkan Kılıç, Oyuncular:  Cansu Topallar,Gamze Taş, İkbal Karabıyık, Osman Doğan, Selin Eresin.
 
 

Dört Mevsim

 
Mutlak aşka kavuşmayı arzulayan ve bunu yalnız birbirlerinde bulabileceklerini düşünen Beatrice ve adam, eşlerini ve çocuklarını geride bırakarak yeniden denemeye karar verirler. Adam'ın amcasına ait olduğunu söylediği dağ evi, onların girdabına ev sahipliği yapacaktır. Belki buraya daha önce geldiler, belki de hiç... Veyahut hep buradalardı zaten. Hiç de yabancı gelmeyen bir mevsim dörtgeni sunuyor adam ile Beatrice'in hikâyesi; sanki biz gibi...  
 
Yazan: Arnold Wesker, Çeviren: Berrin Cumalı, Yöneten: Sercan Şekerci, Oyuncular: Anıl Çalım, Merve Ayteş, Reji asistanı: Ece Ertürk, Teknik asistan: Serkan Koçak.
 
***
Şehir Tiyatroları
 
Şehir Tiyatroları, Ocak’ta Bahar, Tatlı Kaçık, Felatun Bey ile Rakım Efendi, Can Yeleği, Uzlaşma, Vahşi Batı, İki Efendinin Uşağı, Aman Vermez Avni, İblis, Hastalık Hastası, Koca Sinan, Tatar Ramazan, Yaygara 70, Söz Veriyorum, Uzun Hikâye, Hamlet, 3. Richard oyunlarıyla perde açıyor. Çocuk seyircilerler için, Keloğlan, Yaşayan Sayfalar, Rüya, Güzel ve Çirkin, Peri Kızı Müzikali ve Uzay Gezginleri oyunları sahnelenecek.
 
 

Can Yeleği

 
Hayat kendi akışında gündelik beklenti ve hayallerle devam ederken yola düşenlerin ve yeni bir hayat için yıllarca yolculuk yapanların hikayesi; Mülteci bir Anne yaşamaya mecbur kaldığı bir düzenin içinde, yeterince tanımadığı bir coğrafyada, savaşın bıçak gibi kestiği eski hayatına tutunup yeni olanla baş etmeye çabalar. Aynı kaderi paylaştığı komşusu da savaşın sürüklediği ve eşitlediği diğer kadındır. Anladığımızı sandığımız, anlamak istemediğimiz, zaman zaman öfkelendiğimiz durumlarla ilk defa yüzleşebileceğimiz bir öykü. Hepimiz aynı dünyada yaşıyorken, nasıl oluyor da ötekine dönüştürüyoruz?
 
“Gerçekler; Gerçekleri görmezsen çarpar insanı, alır duvara çarpar”
 
Yazan: Gönül Kıvılcım,  Yöneten: Nihat Alpteki,  Dramaturg: Dilek Tekintaş, Kostüm&Sahne tasarımı: Aysel Doğan, Müzik: Barış Manisalı, Işık tasarımı: Mustafa Türkoğlu, Ses&Efekt tasarımı: Metin Küçükyılmaz, Video&Animasyon: Emre Turgaylı, Yönetmen yardımcıları: Direnç Dedeoğlu, Fatma İnan, Selen Nur Sarıyar, Oynayanlar: Elçin Atamgüç,  Oğuzhan Oğuz.
 
Geçen sezondan kalan Matruşka, Nora-Bir Bebek Evi, Kahvede Şenlik Var, Bak Bizim Şarkımızı Çalıyorlar, Ben Çağırmadım, Macbeth, Şekerpare, Şahane Züğürtler, Son oyunları da devam ediyor. 
 
 

Matruşka

 
Yazan: Tuncer Cücenoğlu, Yöneten: Bora Seçkin, Dramaturg: Hande Ören, Kostüm tasarımı: Nihal Kaplangı, Sahne tasarımı: Ahsenur Çiftçioğlu, Müzik: Emrah Can Yaylı, Işık tasarımı: Mahmut Özdemir, Efekt tasarımı: Hanefi Topraktepe, Yönetmen yardımcısı: Nurdan Kalınağa, Reji asistanları: Erkan Akkoyunlu, Serap Doğan, Nilay Yazıcıoğlu, Elif Göklü Özcan, Oynayanlar: Cem Karakaya, Derya Yıldırım.
 
Bir kadın... bir erkek... bir ilişki... kavgalar, çatışmalar, ayrılıp barışmalar, kopamayışlar...  Varoluştan bugüne değişmeyen rutine, iki insanın birbirini tanıma, anlama, bir arada yaşama mücadelesine yeniden ve farklı bir yorumla yaklaşan Matruşka, ilişkilerde ideali arama uğraşını mercek altına alıyor.
 
 
***
Sahne Pulchérie
 
 

Hoşdeng

 
"Yok! Deli değilim... Ucundan kıyısından bile geçmedim. Çok şükür. Siz öyle bir baktınız da ben gülünce, ondan söyleyeyim dedim. Ben diyeyim size nereden bu kahkaha; annemden. Zaten garipçe, ezikçe - ne verirsen - hepsi annemden, maşallah! Şans desen şans, kısmet desen kısmet, huzur, sağlık, mutluluk, hep aileden, hepsi aileden..."
 
HOŞDENG, Türkiye’deki şiddet mağduru kadınlardan biri. Sadece kocasından değil, babasından, anasından da yemiş dayak. Anası da kendi kocasından... Hiç bitmeyecek gibi gözüken bir çarkın içinde sıkışmış bir kadın. HOŞDENG, hoş sesli, yaşama gücünü şarkılardan alan bir kadın. HOŞDENG, aynı zamanda kaderine boyun eğmeyip, bu çarkın değişmesi için didinen, oğlunu iyi yetiştirmeyi hayatının gayesi edinmiş bir kadın. HOŞDENG… Bir kadın hikâyesi.
 
Yazan ve Oynayan: Ezgi Çelik, Yöneten: Ani Haddeler Pekman, Dramaturji: Bilgesu Kasapoğlu, 
Dekor-Işık Tasarımı:Cem Yılmazer, Müzik:Barış Diri,Fotoğraf: Ramin Matin, Afiş Tasarımı: Ali Yılmaz.
 
 
***

Haldun Dormen 65. Sanat Yılını Yeni oyunla kutluyor

 

Bir Zamanlar Gazinoda

 
Oyunda, Kerem Atabeyoğlu ve Haldun Dormen zamanında ünleri olan iki oyuncuyu canlandırıyorlar. İkisi de birbirinden aksi ve bir o kadar sevimli eski dost. Şehir içinde bir motel odasında yaşayan, kendisinin yaşlandığını kabul etmeyen ve teknolojiden nefret eden huysuz yaşlı tahmin ettiğiniz gibi Haldun Dormen. Peki neden mi birbirleriyle kavgalılar? İzlerken tahmin bile edemeyeceksiniz... Oyun İstanbul ve Bursa'da izleyicilerle buluşacak.
 
 
***

Nezihe Muhiddin Sahnesi 

 
Türk Kadınlar Birliği Beykoz Şubesi'nin çok amaçlı salonu olan Nezihe Muhiddin Sahnesi çeşitli topluluklara ev sahipliği yapıyor  ve Beykozluları tiyatroyla buluşturuyor.
 
***