Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Kültür Yolu Festivali 2024 'dünya yıldızlarıyla' geliyor

Kültür Yolu Festivali 2024 'dünya yıldızlarıyla' geliyor

Kültür Yolu Festivali 2024 'dünya yıldızlarıyla' geliyor27 Mart 2024 - 10:03
"Kültür Yolu Festivali"nin 2024 hedefleri, İstanbul AKM'de 25 Mart sabahı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapılan bir sunumla gündeme geldi. Avrupa Festivaller Birliği üyesi etkinlikte bu yıl, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Sebastiao Salgado ve Refik Anadol gibi imzalar bir araya gelecek. 13 Nisan'da Adana'daki "Portakal Çiçeği" festivali ile yola çıkacak çok disiplinli girişimin, 2024'te, yedi bölgede, 600 mekânda 6 bin sanatçı ile 40 bin izleyiciye ulaşması hedefleniyor.
EVRİM ALTUĞ 
evrimaltug@gmail.com
 
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu'nda, 25 Mart Pazartesi sabahı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımı eşliğinde, kırmızı halılarla düzenlenen ihtişamlı bir tanıtım etkinliği ile Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin genişletilmiş vizyonu ve 2024 hedefleri basın ve kamuoyu ile paylaşıldı. AKM'nin Tiyatro Salonu'nda panoramik dev LED ekrana yansıtılan istatistik bilgiler, videolar ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) sanatçılarının, salonu hınca hınç dolduran basın mensupları, kültür ve sanat temsilcileri ile diğer izleyiciler arasından çıkıp yaptığı sürpriz vokal performans ile zenginleşen tanıtımda, popüler kültür ve sanatın tanıdık simaları da bir araya geldi. 
Yavuz Bingöl, Uğur Aslan, Günseli Kato, Erkan Doğanay, Tan Sağtürk ve Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Tamer Karadağlı gibi pek çok ismi buluşturan tanıtımda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye'nin 7 bölgesinde, 16 şehrimizde düzenlenecek yaygınlığa ulaşmış ve büyümeye devam eden bir Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin başarı hikayesi yazılmıştır," ifadesini kullandı.
 
"Avrupa Festivaller Birliği üyesi olduk" 
 
Ersoy, festivalin dördüncü yılını ve içeriğini detaylarıyla açıkladığı sunumunda ayrıca, etkinliğin "2021 yılında 'olmazcıları, yapılamazcıları, ne gerek varcıları' aşıp, İstanbul'da o ilk adımı attığımız günün üzerinden geçen bu dört yılda, Avrupa'nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilmiştir," şeklinde konuştu. 
 
 
Bakan Ersoy ayrıca, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve dış basın ve diplomasi temsilcilerinin de ilgi gösterdiği, sanatçıların Âşık Veysel, Charlie Chaplin ve Frida Kahlo gibi isimleri 'canlı heykel' olarak mekânda yeniden izleyici ile buluşturdukları toplantıda Türkiye'nin binlerce yıllık birikimini barındıran kültürel değerlerinin doğru değerlendirilmesine atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
"Mesele bunları doğru şekilde kullanmayı bilmekte yatıyor. Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu doğrulardan biridir. Eğer öyle olmasaydı, yaşayarak tecrübe ettiğimiz büyüme ve ilgi artışı kesinlikle mümkün olmazdı. Zira hiçbir başarı tesadüf değildir. Geldiğimiz bu nokta, 'Kültür ve sanatla bütünleşmiş turizm' vizyonuyla her adımını ince ince hesapladığımız kültür politikalarımızın sonucudur. Hep söylüyoruz; sürdürülebilirliği gözeterek, turizm ile kültür sanatın birbirini beslediği bir ekosistem bina ettik. 
 
 
Bunu sadece kültür sanat etkinliklerinin ve sebep oldukları turizm hareketinin birbirlerine karşılıklı fayda sağlaması ile sınırlandırmayın. Festival güzergahında restore edilen ve yeniden işlev kazanarak hayata dahil olan tarihi eserleri düşünün. Görünür ve bilinir hale gelen kültür sanat kurumlarını, parçası ve varisi olduğu kültür sanat mirasını yaşayarak öğrenen çocuklarımızı, hem milli hem evrensel değerlerin etrafında sağlanan sosyal birliktelik ve bütünleşmeyi düşünün."
 
2021'de 2 bin, 2023'te 34 bin sanatçı
 
Diğer taraftan, etkinliğin uluslararası bir marka haline getirilmesi için büyük çaba içinde olduklarını belirten Ersoy, davetlilere festivalin ilk üç yılda ortaya koyduğu performanstan da söz etti. Bakanın verdiği bilgilere göre, 2021'de 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başlayan "Kültür Yolu Festivali", 2023'te ise 34 bin sanatçıya beş bin etkinlik ile ulaşırken, bakanlık bu hedefini 2024'te ise, 600 mekânda 6 bin etkinlik ile 40 bin sanatçıya çıkarmış bulunuyor. 
 
