Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Daha Kendinden Emin
23 Aralık 2018 - 10:12
O zamana dek şarkı yazarı olarak tanıdığımız Burcu Tatlıses, 2015’de “Güzel Kokuyorum” adlı ilk albümüyle bu defa kendi şarkılarını söyleyerek çıkmıştı karşımıza.

2017’de Eski Sevgili adlı film için aynı adı taşıyan bir şarkı yazdı ve Okay Barış’la birlikte seslendirdi. Aynı yıl bir de Müthiş Bir Film adlı bir başka film için de “Hayat Bir Film” adlı şarkıyı yazdı ve söyledi. 2018’in başında tekli olarak yayımlanan “Geyikli Masallar” ve sonrasında Minas Ceylin’le birlikte seslendirdiği “Bu Kalp Onsuz da Tütsün” adlı şarkılarda duyduk sesini.

 

Geçtiğimiz günlerde Ada Müzik etiketiyle yayımlanan “Uzaklar” ise Burcu Tatlıses’in ikinci albümü. Albümde daha önce tekli olarak yayımlanmış “Geyikli Masallar” da dâhil olmak üzere toplam 8 şarkı var. Bütün şarkıların söz ve müzikleri Burcu Tatlıses’in imzasını taşıyor. Tatlıses bu defa albümündeki birçok şarkının düzenlemesine de imza atmış; bazı şarkıları ise Pinhani’nin bir elemanı olarak tanıdığımız Selim Aydın düzenlemiş.

 

İlk albümünde popüler piyasanın kurallarını elinin tersiyle iterek yazdığı şarkılarını ilk defa önümüze koymuştu Burcu Tatlıses. Ve ilk defa şarkıcı olarak da karşımıza çıkmıştı. Bundan mıdır bilinmez bir parça çekingendi, iddiasızdı. Bu albümde ise daha kendinden emin bir Burcu var. Nitekim düzenlemelerde adını görmemiz de bunun bir işareti gibi. Tamamen akustik bir “sound”, zengin melodi örgüsü, incelikli sözler ve şarkılarını içtenlikle “anlatan” bir şarkıcı.

 

Müziğin saf halini özleyenlere alternatifin ve akustiğin getirdiği öneri giderek ilkelliğe, amatörlüğe doğru geriye yürürken ve tuhaftır ki dinleyici buna bayılırken, o saflığı koruyarak profesyonel kalabilmiş düzenlemeler var bu albümde. Ne bir eksik ne bir fazla. 

 

 

Beni daha ilk dinleyişte derinden etkileyen “Bir Yalan” albümdeki favorilerimin başında geliyor. İkinci klip şarkısı olarak seçilen “Mahir Ah”, Umay Umay’ın aynı adlı şarkısıyla isim benzerliğinden başka bir ilgisi olmayan “Düşmedim Daha” ve albüme vurucu bir açılış yapan “Uzaklar”sa diğer favorilerim oldu. Birbiriyle duygusal ve düşünsel bağı olan, aynı kalemden çıktığını hissettiren, buna karşın birbirini tekrar etmeyen 8 şarkının 8’i de ayrı ayrı keşfedilmeyi hak ediyor aslına bakarsanız.  

 

Albüm fotoğrafları Gökhan Çırak tarafından çekilmiş, tasarım ise Arda Aktaş tarafından yapılmış. Görsel sunum da en az albüm kadar sade ve gürültüsüz.

 

2018’de çok fazla tekli, çok az albüm yayımlandı. Sektörün dijitale evrilmesiyle yaşanan kabuk değişimi dağınıklığı ve tutarsızlığı beraberinde getirdi. Bu kargaşada bence yılın kazananları derli toplu albümlerle şarkılarını bugünden geleceğe bırakanlar oldu. Burcu Tatlıses bu albümüyle o listeye girmeyi hak edenlerin başında geliyor.