Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Yeni Mevsimin Perdeleri Açılıyor

Yeni Mevsimin Perdeleri Açılıyor

22 Eylül 2019 - 01:09
Yeni oyunlar, yeni yorumlar, yeni topluluklarla 2019-2020 tiyatro dönemi başlıyor. Birkaç hafta boyunca bu yıl izleyebileceğiniz yapıtları sizlere tanıtmaya çalışacağım. Bütün tiyatrolara başarılı bir yıl, bütün izleyicilere iyi seyirler dilerim.

Kaldırım Serçesi 

 

 

 

Altıdan Sonra Tiyatro/Kumbaracı50, dört yeni oyunla seyirci karşısına çıkıyor. İlk oyun “Başar Sabuncu ve Gülriz Sururi anısına” hazırlanan “Kaldırım Serçesi” müzikali. Sabuncu’nun, Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın hayatını anlattığı müzikal, Yiğit Sertdemir’in rejisiyle, ilk kez tiyatro festivalinde perde açacak. İlk sahnelenişinde Gülriz Sururi’nin canlandırdığı Edith Piaf’ı bu kez Tülay Günal yorumluyor.

 

Topluluğun ikinci oyunu; Ömer Kaçar’ın yazdığı “Misafir”. Nefrin Tokyay’ın yönettiği oyunda, Mert Asutay, Sinem Öcalır ve Meriç Rakalar rol alıyor.

 

Üçüncü oyun, Çehov’un kısa oyunlarından Yiğit Sertdemir’in uyarladığı ve yönettiği müzikli kabare “Hayalet Kumpanya”. Çeviren Yılmaz Gruda. Altıdan Sonra Tiyatro ve Kumbaracı50’nin kurucu ekibinin tamamının 20 yıldır ilk kez hep birlikte sahnede olacağı oyunda Ayşe Demirel de yer alıyor.

 

Dördüncü oyun ise; Yiğit Sertdemir’in yazdığı “Babaannemin Masalı”. Yazarın Tomris İncer ile babaannesine ithaf ettiği ve İKSV tarafından verilen Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ile desteklenen oyunu Nihal Koldaş’ın yönetiyor. Yönetmen yardımcılığını Ladin Avçar’ın üstlendiği oyundaSema Çeyrekbaşı, Yaman Ceri, Ece Yaşar ve Gamze Güzel oynuyor.

 

Burçak Çöllü’nün yazıp yönettiği, Gülhan Kadim, Ayşegül Uraz, Dolunay Pircioğlu, Ayşegül Aykaç’ın oynadığı “Nihayet Makamı” ve “Yalınayak Kumpanya” müzikali bu yıl da devam ediyor.

 

 

* * *

 

Kapıların Dışında

 

Yolcu Tiyatro sezona 4 oyunla giriyor. Geçtiğimiz dönemlerde beğeniyle izlenen “Joco’nun Doğum Günü” ve “Kürklü Venüs” bu yıl da devam edecek. Ersin Umut Güler’in uyarladığı ve yönetmenliğini yapacağı yeni proje yılın ikinci yarısında perde açacak. Topluluğun yeni oyunu ise “Kapıların Dışında”.

 

Yolcu Tiyatro, tiyatro tarihinin en güçlü savaş karşıtı oyunlarından biri olan Wolfgang Borchert'in “Kapıların Dışında”oyununu, dijital görüntü teknolojisini kullanarak sahneliyor. Animasyonlarla oyuncuların içe içe geçtiği ve interaktif olarak sürekli iletişim halinde olduğu sahneleme ile dijital teknoloji oyunun bir parçası olarak kullanılıyor. Savaşın birey ve toplum üzerindeki yıkıcı etkisinin anlatıldığı oyunda, ruhsal ve fiziksel yaralarla savaştan yurduna dönen bir askerin, döndüğünde hiçbir şeyi eskisi gibi bulamamasının hikâyesi anlatılıyor.

 

Ersin Umut Güler’in yönettiği, Behçet Necatigil’in çevirdiği oyunda; Cenk Dost Verdi, Pervin Bağdat, Burak Üzen ve Emre C. Sancar rol alıyor. Animasyon ve Ses TasarımlarınıTufan Dağtekin’in yaptığı oyunun kostüm tasarımı Özlem Kaya’ya ait.

