Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Beyoğlu Sineması yeniden açıldı

Beyoğlu Sineması yeniden açıldı

Beyoğlu Sineması yeniden açıldı06 Ekim 2023 - 02:10
‘90’ların İstiklal Caddesi’nin kültür sanat hayatıyla iç içe geçirenler için Beyoğlu Sineması’nın yeri başkadır. Özellikle sezonun en iyi filmleri seçkileriyle çoğumuzun gözde mekânıydı.
MÜJDE IŞIL- 1989’da açılan ve döneminin en modern sinemalarından olan Beyoğlu, yakın zamana dek vizyon filmlerine, festival ve basın gösterimlerine ev sahipliği yaptı. 2017’de borçları yüzünden kapanma noktasına geldi, el değiştirdi. Sanatçıların da destek verdiği kampanyalarla yeniden hayata döndü. Tam her şey yoluna girdi derken pandemi patlak verdi, sinema 2022 yazında kapılarını tümüyle kapattı. İBB Miras, Kasım 2022’de Beyoğlu Sineması’nın işletmesini devraldığını açıkladı. Yenileme çalışmaları yapıldı ve İstanbul’un kapısı sokağa/pasaja açılan nadide sinemalarından biri olarak 4 Ekim 2023’te yeniden açıldı.
 
Yeniden perdede olmayı diledi
 
Açılış programına katılan Türkan Şoray rol alacağı bir filmde yeniden Beyoğlu Sineması’nın perdesinde olmayı dilerken,  Atilla Dorsay ise değişen kimliğine rağmen Beyoğlu semtinin kendini yenileyip yaşamaya devam edeceğini vurguladı. Güven Kıraç ilk sinema filmi olan “Masumiyet”in prömiyerinin burada yapıldığını söyleyerek anılarını anlattı. “Sevmek Zamanı”nın kötü adamı Başar’ı canlandıran çok yönlü sanatçı Süleyman Saim Tekcan da bu klasik yapım hakkında konuştu. Konuşmalardan sonra “Sevmek Zamanı” gösterildi. Sinema salonunun değişip değişmediği, merak edilen başlıca konuydu. Çünkü salon dolu  olduğunda seyirci, eğim ve koltukların sıralaması nedeniyle perdeyi görmekte sorun yaşayabiliyordu. Sinemanın salon ve perdesinde radikal bir değişiklik yapılmamış. İBB Miras’ın yenileme çalışmasında sinemanın olduğu biçimde yaşatılması önceliklendirilmiş ve daha çok yaşam alanı olarak mekânsal değişliklere gidilmiş.
 
Fotoğraflar karşılıyor
 
Sinemanın giriş kısmı ve fuayesi çok şık ve işlevsel detaylarla renklendirilmiş. Kırmızı merdivenleri indikten sonra sol tarafınızda Beyoğlu’ndaki sinemaların tarihi ve fotoğrafları karşılıyor sizi. Burada hem Beyoğlu Sineması’nın tarihini hem de Beyoğlu’nun artık var olmayan sinemalarını görmeniz mümkün. Fuaye, aksesuar ve afişlerin yer aldığı yeni oturma alanlarıyla kültür sanat sohbetleri yapılabilecek, çağdaş bir görünüme kavuşmuş.