Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Ali Canip Olgunlu'nun kaleminden Ayasofya

Ali Canip Olgunlu'nun kaleminden Ayasofya

Ali Canip Olgunlu'nun kaleminden Ayasofya12 Şubat 2019 - 05:02
Anadolu medeniyetleri, kültürü ve tasavvuf üzerine odaklanarak yaptığı çalışmalar ile bilinen Anadolu Kültür Tarihçisi ve Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun “Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli” isimli yeni kitabını tanıttı.

Ali Canip Olgunlu’nun yeni kitabı “Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli”nin lansmanı dün akşam bir tanıtım toplantısıyla gerçekleştirildi.

 

“Ayasofya manevi hayatın merkezi olmuştur”

Roma ve Helen mitolojisi ile Hıristiyan dininin sembol diline ait kurgularla mistik bir kokuya sahip olan Ayasofya’nın “kutsal hikmet” anlamını taşıdığını belirten Ali Canip Olgunlu, “Roma İmparatorluğu döneminde 916 yıl kilise, Osmanlı İmparatorluğu’nda ise 481 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya her iki cihan imparatorluğunun manevi hayatının merkezi olmuştur.” dedi.

 

Ayasofya’nın çözülmeyi bekleyen çok sayıda sırrıyla her zaman ilham kaynağı olduğuna dikkat çeken Ali Canip Olgunlu kitabında; en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan,  sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilen Ayasofya ile ilgili çözdüğü “yeni gizemlere” yer verdiğini söyledi. 

 

Program kapsamında konuşan SİCPA Türkiye CEO'su Aykut Ferah “Bu proje dahilinde sürdürdüğümüz çalışmalarda birinci önceliğimiz kaliteli, kesintisiz gişe işletim hizmetleri sunmak, bundan daha önemlisi ise ülkemiz kültür varlıklarının bilinirliğini arttırmak, müze kültür bilincini toplumun her kesimine yaymak, yerli ve yabancı daha çok ziyaretçinin müzelerle buluşmasını sağlamaktır.” dedi.

 

Ali Canip Olgunlu’nun, Anadolu’yu karış karış dolaşan, mitoloji, arkeoloji, sanat tarihi, tasavvuf konularında son derece birikimli, bu topraklara aşkla bağlı bir Anadolu Kültür Tarihçisi ve Türkolog olduğunu belirten Aykut Ferah, yeni kitabının lansmanına destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

 

Lansman programı kapsamında Ali Canip Olgunlu’nun rehberliğinde konuklara özel Ayasofya Müzesi turu gerçekleştirildi.