 

 

* * *

Çıplak Vatandaşlar

 

UniqHall sahnesinde izleyeceğimiz oyunda, özelleştirildiği için kapanan Sheffield çelik fabrikası çalışanları artık işsizdir. Yıllarını mesleklerine vermiş bu deneyimli işçiler, geçinemez hale gelirler. İçlerinden Gaz’in aklına bir fikir gelir. Şehirdeki kadınların genç erkek striptizcilere gösterdiği büyük ilgi, Gaz’i ve diğer işsiz arkadaşlarını da yanına alarak striptiz dünyasına adım atmaya ve para kazanmaya iter. Başaramazlarsa Gaz, oğlunu bir daha göremeyecek, arkadaşlarıysa tek umutlarını kaybedeceklerdir. Çelik Striptizciler’i böyle kurarlar. Ancak striptiz nasıl yapılır hiçbir fikirleri yoktur. Üstelik rekabet büyüktür ve bilmedikleri bu yolda başlarına gelmedik kalmaz. Gösteri günü hızla yaklaşmaktadır.

 

 

Yazan: Simon Beaufoy, Yöneten: Laçin Ceylan: Cansel Elçin, Reha Özcan, Erdal Uğurlu, Alican Altun, Bedir Bedir,Sedat Mert, Yusuf Vardar, Dilşad Çelebi, Burcu Görek,Adıhan Şentürk, Süleyman Arda Eminçe, Nur Dilara Gül, Ebru Sarıtaş , Muharrem Fındıcak.

 

* * *

 

Aşk Geçmişim

 

 

 

 

Pangea Yapım ve Tatlı Ekşi Tiyatro‘nun ilk prodüksiyonu “Aşk Geçmişim” bir Anti-Romantik komedi. Oyuncuların her birinin en az 6 ayrı karakteri oynadığı oyun,  bir şirkette yeni işe giren Tom ve aynı şirkette çalışan 30'lu yaşlarında iki beyaz yakalı, Tom ve Amy’nin, alışmış oldukları düzen içinde giden hayatlarının “ilişki” denen “şey” ile rayından çıkma hikâyesi. Herkes bu hikâyeyi kendi gözünden anlatıyor.

 

Yazan:DC Jackson, Çeviren: Erdem Avşar, Yöneten: Tuğrul Tülek, Yardımcı yönetmen: Özge Erdem, Yapım: Pangea& Tatlı/Ekşi Tiyatro, Dekor tasarım: Sıla Karaca, Seda Saçlı,Kostüm Tasarım: Seval İşgören,  Müzik: Özgehan Özturan, Oyuncular:  Şebnem Bozoklu, Rıza Kocaoğlu,  Melisa Doğu.

 

 

* * *

 

Westend ve Vahşet Tanrısı

 


DasDas Tiyatro iki yeni oyunu sahneye taşıyor. Bunlardan birincisi Moritz Rinke’nin bu yüzyılın tüm bireysel trajedilerinin komedisini sarsıcı bir dille ortaya koyduğu “Westend”. Hakan Saygun’un Türkçeye uyarladığı, Hakan Savaş Mican’ın yönettiği oyunda Tülin Özen, Mert Fırat, Volkan Yosunlu, Ece Çeşmioğlu, Evren Bingöl ve Pervin Bağdat rol alıyor.

 

 DasDas’ın ikinci oyunu da Yasmina Reza’nın yazdığı “Vahşet Tanrısı”. Celal Kadri Kınoğlu’nun yönettiği oyunda Binnur Kaya, Güven Kıraç, Tilbe Saran ve Levent Ülgen oynuyor.

 

Joseph K. ve Zengin Mutfağı

 

Kafka’nın “Dava”sı, yeniden görülmek üzere DsasDas’da devam ediyor. Oynayanlar: MertFırat, Didem Balçın, Onur Dilber, Özgür Aydın.

15-16 Haziran 1970 olaylarını zengin bir ailenin mutfağına yansıtan oyun bu yıl da devam ediyor. Vasıf Öngören’in bu olayları eğlenceli bir biçimde aktardığı oyunca aşçı Lütfü Usta’yı canlandıran Şener Şen, 40 yıl aradan sonra aynı rolde ve Kutay Sandıkçı, Onay Kaya, Gizem Ergün, Uğur Arda Başkan ile tekrar sahnede.

