Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Hakikat İçin Söyleşiler’e davetlisiniz

‘Hakikat İçin Söyleşiler’e davetlisiniz

‘Hakikat İçin Söyleşiler’e davetlisiniz08 Ocak 2024 - 05:01
Hrant Dink’in öldürülmesinin 17. yılında; Hrant Dink’i, savunduğu değerleri ve mücadelesini yeniden hatırlamak için 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda 11-18 Ocak tarihleri arasında bir söyleşi dizisi düzenlenecek.

Hafızanın korunması, dava takibi, hakikat gibi başlıklar etrafında kurgulanan ve yedi söyleşiden oluşan programda; Hrant Dink’in mücadelesini yakından tanımanın yanı sıra, hukukçu, gazeteci ve hak savunucusu olarak dava takibinin nasıl yapıldığını bu alanda çalışanlarla konuşulacak.

18 Ocak Perşembe günü 15.00–16.30 arasında yapılacak söyleşide Sebat Apartmanı’nın dış cephesine geceleri yansıtılacak projeksiyonu hazırlayan sanatçı Hale Tenger ile konuşulacak. Tenger, Hrant Dink’in umudu ve cesaretinin bir ışık olduğu düşüncesinden ve 17 yıldır işlemeyen adaletten hareketle hazırladığı projesi hakkında konuşacak ve sunumunda, Hrant Dink'i anmak, sesini sözünü hatırlamak, hatırlatmak için Hrant Dink’in ölümü sonrasında gerçekleştirdiği bazı yerleştirmelerine de değinecek.

-Tüm söyleşiler 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda yapılacak.

-Her bir söyleşi için ayrı kayıt formu doldurmak gereklidir.

-Etkinlik hibrit formatta olacaktır (yüz yüze ve Zoom).

-Yüz yüze katılımda her bir söyleşi için kapasite 28 kişidir.

-Zoom ile katılımda her bir söyleşi için kapasite 100 kişidir.

-Söyleşi dili Türkçe'dir.

 

11 Ocak Perşembe

Hakikatı Hafızalaştırmak

Konuşmacılar: Ayşe Gül Altınay, Sena Başöz, Neslihan Koyuncu Bali

Moderatör: Nayat Karaköse (Hrant Dink Vakfı)

15.00- Rehberli Tur

17.00–18.30 Söyleşi

23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nın hazırlık ve kurulum süreçlerini, zor geçmişlerle yüzleşen hafıza mekânlarına farklı coğrafyalardan örneklerle birlikte konuşacağımız söyleşide, 23,5’un kurulum sürecinde çalışanlar yer alacak.

12 Ocak Cuma

Hakikatı Arşivlemek

Konuşmacılar: Ümit Kıvanç, Rober Koptaş, Zeynep Taşkın

Moderatör: Norayr Olgar

14.00- Rehberli Tur

16.00- Hafıza Yetersiz film gösterimi

17.30–19.00 Söyleşi

Hrant Dink’in sözünü renge, şekle ve sese büründürerek aktaran ‘Hafıza Yetersiz’ filmi gösterimi sonrasında; filmi, yapım sürecini ve filmde değinilen Hrant Dink’in mesele edindiği konuları konuşacağız.

 

13 Ocak Cumartesi

Bir Gazeteci Olarak Davayı Takip Etmek

Konuşmacılar: Elif Akgül, Canan Coşkun, Banu Güven, Yetvart Danzikyan, Erol Önderoğlu

Moderatör: Hazal Özvarış

12.00 - Rehberli Tur

14.00–16.00 Söyleşi

2007 yılında başlayan, 2015 yılında kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame ile genişleyen Hrant Dink Cinayeti Davası'nı gazeteci olarak izleyenler anlatıyor. Türkiye tarihinde ilk kez bu kadar fazla sayıda kamu görevlisinin yargılandığı bir siyasi cinayet davasını izlemenin zorlukları neler? 17 yıldır süren dava, gazeteciler açısından nasıl bir klasör yarattı, bu klasörden önemli detayları ayıklamak, bilinmeyenleri açığa çıkarmak nasıl ve ne derece mümkün oldu? Bir gazeteci böyle bir davayı nasıl izlemeli? Bu söyleşide gazeteciler deneyimlerini paylaşacak.

