Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Yılın En İyi Beş Oyunundan Biri

Yılın En İyi Beş Oyunundan Biri

17 Mayıs 2018 - 05:05 | “Karakter zamana bağlıdır.” - Bertolt Brecht
İstanbullu tiyatro izleyicileri, Bursa Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu’nu çok hak edilmiş alkışlarla ayakta selamladı.
Yazan:Bertolt Brecht, Çeviren:Yılmaz Onay, Yöneten:Yunus Emre Bozdoğan, Koreograf:Cihan Yöntem, Müzik tasarımı:Oktay Köseoğlu, Dekor-Işık tasarımı:Cem Yılmazer, Kostüm tasarımı:Rabia Kip, Grafik tasarımı: Özge Aysel Güler, Yönetmen Yardımcıları:Ebru Emre, Zeynep Çelik Küreş, Oynayanlar: Adem Mülazım, Ayşe Gülerman, Barış Ayas, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, İbrahim Ersoylu, Melisa İclal Gürmen, Mert Tiryaki, Mesut Özsoy, Oğulcan Arman Uslu, Oğuzhan Aya, Pınar Hande Kaplan, Zeynep Çelik Küreş.
 
Tiyatro mevsiminin sonuna yaklaştığımız şu günlerde Bursa’dan gelen Nilüfer Kent Tiyatrosu topluluğu gerçek bir sanat şöleni sundu bizlere. “III.Reich’ın Korku ve Sefaleti”ni Bursa’da izleme olanağı olmayan seyirciler ekibe teşekkür borçlular. Neyse ki bu oyun önümüzdeki sezon da hem Bursa’da devam edecek hem de İstanbul başta olmak üzere çeşitli şehirlere düzenlenen turnelerde izlenilebilecek.
 
Oyun 
 
Brecht’in ve epik/diyalektik tiyatronun bu önemli yapıtı, bilindiği üzere Nazi Almanya’sındaki III.Reich dönemini anlatan “Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi” adlı oyununun ve o sürecin bir devamı niteliğindedir. Brecht, 1934 yılından başlayarak aldığı notları derleyip epizot epizot yazmaya başladığı oyunu Heinrich Heine'nin “Almanya. Bir Kış Masalı” adlı eserinden esinlenerek, “Almanya. Bir Dehşet Masalı” olarak adlandırmak istiyordu. 1938 yılında ismin “Bir Almanya Resmi Geçidi” olmasını düşündü. Sonuçta oyunun adının Balzac'ın eseri “Dalkavukların İhtişamı ve Sefaleti”  (Glanz und Elend der  Kurtisanen) gibi olmasına karar verdi ve “III.Reich’ın Korku ve Sefaleti”  (Furcht und Elend des Dritten Reiches) adını verdi. Oyunun sekiz sahnesi 21 Mayıs 1938’de Paris'te “Üçüncü Reich'dan Resimler” adıyla oynandı. Amerika'da ilk oynanışı: 7 Haziran 1945’te gerçekleşti. Henry Schnitzler'in yorumladığı 17 sahnelik çalışma Birleşmiş Milletler kuruluş kongresinde gösterildi. Türkiye'deki ilk kez 1971/72 sezonunda Ankara Sanat Tiyatrosu'nda “Hitler Rejimi'nin Korku ve Sefaleti” adıyla sahnelendi.
Kısa bir şiirle başlayan oyun, farklı epizotlarda özetle Nazi Almanya'sındaki günlük yaşamdan kesitler aktarıyor. Örneğin “Adalet İşleyişi” sahnesinde yargıç, bir davada kendisinden beklenenin ne olduğunu söylenmediği için, ne yapacağını şaşırıyor. “Muhbir” epizotunda düzene karşı biraz eleştirel konuştukları için, oğullarının kendilerini ihbar etmesinden korkan anne ve babanın korkuları anlatılıyor. Brecht parça parça anlarla korkuyu ve sefaleti anlamamızı sağlıyor. 
 
Oyunun Yorumu
 
Çeşitli ödenekli ve özel tiyatrolarda Emmanuel Robles, Juan Mayorga, Jaroslav Hasek,  Bertolt Brecht, Peter Shaffer,  Ken Kesey, Roland Topor gibi yazarların yapıtlarını sahneleyerek bu alandaki yetkinliğini kanıtlamış olan yönetmen Yunus Emre Bozdoğan’ın bu oyunu yorumlarken de büyük özenle çalıştığı anlaşılıyor. Bozdoğan, oyunda bir kuyumcuyu soyan üç SS görevlisinin milli heyecana kapılmış gençler diye tanımlandığı dava dosyası üzerinde çalışan yargıcın ellerini kollarını Hitlervari jestlerle hareket ettirerek göze sokmadan ince çıkışlar yapıyor.
 