 

 

* * *

 

İO

 

 

 
 

Şahika Tekand, Stüdyo Oyuncuları ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı “İO”da, Olympos ve Zeus’la hesaplaşıyor. Mitolojiyi başka bir ele alışla okuyan oyun; ataerkil dünya düzenini, hafızasını ve sorgulama yetisini terk eden bugünün insanını, şiirsel bir aksiyon düzeni ile sahneye taşıyor. Işık, ses ve hareketin dinamik ve gerilimli birlikteliğiyle yürüyen oyunda, hareket düzeni hareketin müziğini görünür kılarken, konuşma düzeni de dilin müziğini esas alarak esere müzikal bir dinleti niteliği kazandırıyor.

 

Yazan ve Yöneten: Sahika Tekand, Sahne ve Kostüm Tasarımı: Esat Tekand, Işık Tasarımı: Şahika Tekand, Dramaturji: Verda Habif, Koreografi: Gizem Bilgen, Koro Lideri: Nilgün Kurtar, 
Oynayanlar: Cem Bender, Gizem Bilgen, Deniz Karaoğlu, Yiğit Özşener, Şahika Tekand, Koro.

 

* * *

Galata Perform’da “Çöp”


Ekip, yeni oyunlarını ikinci sezona saklamış ama 2006 yılından beri eden Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi’nin bu yılki temasını belirlemiş: “Çöp”… Bu temada yazılan oyunlar, 25 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Festivalin yabancı yazarları arasında bu yıl tüm dünyada büyük yankı uyandıran #metoo hareketinin temsilcilerinden olan İsveçli oyun yazarı Martina Montelius ve Norveç tiyatrosunda son zamanların en çok sahnelenen, Ibsen ödüllü yazarı Fredrik Brattberg ağırlanacak.

 

* * *

 

Hedda Gabler

 

 

 
 

Tiyatro Pangar Norveçli yazar Henrik Ibsen’in çok sevilen oyunlarından “Hedda Gabler”i sahneliyor. Patrick Marber’ın uyarladığı,Mehmet Birkiye’nin yönettiği oyunda. Demet Evgar, Tuğrul Tülek, Yeşim Koçak, Tolga Çiftçi, Nazan Diper ve Merve Satılan rol alıyor.

 

* * *


Fareler ve İnsanlar

 

 Dionysos Tiyatro, John Steinbeck ölimsüz yapıtı “Fareler ve İnsanlar”ı sahneliyor.

 

Yazan: John Steinbeck, Yöneten: Erdem Topuz, Reji Asistanı: İpek Elaçar, Dekor Tasarım: Nazmi Karabacak, Kostüm Tasarım: Onur Uğurlu, Işık Tasarım: Erdem Çınar, Oynayanlar: Erdem Topuz, Işık Tolgay, Cüneyt Vural, Ercan Ertan, Çağatay Varol, Hande Aras/Arzu Suriçi Kireççi, Tuncay Tarhan, Mehmet Tokat.

 

* * *

 

Eylül

 

 

 
 

Birçok trans bireyin başına gelen olaylardan esinle, kurmaca hikâyeler eklenerek kaleme alınan oyunda tanıdığımız Eylül, 28 yaşında trans bir kadındır. Tek odalı evinde maniler söyleyerek başından geçenleri anlatmaya başlar. Nasıl seks işçisi olduğunu… Çarka çıktığı zamanları... Askerlik muayenesini... Âşık olduğu adamı.. Ailesini... Arada bir sorar: Kaç Olduk? 

 

Yazan-Yöneten-Oynayan: Uğur Kanbay, Yardımcı Yönetmenler: Ali Bal-Yunus Eski, Reji Asistanı: Gökhan Efe Şenyapar, Sahne Tasarımı: Sfrpztf, Müzik: Bahadır Gülşen, Hareket Düzeni: Deniz Akarslan, Işık Tasarımı: Yasin Gültepe, Kostüm/Makyaj:Duygu Kutluca- Kübra Yılmaz, Asistanlar: Akay Akyıldız-Eren Bilal Aslan - Soner Göleli

 

* * *

Bizim Tiyatro’da Açık Oturumlar

 

 

 
 

 Bizim Tiyatro kuruluşunun 38.yılında (k)açık oturumlar ya da soykırımlar tarihçesinde etkileşimli buluşma(lar)ı seyirciyle buluşturuyor. Yazan ve yöneten Zafer Diper.