Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Zamanın ruhu: Emir Yargın - "Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar"

Zamanın ruhu: Emir Yargın - "Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar"

04 Mayıs 2015 - 10:05
Anılarımız soğuk telden imal edilmiş geri dönüşüm kutularında, arafta bekliyor. Emir Yargın şarkılarında içinden geçtiğimiz zamanın ruhunu şarkılara döküyor. Sadece şarkı sözleriyle değil, müziğiyle de
Onur Bumbum ile birlikte kurduğu “cover” grubu The Bananas ile ve de çeşitli televizyon figürlerinin görüntü ve seslerinden oluşturduğu “remix”lerle (“Tülay Ne Olur Geri Dön”ü izlemeyen var mı aranızda?) adını duyuran Emir Yargın, ilk solo albümü “Tokat”ı 2012 yılında piyasaya sürmüştü. Elektronik müzik öğelerini, metaforların içinden geçen esprili şarkı sözleri ile birleştiren Yargın, Türkçe alternatif müzik kulvarı içerisinde kendine has çizgisiyle dikkat çekti ve kendi dinleyici kitlesini yarattı. 2014’ün yaz başında “Kanka Olurduk Ölümüne” adlı teklisi yayımlanan Emir Yargın’ın yeni albümü “Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar” ise 2015’in ilk aylarında We Play etiketiyle yayımlandı.
 
“Kanka Olurduk Ölümüne” şarkısının iki farklı versiyonla yer aldığı bu albümde, sekiz de yeni şarkı var. Bu albüm aslında Emir Yargın ve Murat Yılmaz ortak projesi olarak da tanımlanabilir çünkü bütün şarkılarda bu ikilinin imzası var. “Kanka Olurduk Ölümüne”nin Arel Koray Nalbant tarafından yapılmış akustik versiyonu dışındaki bütün düzenlemeler de Murat Yılmaz imzası taşıyor.
 
Emir Yargın ve Murat Yılmaz, albümdeki şarkıları tamamen özgür bir ruh hali ve müzik anlayışı ile üretmişler. Dinlerken en çok bunu hissediyorsunuz. Bundandır ki albümü herhangi bir kategori içerinde değerlendirmek bir hayli zor. İlk bakışta elektronik müzik demek mümkün belki ama albüm süresince karşınıza bu tür içerisinde hemen hiç rastlamadığımız motifler, denemeler de çıkıyor. Bir ‘80’lı yıllar taverna şarkısı gibi başlayıp “dub-step”e dönüşen, ardından halaya teslim olan “Oturmaya mı Geldik?” böylesi bir füzyon denemesi mesela. Şarkının sözleri de tıpkı müziği gibi, Türk usulü eğlence anlayışımızdaki kafa karışıklığının izlerini sürüyor. “Araba İçin Baslı Müzik” bir İsmail YK çeşitlemesi ya da onun temsil ettiği müzikal anlayışın bir parodisi olarak dinlenebilir mesela. Nitekim bir dönem Grup Vitamin’in yaptığı türden dokundurmalarla dolu bu şarkıda Yargın, tamamen bir parodi şarkıcıya dönüşüyor.
 
 
Bir “hangover” şarkısı olarak tanımlanabilecek “Ah Dün Gece Ben Ne Yaptım Be”, beklenmedik bir anda karşıNıza çıkan (Emir Aksoy tarafından yazılmış ve seslendirilmiş) gazelle şaşırtıyor. “Eternal Sunsihe of the Spotless Mind” filmine gönderme yapan “Zihni Silikler”, kadınlık ve erkeklik kavramları üzerinden insanlığın temel çelişkilerinden biri üzerine kafa yoran “Kalple Beynin Savaşı”, distopik sözleriyle “Sakın Bebeğime Yaklaşmayın”, albümün daha karanlık tarafında duran şarkılar. “Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar” ve “Büyük Kaçış Planı” ise gündelik hayatta sıklıkla içimizden geçen duyarlılıklar üzerine kurgulanmış.
 
Resimler yırtılmıyor artık, siliniyor; hatta bulutlardan bile. “Hard disk”lerimiz doluyor, format şart oluyor. Ve anılarımız soğuk telden imal edilmiş geri dönüşüm kutularında, arafta bekliyor. Emir Yargın’ın şarkılarında tüm bu kavramlar, içinden geçtiğimiz zamanın ruhunu şarkılara döküyor. Üstelik bunu sadece şarkı sözleriyle değil, müziğiyle de yapıyor Emir Yargın. Kulak doyurucu, dolgun ve dişli bir müzik bu… Belki kolay yenilir yutulur değil ama öyle olması da gerekmiyor zaten.
 
 
İlk albümünde daha fazla ayakları yerden kesik, daha “uçuk” olma çabasında ve bu yüzden de bir parça özenti duran müzikal tavır, bu albümde çok daha kendini bulmuş görünüyor. Ses aralığı geniş, sesi açık, iyi de bir şarkıcı Emir Yargın. İlk albümüne nazaran Türkçe vurguları da daha iyi… 
Dilan Bozyel tarafından çekilmiş fotoğraflarla süslü Doub.co imzalı kartonet tasarımı, albümün ruhuna ve müzikal biçemine son derece uygun bir kompozisyon çiziyor.
 
Kendi klasmanı içerisinde pırıltılar barındıran, dinleyende heyecan uyandıran bir albüm, “Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar”. Emir Yargın’ın henüz ikinci albümünde ulaştığı bu yetkinlik ise geleceğe dair umut vaat ediyor.