Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Görülmemiş Eserleriyle Füreya” sergisi başlıyor

“Görülmemiş Eserleriyle Füreya” sergisi başlıyor

“Görülmemiş Eserleriyle Füreya” sergisi başlıyor02 Ekim 2023 - 02:10
Maçka Sanat Galerisi Cumhuriyet’in 100.yılını, Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncüsü, sıra dışı yaşamı, ilham veren mücadelesi ve seramik sanatına duyduğu tutkusu ile Türk sanat tarihinin unutulmaz isimlerinden biri olan Füreya Koral ile kutluyor.
Atatürk’ün “Füreya Hanım millete ifa edeceğin vazife mühimdir. Bunu bir an bile hatırından çıkarma. Millet senden çok şeyler bekliyor. Çalış ve ona göre hazırlan.” diye not defterine yazdığı Füreya Koral, seramik sanatında özellikle büyük boyutlu duvar panolarıyla çığır açtı. 
 
"Benim için seramiği mimariye sokmak, onu dekoratif yapmak değildir. Bir defa onu kesin olarak ayırayım. Benim için duvar yapmak, seramiği mimariye sokmak bir gelenek, geleneğe dayanarak bir şey yaratmak.” diyen Füreya Koral 1954-1975 yılları arasında birçok yapının iç mekan ve dış cepheleri için seramik panolar yaptı. Bu eserler, geleneksel çini sanatını modern mimariye kazandırarak önemli bir katkı sağladı. 
 
Maçka Sanat Galerisi’nde açılan sergi, sanatçının Hilton Oteli, Divan Oteli, KA Han, Brüksel Fuarı Türk Pavyonu, Marmara Oteli, Hacettepe Üniversitesi Dişçilik Fakültesi, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, Ziraat Bankası, Başak Sigorta, Anafartalar Çarşısı, Sheraton Oteli ve Beytem Palas için gerçekleştirdiği seramik panoların bazılarının sanatçı tarafından yapılmış resimlerinden oluşuyor.
 
Rabia Çapa koleksiyonuna ait olan ve ilk kez sergilenen bu eserlerin yanı sıra sergide, Fahrelnissa Zeid tarafından yapılan Füreya Koral portresi, Candeğer Furtun tarafından ellerinden kalıp alınarak yapılan Füreya Koral’ın seramik elleri ve Zuhal Demirarslan’ın hazırlayıp sunduğu “Füreya” belgeseli de yer alıyor.
 
Maçka Sanat Galerisi 1985 yılında açtığı Füreya Koral’ın kişisel sergisinin ardından, sanatçının
40. sanat yılı olan 1992’de “Füreya Koral’a Saygı Sergisi” kapsamında 40 seramik sanatçısının Füreya Koral için yaptığı 40x40 cm panoları ve kendisinin “Yürüyen İnsanlar” adlı eserlerini sergiledi. Cumhuriyet’in 100.yılında ise bu kez “Görülmemiş Eserleriyle Füreya” sergisini 3 Ekim – 11 Kasım 2023 tarihleri arasında sanat severlerle buluşturuyor.