Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Huzurlu bir albüm: Mavi - "Saz Söz Mavi"

Huzurlu bir albüm: Mavi - "Saz Söz Mavi"

18 Haziran 2018 - 10:06
Mavi’nin albüm kariyeri 2011 yılında çıkan mini albümü “30” ile başlamıştı. Toplamda iki mini albüm, bir albüm ve iki de tekli yayımlayarak popüler müziğin içinde kendine ait bir yer edinen Mavi, 2017 yılında “Saz Söz Mavi” projesinin ilk teklisiyle dinleyici karşısına çıktı.

Pasaj Müzik daha önce “Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları” projesini de benzer bir biçimde servis etmişti. Düzenli aralıklarla yayımlanan tekliler, sonunda bir albüme dönüşecekti. Nitekim öyle de oldu. Mavi’nin “Saz Söz Mavi” albümü geçtiğimiz günlerde Pasaj Müzik etiketiyle satışa sunuldu.

 

Dokuz şarkı ve bir farklı versiyondan oluşan albümdeki tüm şarkıların söz ve müzikleri Mavi tarafından yazılmış. Albümün müzik direktörlüğünü üstlenen Caner Karamukluoğlu ise aynı zamanda bütün düzenlemelere imza atmış. 

 

Albümün sekiz şarkısı daha önce tekli olarak yayımlanmış, video klip olarak da servis edilmişti zaten. Geriye kalan iki şarkıdan birini ilk defa dinliyoruz: “Kayık Tabaklar”. Bir diğeri ise yine daha önce yayımlanmış şarkılardan birinin, “Kaçak”ın akustik versiyonu.

 

 

Mavi’yle röportaj yapmak için bir araya geldiğimizde henüz projenin ortasında bir yerlerdeydi. Bununla birlikte “Gidersen”le başlayan serinin her şarkısı ilgi görmüş, dikkat çekmiş, ona bir ivme kazandırmıştı. “İyi müzik yapmaya özeniyorum,” diyordu Mavi. Zaten popun çok içinde değildi başından beri ama zaman zaman içine doğru itilmişti istemeden, niyet etmeden de olsa. Ama artık kendi çizgisinde yürümek istiyordu ve o yüzden bu proje onun için önemliydi.

 

Hakikaten de bir yıla yayılan bir sürede yayımlanan bu albüm Mavi’nin artık ne istediğine kesin karar verdiğini, yolunu çizdiğini gösterir gibi. Kendi hikâyelerini anlatan, kendi iç ritmini, dilini ve üslubunu yakalamış, bir bütünün içinde farklı tatlar barındıran şarkılar, akustik bir “sound” ve öncesine kıyasla çok daha kendinden emin, demini bulmuş bir şarkıcı.

 

Mavi’nin şarkılarını bugüne dek dinlemediyseniz albümde “Silmesinler İzlerimi”, “Gidersen” ve Sattas’ın solisti Orçun Sünear’ın Mavi’ye eşlik ettiği “Masa Etrafında”yı öncelikle tavsiye ederim. Kişisel favorimi soracak olursanız, bana Leman Sam – Zuhal Olcay hattındaki o şahane şarkıların tadını duyumsatan “Kayık Tabaklar”ı ayrı yere koyar, hatta baş tacı ederim.

 

Şayet Mavi’nin şarkılarını tek tek dinlemiş ve sevmişseniz de bu albümü edinip arşivlemek işten bile değil. Çünkü başından sonuna dinlemenin yormadığı, sıkmadığı, huzurlu bir albüm “Saz Söz Mavi”.

 

Grafik tasarımı Göktuğ Güngör tarafından yapılan albüm kapak ve kartonetinde Gökhan Özdemir, Serhat Tekin, Ufuk Eral, Said Dağdeviren ve İdil Dizdar’ın çektiği fotoğraflar kullanılmış. Siyah beyaz tonlarının arasına serpiştirilmiş açık mavi renk, eğlenceli çizimler ve fontlarla kapak ve kartonet tasarımı hem ciddi hem esprili hem hüzünlü hem mutlu bir albümün izlerini sürüyor.

 

Gösterişsiz ve hatta iddiasız ama bir o kadar da kişilikli, incelikli, eli yüzü düzgün, derli toplu, tertemiz bir albüm hediye ediyor bize Mavi. Çok sık böyle hediyeler almadığımız düşünülürse, bağrımıza basmak boynumuzun borcu. 

 

 

Etiketler: Mavi  Saz Söz Mavi