Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ABD'de İslam sanatı sergisine sansür tepki çekti

ABD'de İslam sanatı sergisine sansür tepki çekti

ABD'de İslam sanatı sergisine sansür tepki çekti03 Kasım 2023 - 04:11
Pittsburgh'daki Frick müzesi, Gazze savaşı sırasında 'duyarsız' veya 'travmatik' görüneceği endişesiyle İslami sanat sergisini erteledi. Yerel Müslüman ve Yahudi cemaatler, tarihi İslam sanatı ile Hamas'ı birbirine karıştırma riski taşıdığını öne sürerek karara tepki gösterdi.

Frick Pittsburgh müzesi, Gazze'de devam eden savaşla ilgili kaygılarını gerekçe göstererek düzenleyeceği İslam sanatı sergisini erteledi. “Hazine Değerindeki Süsler: 10 Yüzyıllık İslam Sanatı” adlı sergide antik ve modern İslam cam eşyaları, seramikler, metal işleri, resim, silah ve daha fazlası yer alacaktı. Yapılan basın açıklamasında Frick'in "İslam dünyasının zengin tarihini ve bizi birbirimize bağlayan ortak insani deneyimleri" çağrıştırmayı amaçladığı belirtildi.

Müze, Hamas'ın İsrail'e saldırısından on gün sonra, serginin ertelendiğini duyurdu. Bu karar ABD'deki Müslüman sivil haklar gruplarının eleştirilerine neden olurken, sergi müzenin web sitesinde programlanmamış olarak yer almaya devam ediyor.

Pittsburgh Tribune-Review'in haberine göre, müze başlangıçta erteleme haberini yayınlamayı planlamamıştı. 17 Ekim'de yapılan bir açıklamada serginin ertelenmesi "öngörülemeyen bir program çatışmasına" bağlanmış ve Gazze'deki savaşın bu kararda bir etken olmadığı öne sürülmüştü.

Müzenin icra direktörü Elizabeth Barker ,Tribune Review'a verdiği demeçte: "Orta Doğu'da savaş patlak verdiğinde herkes gibi bizim de yüreğimiz burkuldu ve affedici bir insanın duyarsız olarak nitelendireceği, ancak özellikle toplumumuzdaki pek çok insan için travmatik olacak bir sergi açmak üzere olduğumuzu fark ettik." dedi.

Barker'ın açıklamasında müze personeline ilişkin endişeler de söz konusuydu: "Önemli olan nokta şu ki, müze çalışanlarımızı savaşı tartışmak gibi imkansız bir duruma sokmak istemedik çünkü onları önemsiyoruz ve savunmasız olmalarını istemiyoruz."

Müslüman sivil haklar grubu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin (CAIR) Pittsburgh şubesinin icra direktörü Christine Mohamed müzenin açıklamalarına cevaben şunları söyledi: "Bütün bir din hakkında, özellikle de Pittsburgh Müslüman toplumuna zarar verme potansiyeline sahip genellemeci ifadelerin kullanıldığına tanık olmak son derece üzücü. Masum çocuklar da dâhil olmak üzere binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan Filistin halkının yaşadığı travma ve acıyı görmezden gelemeyiz. Bu trajedinin gölgede bırakılması, en merhametli insanın bile son derece rahatsız edici bulacağı, ciddi bir empati ve humanizm eksikliğinin altını çiziyor.”

Büyük Pittsburgh Yahudi Federasyonu sözcüsü Adam Hertzmann ise şunları söyledi: "İslam sanatını ve genel olarak Müslümanları Hamas'la eş tutmak kesinlikle önyargılı ve karşı olduğumuz bir şey." Sözcü, "Yahudi toplumunda çok az kişinin İslam sanatıyla ilgili bir sergiden endişe duyacağına inandığını çünkü bunun bir terör örgütü olan Hamas'la hiçbir ilgisi olmadığını bildiklerini" de sözlerine ekledi.

Etiketler: ABD  İslam sanatı  Pittsburgh