Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Cumhuriyet’in ilk resim sergisi yeniden açılıyor

Cumhuriyet’in ilk resim sergisi yeniden açılıyor

Cumhuriyet’in ilk resim sergisi yeniden açılıyor03 Ekim 2023 - 03:10
ÇAĞSAV (Çağdaş Sanatlar Vakfı), kültürel hafızamızın en önemli etkinliklerinden biri olan; Ekim 1923’te, Ankara Türk Ocağı’nda, Atatürk’ün önderliğinde açılan Cumhuriyet’in ilk resim sergisini (Anadolu’da açılan ilk sergi) yine, yeniden aynı tarihte, aynı saatte Ankara Resim Heykel Müzesi’nde sanat yazarı İbrahim Karaoğlu’nun küratörlüğü ve Onur Sezer’in koordinatörlüğünde bir kez daha sanatseverlerle buluşturuyor.

“Anadolu’da Açılan İlk Sergi/Yine, Yeniden” sergisinde katılımcı ressamların o dönemki eserlerinden, müze koleksiyondan derlenen özel bir seçki sunulacak.

Anadolu’da Açılan İlk Sergi’nin Yolculuğu

Cumhuriyet ilan edilmeden 15 gün önce, Cumhuriyetin kültürel ruhunu bir sanat şöleniyle anımsatmak için Ankara Türk Ocağı’nda ilk “Ankara Resim Sergisi”nin açılmasını dile getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğini takiben, Cumhuriyete ilişkin bir kültür ve bu kültür etrafında şekillenmiş bir sergi, yaklaşık 35 ressam ve bir heykeltıraşın 125 kadar yapıtının bulunduğu sergi, görkemli bir açılış ile halka sunulmuştu. Sergide bulunan ressamların ortak noktası; paletlerini adeta bir ışıkla doldurarak, resimlerini izlenimci bir tavırla yapmalarıydı. Ayrıca insanla doğa arasındaki ilişkiyi, çevreyi, manzarayı, kent yaşamından kesitleri, natürmortları ve yaşadıkları zamana tanıklıklarını yansıtmışlardı. Yaşadıkları toplumda yurtsever birey olarak hisseden bu sanatçılar, Çanakkale ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’na ilişkin resimler de yaparak sanatlarında toplum ve toplum sorunlarını da işlemişti. Bulundukları yerlerin imgelerini, öznel izlenimlerini paletlerindeki ışıklar sayesinde şiirselleştirerek yansıtmışlardı.

1923 yılında Anadolu’da açılan ilk sergiden ilham alan ÇAĞSAV, Cumhuriyetin 100. yılında, Atatürk’ün mirasını dünden bugüne taşıma amacıyla T.C. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla ve müştereken ilk sergiye katılan ressamların o dönem yaptıkları eserlerden oluşan özel bir seçki “Cumhuriyet’in 100. Yılında Anadolu’da Açılan İlk Sergi/YİNE, YENİDEN” adıyla sanatseverlerle buluşturacak. 5 Ekim’de açılacak sergi, 25 Ekim’e kadar Ankara Resim ve Heykel Müzesi Mihri Müşfik Sergi Salonunda gezilebilecek. İlk serginin açıldığı gün ve saat olan 14 Ekim Saat 15:00’te özel olarak hazırlanan sergi kitabının lansmanı yapılacak ve sergi ilk açılışına uygun bir biçimde, resmi konuşmalar ile “YİNE/YENİDEN” açılacak.