Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Macron tarih verdi: Notre Dame yeniden açılıyor.

Macron tarih verdi: Notre Dame yeniden açılıyor.

Macron tarih verdi: Notre Dame yeniden açılıyor.15 Aralık 2023 - 02:12
2019 yılındaki yangında zarar gören 860 yıllık Notre Dame katedralinin kısmen yeniden açılma tarihi, Paris'in Seine nehrindeki Île de la Cité'de bulunan tarihi eseri yok eden yangından beş buçuk yıl sonra, 8 Aralık 2024 olarak doğrulandı.

Plana göre Aralık 2024'e kadar ibadet edenlerin katedrale girmesine izin verilecek ancak çevredeki alanda yenileme çalışmaları devam edecek. Ayrıca katedrale ait yeni bir müze de yolda.

Fransız Le Monde gazetesine göre tarih, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 8 Aralık'ta alana yaptığı ziyaret sırasında açıklandı.

Macron, Papa Francis'in açılışa katılacağını umduğunu söylerken Paris'in merkezinde Notre Dame'ın tarihine, sanatına ve yeniden inşasına adanmış bir müze kurulacağını da duyurdu.

Macron ayrıca, 19. yüzyılda Viollet-le-Duc tarafından tasarlanan katedral kulesinin bir kısmının da açılışını yaptı (Violet-le-Duc kulesi, 18. yüzyılın sonlarında aldığı hasar nedeniyle 13. yüzyıldan kalma orijinal kulenin kaldırılmasından sonra katedral için yapılan ikinci kuleydi). Kule sonunda bir horoz ve bir haçla taçlandırılacak. Ön meydan da dahil olmak üzere çevredeki alanın yenilenmesiyle birlikte yapının tüm restorasyonunun 2028 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

 

Etiketler: Macron  notre dame  paris