 

15 Ocak Pazartesi

Hak Savunucusu Olarak Davayı Takip Etmek

Konuşmacılar: Barış Altıntaş, Bülent Aydın, Milena Büyüm

Moderatör: Zeynep Sungur (Hrant Dink Vakfı)

15.00 - Rehberli Tur

17.00–18.30 Söyleşi

Hedef gösterilme ve hak ihlalleri süreçlerinde hak savunucularının rolü nedir? Bu süreçlerin görünür olması ve kamuoyu tarafından sahiplenilmesi için ne yapmak gerekir? Farkındalık yaratmanın önemi nedir? Dünyada kullanılan farklı yöntemler nelerdir? Bu süreçte hak savunucuları ne yapmalı/ne yapmamalı, nelere dikkat etmelidir? Bir hak savunucusuna dava takibi ne ifade eder ve farklı dava takibi yöntemleri nelerdir? Uzun yıllar devam eden davalarda sebatla nasıl devam edilir?

 

16 Ocak Salı

Hukukçu Olarak Davayı Takip Etmek

Konuşmacılar: Fethiye Çetin, Hülya Deveci

Moderatör: Zeynep Sungur (Hrant Dink Vakfı)

15.00 - Rehberli Tur

17.00–18.30 Söyleşi

2007 yılında Yasin Hayal ve arkadaşları hakkında açılan dava ile 2016 yılında kamu görevlileri hakkında açılan davayla genişleyen Hrant Dink Cinayeti Davası'nı müdahil avukatı olarak takip eden avukatlar anlatıyor. Türkiye tarihinde ilk kez bu kadar fazla sayıda kamu görevlisinin yargılandığı bir siyasi cinayet davasını izlemenin zorlukları neler? Yargılamalar sırasında çıkarılan zorluklar nelerdi? Bu davadaki ilkler nelerdi? 17 yıldır süren dava, cinayette hangi gerçekleri ortaya çıkardı? Bir avukat olarak böyle bir davayı nasıl izlemeli?

 

17 Ocak Çarşamba

Hrant Dink’i Konuşuyoruz

Konuşmacılar: Ali Bayramoğlu, Fethiye Çetin

15.00 - Rehberli Tur

17.00–19.00 Söyleşi

Hrant Dink’in öldürülmesinden önce de avukatlığını yapan ve mücadelesine tanıklık eden Avukat Fethiye Çetin ve Ali Bayramoğlu ile Hrant Dink’in hayatı, 301 soruşturmaları ve Hrant Dink’in ‘güvercin tedirginliği’ üzerine konuşacağız.

 

18 Ocak Perşembe

Sebat Apartmanı Yansıtması Üzerine

Konuşmacı: Hale Tenger

Moderatör: Aylin Vartanyan

15.00–16.30 Söyleşi

19.00 - Yansıtma

Hrant Dink’in katledilişinin 17. yılında, Sebat Apartmanı’nın dış cephesine geceleri yansıtılacak projeksiyonu hazırlayan sanatçı Hale Tenger ile 23,5 Hafıza Mekanı’nda buluşuyoruz. Hale Tenger, Hrant Dink’in umudu ve cesaretinin bir ışık olduğu düşüncesinden ve 17 yıldır işlemeyen adaletten hareketle hazırladığı projesi hakkında konuşacak. Tenger sunumunda, Hrant Dink'i anmak, sesini sözünü hatırlamak, hatırlatmak için Hrant Dink’in ölümü sonrasında gerçekleştirdiği bazı yerleştirmelerine de değinecek.

Detaylı bilgi: https://hrantdink.org/tr/hafiza-mekani/ziyaretci-programlari/23-5-atolyeler/4121-hakikat-icin-soylesilere-davetlisiniz-1