Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Bir Ütopya Adası: Galata” izleyiciyle buluşuyor

“Bir Ütopya Adası: Galata” izleyiciyle buluşuyor

“Bir Ütopya Adası: Galata” izleyiciyle buluşuyor18 Aralık 2023 - 05:12
İstanbul ve Galata’nın 1000 yıllık eşsiz tarihini konu alan “Bir Ütopya Adası: Galata” adlı belgeselin ilk gösterimi Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Clemente’nin katılımıyla, 19 Aralık Salı günü saat 18.30’da İtalyan Kültür Merkezi’nde yapılacak.

Çekimleri İtalya ve Türkiye’de yapılan, yapımı 2 yıl süren belgesel, Galata ve İstanbul’un eşsiz tarihini, “Türk DaVinci" sıfatı takılan Matrakçı Nasuh’un ünlü İstanbul minyatürü eşliğinde anlatıyor. Eser, tam beş asır sonra, günümüzün ünlü minyatür sanatçısı Taner Alakuş tarafından,sekiz aylık bir emekle yeniden üretildi. Galatlı savaşçılar, Fenikeli denizciler, Venedikliler, Cenevizliler, bankerler, ibadethaneler,balozlar, müneccimler, kabadayılar, çığlıklar…

Belgesel, izleyiciyi soluksuz bir tarih yolculuğuna çıkartıyor. Matrakçı Nasuh’tan Abidin Dino’ya, Andre Chenier’den James Balwin’e, Cervantes’den J. Jacques Rousseau’ya Galata’nın sokaklarını kimler adımladı? Ceneviz, Frenk, Yahudi, Ermeni, Rum, Müslim ve Gayrimüslim 72 millet, bu ütopya adasında bir arada nasıl yaşadı?

Galata’nın izlerini Venedik ve Cenova’ya dek süren belgeselin müzikleri, İtalyan müzisyen Giovanni Floerani tarafından 12. yüzyıl ezgileriyle yapıldı. Seslendirmesini usta sanatçı Aydoğan Temel’in yaptığı belgeselde, geçen yıl kaybettiğimiz Konto Kraliçesi Nurhan Damcıoğlu’nun son röportajı da yer alıyor. Belgeselin yönetmenliğini Serkan Koç, yapımcılığını Emin Selim Akgül üstlendi.

Açış konuşmalarını Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Clemente ve İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Dr. Salvatore Schirmo’nun yapacağı galada, büyük kültürlerin devasa izler bıraktığı Ütopya Adası’nı keşfedeceksiniz.

19 Aralık Salı, İtalyan Kültür Merkezi

18.30- Kokteyl 19.00- Açış Konuşmaları 19.30- Film gösterimi

YÖNETMEN

Serkan Koç

YAPIMCI

Emin Selim Akgül

SESLENDİREN

Aydoğan Temel

MÜZİKLER

Giovanni Floreani

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ

Evren Dursun

Süre 87 dk.