Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Alışılmadık bir müzisyen dayanışması: İrfan Özata - "Hayat Okulu"

Alışılmadık bir müzisyen dayanışması: İrfan Özata - "Hayat Okulu"

27 Ocak 2014 - 12:01
İrfan Özata’nın pozitif enerjisi yüksek bir sesi ve şarkı söyleme biçimi var

2012 yılının yaz başında iki şarkılık teklisiyle dinleyici karşısına çıktı İrfan Özata. Özellikle popun erkek şarkıcılar kategorisinde yeni isimlerin bir türlü kurtulamadığı aynılaşma ve haliyle de kimliksizleşme illeti içerisinde (aynı şarkı söyleme biçimleri, benzer şekilde formüle edilmiş şarkılar ve hatta benzer dış görünüşler) dikkat çekici bir farklılığı vardı Özata’nın. Dikkat çekti de nitekim. Tekliye adını veren “Yanlış Fotoğraf”la yılın en parlak çıkış yapan isimlerinden biri oldu.

 

Aslına bakarsanız sektör için çok da yeni bir isim değildi İrfan Özata. Üniversitede müzik öğretmenliği eğitimi alan, saksafon ve flüt çalan Özata yıllardır birçok şarkıcıya hem sahnede hem de albümlerde çalmış, vokal yapmıştı. Ancak bu kez hem şarkıcı, hem de şarkı yazarı olarak çıkıyordu karşımıza. Teklideki iki şarkının sözleri Gökhan Şahin’e, besteleri İrfan Özata’ya aitti.

 

 

İrfan Özata’nın ilk albümü “Hayat Okulu”, geçtiğimiz günlerde Funorg Yapım etiketiyle yayımlandı. Albümde on bir şarkı var. İkisi, daha önce teklide yer alan şarkılar, dokuz şarkıyı ise ilk kez dinliyoruz.

 

 

 

Her şeyden önce ağırlıklı olarak genç bir ekibin elinden çıkmış bir albüm bu. Mesela düzenlemelerde Serkan Ölçer, Altuğ Öncü, Bahadır Tanrıvermiş, Enver Günen, Caner Anar, Metehan Köseoğlu ve Erman Mete gibi daha önce adlarını albümlerde çok sık görmediğimiz müzisyenlerin imzaları var. Nispeten daha kıdemli sayabileceğimiz Ulaş Önal ve Ozan Bayraşa’nın yanı sıra bir şarkının düzenlemesini de İsmail Tunçbilek yapmış. Bir şarkı ise İrfan Özata tarafından aranje edilmiş. Bu saydığım isimlerin bazıları albüme enstrümanist ya da besteci olarak da katkı sağlamışlar. Yine albümde iki bestesi olan Umut Ahmet Beceren de daha önce duymadığımız bir isim. Çalan ve vokal yapan başka genç isimler de var. Yani neresinden baksanız hep aynı isimlerin etrafından dönen popüler müzik piyasasında pek sık rastlamadığımız türden bir müzisyen dayanışması, bir taze kan var bu albümde. Sadece bu ayrıntı bile bu albümü önemsemek için yeterli sebep aslında.

 

 

Albümde altı şarkı sözünü Gökhan Şahin yazmış. Daha önce başta “Evli Mutlu Çocuklu” olmak üzere popüler olmuş birçok şarkıya söz yazarı olarak imza atan Şahin, farklı ve incelikli, yer yer esprili bir kalem. Doğrusu teklideki iki şarkının da getirdiği beklentiyle işin özellikle esprili ve eğlenceli tarafının daha baskın olacağını düşünüyordum ben. Aksine, daha romantik ve ağır bir albüm bu… Oysa İrfan Özata’nın pozitif enerjisi yüksek bir sesi ve şarkı söyleme biçimi var. Ve son dönem pop piyasasında yeterince ağır romantik solist dinledik/dinliyoruz. Ben olsam “Zalim Kader” edebiyatına ya da “ben sana hasret en sana vurgun, ağlarken bu yerlerde” gibi cümlelere hiç girmezdim mesela. Buna karşın ilk klip şarkısı olarak seçilen “Tuhaf Geliyor” ve albüme adını veren “Hayat Okulu” başta olmak üzere “Yalnızlıktan Üşüyorum” gibi, “Ağlatan Gülmez” gibi türün sevenlerini memnun edecek bir dolu şarkı var albümde. En önemlisi de farklı aranjörlerin ellerinden çıkmış düzenlemelerin bütünde çok temiz, akustik ve bir parça ‘90’lar Sezen Aksu – Levent Yüksel çizgisini anımsatan bir müzikal tadı tutturması. Şarkı sözlerinde de çıtayı bir parça yükseltirse, Özata’nın o çizginin bugünlerdeki temsilcisi olması işten bile değil.

 

Oktay Bingöl’ün çektiği fotoğraflar ve 1MM Tasarım ofisi tarafından yapılmış grafik tasarımla siyah beyaz bir kartonet ve renkli bir kitapçıkla piyasaya sunulan albüm, 2013’de yayımlanmış en dikkat çekici ilk albümlerden biri olarak 2014’de de ilgi görmeyi hak ediyor.