Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Güney Marlen – “Boş Lunapark”

Güney Marlen – “Boş Lunapark”

28 Mayıs 2019 - 10:05
2014 yılında Eski Bando’nun ilk albümü piyasaya çıktığında albümde Güney Marlen isminin ağırlığı görülüyordu. Grubu Eda Baba ile birlikte kuran Marlen, bu ilk albümdeki bütün şarkıların söz ve müziklerine de imza atmış, albümün prodüktörlüğünü de üstenmişti. Öyle de devam etti.

İkinci Eski Bando albümde de bütün şarkılar Güney Marlen’e aitti. Ve fakat iki albüm arasında Güney bir de solo albüm yapmıştı. Eski Bando’nun ‘60 ve ‘70’ler müziğine göndermelerle dolu şarkılarından bir parça farklıydı Marlen’in solo şarkıları. Bununla birlikte üç albüm dolusu şarkıyla ispat edilmiş bir şarkı yazarlığı yeteneği hiç de az şey değildi.

 

Güney Marlen’in ikinci solo albümü “Boş Lunapark”, geçtiğimiz günlerde Garaj Müzik etiketiyle yayımlandı. Artık Eski Bando tamamen dağılmış durumda ve grubun iki kurucusu da kariyerlerine solo olarak devam ediyorlar ki Eda Baba’nın ilk solo albümü de hemen hemen aynı günlerde piyasaya çıktı.

 

Grup müziğinin grupta çalan, söyleyen ya da şarkı yazan grup elemanlarını zaman zaman sınırlandırdığı ya da bir kalıbın içine sıkıştırdığı bir gerçek. Grup işinin farklı bir dinamiği, farklı artıları, eksileri var. Buna karşın Güney Marlen’in ilk solo albümü gibi bu albümünün de Eski Bando’nun üzerine çıktığı söylenebilir. Hatta bu albümün önceki tüm albümlerinin üzerine çıktığı da söylenebilir. Zira Güney Marlen sadece şarkı yazarı olarak değil, şarkıcı ve aranjör olarak da “Boş Lunapark”ta çok daha olgun bir yerden ses veriyor.

 

Albümdeki üç şarkı, “Nasıl Düştüm Bu Derde?”, “Siktir Et” ve “Vicdanla Akıl Arasında” zaten daha önce tekli olarak yayımlanmıştı. Güney Marlen’in Eda Baba ile düeti “Seni Unutmak” ise dördüncü video olarak albümle birlikte servis edildi. Eski Bando’nun ilk albümünde yer almış “Sarhoş Dünya”nın solo versiyonu albümün “cover”ı sayılabilir. Diğer parçaları ise ilk kez duyuyoruz.

 

Her biri zengin melodileri, zeki şarkı sözleri ve incelikli düzenlemeleriyle dinleyeni hiç boş bırakmayan şarkılardan oluşuyor albüm. Özellikle düzenlemelerdeki küçük oyunlar, yer yer beklenmedik elektronik sesler, efektler, kimi kez şaşırtıcı ritim yürüyüşleri ve bütünde ortaya çıkarılan, belli ki üzerinde emek harcanmış “sound”, Güney Marlen müziğini alternatifin bütünü içerisinden çıkarıp ayırt edilebilir kılıyor.

 

Güney Marlen’in bu albümde gösterdiği yetkinlik uzun vadede sırtının kolay yere gelmeyeceğini, kendini ve müziğini gelip geçici olmayan bir yere konumlandıracağını şüphe bırakmayacak bir biçimde gösteriyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=aF8vjvYkrb8      

Etiketler: güney marlen  eda baba