Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Altın Portakal iptal edildi

Altın Portakal iptal edildi

Altın Portakal iptal edildi30 Eylül 2023 - 03:09
Bu yıl, 60. kez düzenlenmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali, “Kanun Hükmü” belgeseliyle ilgili tartışmaların ardından iptal edildi.
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
 
Festival yönetimindeki tüm ekiplerin görevine de son verildi. Altın Portakal’ın iptaline giden tartışma, adım adım şöyle gelişti.
 
*Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nde, KHK ile görevlerinden çıkarılan iki memurun anlatıldığı “Kanun Hükmü” adlı belgesel, yarışma seçkisinden çıkarıldı.
 
*Belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösteren yönetmen ve yapımcılar, 27 filmi festivalden geri çekti. Festival jürisi de görev almayacağını açıkladı.
 
*Festival yönetiminin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kanun Hükmü” belgeselinin yarışma seçkisine geri alındığı bildirildi.
 
*Belgeselin seçkiye alınmasına tepki gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür” denildi.
 
*Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, “Altın Portakal Film Festivali gibi geleneksel hale gelmiş bir festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edilemez” dedi.
 
*Bunun üzerine Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, ikinci bir açıklama yaparak, “Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Kanun Hükmü adlı belgeseli festival seçkisinden çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
*Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali hakkında bilgi veren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Kanun Hükmü” belgeseliyle tartışma yaratan Altın Portakal Film Festivali’ne de değindi. Ersoy, “Bakanlık olarak kültür ve sanatın her daim destekçisiyiz. Ancak sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılmasına son derece karşıyız” dedi.
 
*Gençlik ve Spor Bakanlığı da, Altın Portakal’a tahsis ettiği Antalya Spor Salonu’nu festivalden çektiğini duyurdu. Açıklamada “Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz’da verdiği destansı mücadelenin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır” ifadelerine yer verildi.
 
*Oyuncu Demet Akbağ, Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığından ayrıldığını açıkladı.
 
*Tepkiler üzerine açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “7-14 Ekim tarihleri arasında yapmayı planladığımız Antalya Altın Portakal Film Festivali’mizi bizim dışımızda oluşan ve oluşturulan süreç sebebiyle iptal ettiğimizi tüm sinemaseverlere üzülerek bildiriyorum” dedi.