Yıldırım Birliği fırtına estirirken…
 
Hiç kuşkusuz bu çalışmanın başarısı bütün ekibin özverili çalışmasıyla bütünleniyor. Örneğin grafik ekibinin bir perçem ve bir bıyıkla Hitler’i yansıtan yaratıcı tasarımı ekibin her alandaki katkısını kanıtlıyor. Oyunda çeşitli sosyal kesimleri simgeleyen oyuncuların performanslarını kolaylaştıran farklı hareket platformlarından oluşmuş dekor Cem Yılmazer’in usta imzasını taşıyor. Kusursuz ışık düzeni de yine Yılmazer’in buluşlarıyla gerçekleşmiş. 
 
 
                                                                  
 
 
Önceleri Hitler'in kişisel muhafızlığını yapmak üzere  polis görevi yapan silahlı parti militanlarından oluşmuş paramiliter SS’leri (Schutzstaffel, Koruma Timi) de, halkın çeşitli kesimlerini de başarıyla yorumlayan on üç kişilik oyuncu ekibi Adem Mülazım, Ayşe Gülerman, Barış Ayas, Batuhan Pamukçu, Gökhan Kum, İbrahim Ersoylu, Melisa İclal Gürmen, Mert Tiryaki, Mesut Özsoy, Oğulcan Arman Uslu, Oğuzhan Aya, Pınar Hande Kaplan, Zeynep Çelik Küreş aksaksız bir performansla oyunun ritmini ayakta tutmayı başarıyorlar.
 
Hiç kuşkusuz, oyunun ritminde ağırlığı olan iki kişiden biri, kalabalık kadroyu on üç kişiye indirgemeyi başaran dramaturg Beliz Güçbilmez, ikinci yorumcu da, alkışlarla karşılanan dinamik koreografiyi gerçekleştiren Cihan Yöntem.
 

 

 
“III. Reich’ın Korku ve Sefaleti”nin başarılı oyuncuları.
 
Yunus Emre Bozdoğan’ın iyi buluşlarından biri de, oyunun bir sahnesinde ön planda oturan oyuncunun elindeki “De Profundis” kitabı.  De Profundis, ünlü İngiliz yazarı Oscar Wilde'ın, Reading Cezaevinden, dostu Lord Alfred Douglas'a yazdığı bir uzun mektuptur. Bu mektup Lord'un eline geçmedi, sonradan kitap olarak yayımlandı. Wilde’ın mektubunun başlığı ve  Kutsal Kitap’ın 130.Mezmuru olan Latince De Profundis (Derinliklerden) sözcükleriyle başlayan dua şöyle devam eder:
Derinliklerden sana sesleniyorum, ya RAB, 
Sesimi işit, ya Rab, /Yalvarışıma iyi kulak ver! 
Ya RAB, sen suçların hesabını tutsan, 
Kim ayakta kalabilir, ya Rab? 
 
30 Kasım 1900'de ölen Oscar Wilde, yaşadığı dönemi ve o bağlamda kendisini şöyle tanımlıyordu: "Çağımız, yalnızca aptalların, sıkıcı insanların önemsendiği bir çağ; yanlış anlaşılmama korkusu içinde yaşıyorum." 
 
Evet, Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun III. Reich’ı gerçekten yılın en iyi beş oyunundan biri. Diğerlerinin hangileri olduğunu söylemiyorum, yazılarımı okuyan, bilen bilir.
 

* * *

 

13. Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali

 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın düzenlediği 13. Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali 26 Mayıs – 1 Haziran 2018 tarihleri arasında çocuklar ve gençlerle buluşuyor.  
 
26 Mayıs-1 Haziran 2018 tarihlerinde yer alacak festivalde dünyanın farklı ülkelerinden çocuk ve gençlik tiyatrosu örnekleri sergilenecek. Festival’in bu yılki konukları arasında Bulgaristan, Danimarka, Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan ve ülkemizden çeşitli tiyatro grupları yer alacak.
 
13. Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, 26 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’de, Adalar Mevkii’nde kortej yürüyüşüyle başlayacak. Yedi gün boyunca şehir tiyatrolarının tüm sahnelerinde ve açık alanlarda tiyatro oyunları, dans gösterileri, müzik etkinlikleri ve atölyeler ile devam edecek olan festival 1 Haziran Cuma günü sona erecek. 
 
İletişim: 0222. 211 55 00 / 1218