Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Caz tüm coşkusuyla döndü

Caz tüm coşkusuyla döndü

Caz tüm coşkusuyla döndü28 Eylül 2022 - 11:09
Afro-Amerikalılar’ın mahallesinde doğan caz müziği, o mahallerden taşıp bir dünya müziği hâline geldi.
Seyhan Akıncı
 
Hak arayışlarının, kadınların özgürlük mücadelesinin fon müziği caz oldu 1920’lerden bu yana. Ülkemizde geçmişi 1930’lara kadar uzanan caz uzun soluklu festivallerle dünyaya ruhunu üflemeye devam ediyor. Alanya Belediyesi tarafından bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen Alanya Uluslararası Caz Günleri kozmopolit yapısıyla güneşli bir dünya şehrine dönüşen Alanya’da dört gün boyunca insanları dansa ve eğlenceye davet etti.
 
22-25 Eylül tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşen 17. Alanya Uluslararası Caz Günleri’nin açılış akşamında sahne alan Kerem Görsev ve Fatih Erkoç festival ateşini yaktı. Uzun soluklu caz festivallerinin önemi üzerine konuştuğumuz piyanist Kerem Görsev, “Festivale üçüncü katılışım. Denizin kokusunu duyarak çalmak çok keyifli. Alanya Belediyesi festivalin her sene üstüne katarak dünyadan pek çok müzisyen getiriyor. Çok keyifli geçen dört gün. Genç Türk müzisyenleri de kendini tanıtma fırsatı buluyor. Ülkemizde her şehirde böyle bir klasik müzik, caz festivali olsa çok keyifli olur. Bu cazseverler için bir fırsat” açıklamalarında bulundu.
 
Nazar boncuklu Smith
 
Festivalin ikinci akşamı Deniz Taşar ve Steffen Morrison sahnedeydi. Cumartesi akşamı sahne Carlton Jumel Smith’indi... ABD’li müzisyen etkileyici performansıyla adeta başka bir “şey” yarattı sahnede. Konserin sonlarına doğru sandalyesinde oturan kimse yoktu neredeyse. Carlton Jumel Smith, sahne kostümünün yanı sıra aksesuarlarıyla da dikkat dikkat çekiyordu. Boynunda nazar boncuklu bir kolye taşıyan Smith’in bileğinde nazar boncuklu bilezik vardı. Alanyalı cazseverlerin fotoğraf çektirme isteğini tek tek yerine getirerek kulise gelen Smith ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Smith gece ile ilgili duygularını şu sözlerle anlattı: “Performansı seviyorum. İnsanları seviyorum. Dünyadaki en iyi işe sahibim. Hangi sahnede olursam olayım iyi hissederim. Bu gece de öyleydi... Bu gece Alanya çok iyi hissettirdi. Fantastikti.” Smith’e nazar boncuklu aksesuarlarını sorduğumuzda, “Türkiye’nin maneviyatına inanıyorum. Ve bunu tanıtmayı seviyorum. Ayrıca beni güvende hissettiriyor” şeklinde konuştu. Sahnede bundan 18 yıl önce kansere karşı verdiği mücadeleyi anlatan müzisyen dinleyicilere hayata karşı daima pozitif olmaları gerektiği mesajını verdi. Sohbetimizin sonunda sözü sahnedeki duygu dolu mesajına getirdiğimizde Smith, “Pek çok şey konusunda endişeleniyoruz. Oysa ihtiyacımız olan her şeye sahibiz. İnsanlar zorlu şeyler yaşıyor ama şükretmeyi hatırlamalıyız. Tek bir kişinin yaklaşımını değiştirebilirsem işimi yaptım demektir” dedi. 
 
“Özlemle beklenen festival”
 
Alanya Uluslararası Caz Günleri’nin bu yıl 17.sine ev sahipliği yapan Alanya’nın Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise şunları söyledi: “İki yıl pandemi nedeniyle verdiğimiz aranın ardından Alanya Caz Günleri’ne ilgi müthişti. Caz tutkunları ve müzikseverlerin özlemle bekledikleri bir festival. Dört gün boyunca ülkemizden ve yurt dışından birbirinden değerli caz sanatçılarını ağırladık. Bu güzel eylül ayında, Alanya’nın en keyifli mevsiminde şahane bir festival yaşadık.”