 
Ersoy'un yaptığı kapsamlı sunuma göre, bu yıl sekiz aya yayılacak "Kültür Yolu Festivali" programı, 13-21 Nisan'da Adana'daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlarken, festival 25 Mayıs-2 Haziran Şanlıurfa, 1-9 Haziran Bursa, 8-16 Haziran Samsun, 22-30 Haziran Trabzon, 29 Haziran-7 Temmuz Van, 3-11 Ağustos Nevşehir, 17-25 Ağustos Erzurum ve 31 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında ise, Çanakkale'de yapılacak. Buna ek olarak festivalde ayrıca, Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali 'Gastroantep' de 14-22 Eylül arası deneyimlenebilecek. Girişimde ayrıca, 21 Eylül'deki Ankara durağı ile genişletilen "Konya Mistik Müzik Festivali ise 29 Eylül'e kadar ziyaretçilere sunulacak. Bu kapsamda, İstanbul Kültür Yolu Festivali 28 Eylül ve 6 Ekim arasında düzenlenirken, etkinlik 12-20 Ekim'de Diyarbakır, 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir, 2-10 Kasım'da ise Antalya'da yer alacak.
 
Picasso, Kahlo, Anadol ve Salgado Geliyor
 
"Kültür Yolu Festivali" bu yıl, dünya kültür sanatının 'marka' isimlerini de Türkiyeli izleyicilerle buluşturmayı hedefliyor. Kültür ve Turizm Bakanı'nın verdiği 'müjdeli' haberler doğrultusunda etkinlikte, Pablo Picasso'nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla, modern ressamın 80'den fazla orijinal eserinin yer aldığı sergi, üç ay boyunca farklı şehirleri gezecek. Ersoy'un açıklamalarına göre ayrıca, bu kapsamda ayrıca, 1907-1954 arasında yaşamış modern Meksikalı ressam Frida Kahlo (The Life of An Icon - Bir İkonun Hayatı Sergisi) ile eserleri önemli müzelerin koleksiyonlarına giren sanatçı Refik Anadol'un özgün proje ve yapıtları da, festivalin ajandasındaki yerlerini bulacak. Festivale "Genesis Projesi" ile Brezilyalı fotoğraf yıldızı Sebastiao Salgado'nun da geleceğini belirten Bakan Ersoy'un açıklamalarına göre, bu listede ayrıca 'siber fiziksel' mimar ve sanatçı Güvenç Özel'in de çalışmalarına yer verilecek. Etkinlikte bu kapsamda yapay zekâ algoritması desteği ile üretilmiş "Atatürk Kültür Yolunda" dijital yerleştirmesinin de büyük ilgi görmesi hedefleniyor. Girişim, "Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi duraklarından kareler verirdi?" sorusuna yanıt vermeye çalışacak.
 
 
 
 
 
Avrupa, Latin Amerika, Asya, Afrika işbirliği
 
AKM'de yaptığı "Kültür Yolu" 2024 sunumunda, yaptıkları uluslararası işbirliklerine de yer veren Ersoy'un açıklamalarına göre, etkinlik Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyle düzenlenen görsel ve sahne sanatları projeleri ile de gündem belirleyecek. Buna göre, festivalde Deutsches Senfoni-Orkestra Berlin, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları gibi kurumlar izleyiciyle buluşturulurken, Grammy ödüllü trompet sanatçısı Chris Botti de, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile bir araya gelecek. CSO olmak üzere, T.C. Kültür ve Turizm Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı orkestraları ile koro ve toplulukları alkışlanacak. Bakan Ersoy'un altını çizdiği bir diğer noktaya göre ise, festival bu yıl yeni logosu ile izleyenlerle Türkçe ve İngilizce içerikle buluşturulacak. Buna göre festival, yeni logosunda Türkiye'nin bölgelerine atıfta bulunan yedi farklı renk içeriyor. Ersoy bu durumu ise şöyle açıklıyor:  "Renk, sanatın varoluşsal bir parçasıdır. Tuvalde, seste, sözde, sahnede ya da nesnede renk sanatçının düşün dünyasından süzülüp eserine geçer. Sanatın kendisi zaten hayatın bir rengidir. Belki herkes için farklıdır ama biliyoruz ki kimin gözünden bakarsak bakalım sanat hep göz alıcıdır. O yüzden biz de renkleri kullandık."
 
Bilgi: www.kulturyolufestivali.com