Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Dünya gülerken biz ağlıyoruz

Dünya gülerken biz ağlıyoruz

Dünya gülerken biz ağlıyoruz08 Aralık 2021 - 09:12
Spotify'ın kim en çok neleri dinlemiş listeleri yılın en şenlikli zamanlarından birine dönüştü. Dünyada en çok komedi programları dinlenirken Türkiye psikolojinin kapısını çalıyor.

Seyhan Akıncı

 

Yürüyüş yaparken, trafikte sıkılmışken ya da ütü yaparken kısacası daha da sıkılmışken birçoğumuzun bu eylemlerine çok keyifli bir eşlikçi var uzun bir süredir: Podcast'ler... O kadar farklı türde içeriğe ulaşabiliyorsunuz ki bazen mitoloji hakkında dinlemelere kaptırıyorsunuz kendinizi bazen "Kulak tiyatrosu gibi bir şey mi?" denilen podcast dizilerine sarıyorsunuz. Audio teknoloji şirketi Voxnest'in 2020 raporuna göre, podcast dinlemede Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi konumunda. Türkiye’de geçen seneyle kıyasla Spotify’da bulunan podcast sayısı yüzde 100’ün üzerinde bir artış göstermiş durumda. Diğer yandan 2018’den bu yana Spotify’daki podcast sayısı yüzde 2500 arttı. 2021 yılında bir buçuk milyon yeni podcast eklendi platforma. Aralarında Türkiye'nin de olduğu Tayvan, Kolombiya, Japonya, İspanya, Peru, Hindistan, Filipinler, Fransa, Polonya, Arjantin, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerde her çeşit tür, konu ve temada yeni podcast'ler ile podcast kataloglarında en yüksek büyüme oranları yakalandı.

Podcast'lere böylesi kulağımızı kabartmışken kim neler dinliyor diye bakmadan olmaz elbet! Hem şu günlerde Spotify'ın 2021'de kişisel listeleri kullanıcılarıyla paylaştığı bizim de bu sayede yeni yeni müzikler ve podcast'ler keşfettiğimiz düşünülünce insanın merak trenine atlayası geliyor.

Biz de Spotify'ın bize özel derlediği verilerle merakımızın peşinden gittik hangi yaş grubu ne dinlemiş, bizim çokça dinlediğimiz podcast'ler listede mi diye baktık.

 

2021 YILINDA DÜNYADA EN ÇOK DİNLENEN PODCAST’LER

 

Türkiye, podcast dinlemede dünyada en hızlı büyüyen ülke olsa da podcast'ler dünyada da epey revaçta. 2021'de dünyada en çok dinlenen podcast komedyen Joe Rogan'ın 1800'üncü bölüme koşar adım gittiği programı "The Joe Rogan Experience" yer alıyor. Herkesin her şeyden çokça sıkıldığı zamanlarda Rogan'ın bir podcast bölümünün iki saatin üstünde olmasına rağmen bu başarıyı elde etmesi de oldukça ilginç.

 

1- The Joe Rogan Experience

2- Call Her Daddy

3- Crime Junkie

4- TED Talks Daily

5- The Daily

 

TÜRKİYE’DE 2021 YILINDA EN ÇOK DİNLENEN PODCAST’LER

 

Ülkemizde Klinik Psikolog Beyhan Budak'ın "Kendine İyi Davran" podcast serisinin en çok dinlenen içerik olmasına şaşırmamak gerek sanırım.
 

1- Kendine İyi Davran

2- Merdiven Altı Terapi

3- Sesli Kitap Dünyası

4- Mitolojik İnciler

5- Fularsız Entellik

6- Nasıl Olunur

7- O Tarz Mı?

8- Reddit Zone

9- Barış Özcan ile 111 Hz

10- umarım annem dinlemez

 

Türkiye’de 2021 yılında yaş gruplarına göre en popüler podcast yayınları

 

Beyhan Budak'ın hazırladığı "Kendine İyi Davran" podcast'i 18-44 yaş aralığında en popüler podcast olarak öne çıkıyor. 44-55 yaş aralığındaki dinleyicilerin tercihi ise gazeteci Nilay Örnek'in hazırladığı "Nasıl Olunur?"

 

Türkiye’de 2021 yılında en çok dinlenen podcast bölümleri

 

Tüm ihale 2020'ye kalsa da 2021'in de bir o kadar zor bir yıl olduğu su götürmez bir gerçek. Türkiye'de bu yıl en çok dinlenen podcast bölümleri de yine manidar.
 

1- 10 Dakikalık UYKUYA DALMAK İçin Meditasyon "Yeşim’in ŞifaEvi"

2- Derin Uyku Meditasyonu - "Zeynep İzgi ile Arınma Yolculuğu"

3- 2: Medusa: Yılan saçlı kadın "Mitolojik İnciler"

4- 1- Geleceğin Sesini Tasarlamak "Barış Özcan ile 111 Hz"

5- RedditZone 1.Bölüm "Umarım Çocuğum Dinlemez" Reddit Zone

 

Dünyada en popüler podcast kategorileri

 

1- Toplum ve Kültür

2- Komedi

3- Eğitim

4- Sağlık ve Fitness

5- Sanat

 

Türkiye’de en popüler podcast kategorileri

 

1- Sanat

2- Toplum ve Kültür

3- Haber

4- Komedi

5- TV ve Film

 

 

 

Etiketler: Spotify  Podcast