Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Fizy 21. Liselerarası Müzik Yarışması

Fizy 21. Liselerarası Müzik Yarışması

02 Mayıs 2018 - 10:05
“Yarışmamızın yaşı yarışmacılarımızı aştı,” dedi Serhat Hacıpaşalıoğlu ödül töreninde, yarışmanın organizasyonunu üstelenen End Productions’ın sahibi ve ekibin başı olarak ödül vermeye çıktığında.

Bu yıl 21’inci kez düzenleniyordu Liselerarası Müzik Yarışması. Yarışan liseli gençlerse henüz 21 yaşını görmemişti.

 

İstanbul, Ankara ve İzmir elemeleri neticesinde finale kalan 35 okul orkestrası, 28 Nisan 2018 günü İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi’nde performanslarını bu defa büyük jüri karşısında sergilediler ve Fizy 21. Liselerarası Müzik yarışması böylece tamamlandı.

 

Yarışmayla ilgili detaylı bilgi, performans videoları ve kazananlar listesi için tıklayın:

 

www.fizy.org

 

Dört senedir benim de jüri üyeleri arasında yer aldığım yarışma, bir müzik yazarı olmanın ötesinde bir müziksever olarak beni çok mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. Profesyonel bir bakış açısıyla baktığımda karşımda her sene her safhası incelikle düşünülmüş, planlanmış, su gibi akan, teklemeyen, aksamayan bir organizasyon görüyorum. Çünkü Serhat Hacıpaşalıoğlu sadece çok iyi bir organizasyon planlayıcı ve yürütücüsü değil, yıllardır müziğin içinde ve sektörün işleyişini yurt içinden çok yurt dışında deneyimlemiş biri. Editörlükten icracılığa dek işin her safhasında bizzat bulunmuş olmanın sayısız artılarıyla böylesi bir organizasyon için biçilmiş kaftan.

 

İşin diğer tarafında ise büyük kısmı genç ömürlerinde ilk kez böylesi bir deneyim yaşayan lise öğrencisi gençler var. Belki kendilerini bildi bileli kurdukları bir hayalin peşindeler, belki geleceğe dair umutlarının varacağı noktayı sınamak için. Öyle ya da böyle ellerine geçen bu fırsatı en iyi şekilde kullanmak, ellerinden geleni yapmak istiyorlar. İşte bu noktada içinde oldukları organizasyon çok profesyonel ve çok görkemli. Onları değerlendirecek jüri ülkenin önde gelen müzik yapımcıları, usta müzisyenleri, hatırı sayılır gazetecileri, müzik yazarlarından oluşuyor. Ve tüm bu organizasyonun hayata geçmesine vesile olan Fizy gibi marka değeri yüksek bir oluşum. Yani hiçbir şey derme çatma değil.

 

 
 
İleride müziği seçsinler ya da seçmesinler, gururla, heyecanla, coşkuyla anlatacakları bir deneyim yaşıyor yarışmada var olan her bir genç böylece. Bir şeyler öğreniyor, belki başka bir vizyon kazanıyor. Her okul orkestrası kendileri dışındaki orkestralardan da bir şeyler kapıyor, kim bilir ne çok yeni arkadaşlık doğuyor.
 

Ve tüm bunlar yarışmanın en kıymetli tarafını oluşturuyor aslında. Böyle baktığınızda da yarışmada derece almak ya da almamak o kadar da önemli olmuyor. Klişe bile olsa “mühim olan kazanmak değil, katılmak”ın ne kadar doğru olduğuna kanaat getiriyorsunuz.

 

Bu sene yine çok yetenekli, çok azimli, belli ki çok çalışmış, didinmiş, emek vermiş bir dolu genç izledik. Kimisi diğerlerinin arasından daha fazla kendini gösterdi, ondandır ki ödül aldı; kimisi ise kim bilir ne şartlar altında hazırlanmanın etkisiyle belki daha az kendini gösterebildi. Hataları, kusurlarıyla da güzellerdi ama. İzlerken en az onlar kadar biz de heyecanlandık, yeri geldi hata yaptıklarında gülümsedik, profesyonellere taş çıkaran kimi performanslarda gururlandık, ama her defasında en çok da umutlandık.

 

İşin en güzel taraflarından biri de Fizy’den canlı yayınlanan yarışmadaki bütün performans videolarının aynı internet sitesinde istenildiği zaman izlenebilir olması. Yani yarışmaya katılan gençler kendilerini izleme, değerlendirme, hataları, eksiklerini görme, kıyaslama şansına sahipler. Belki bundan on – on beş yıl sonra müzikte adından çok söz ettirecek birilerinin kayda alınmış ilk videosu olacak o videolardan bazıları.

 

Yarışmanın ödül töreninde Yılın Genç Yıldızı olarak Ece Seçkin, Popun Efsanesi olarak da Nükhet Duru Fizy tarafından ödüllendirildi. Onların yanı sıra Kalben ve Çağatay Akman’da gecede sahneye çıkan yıldızlar arasındaydı.

Etiketler: fizy