Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Nil Yalter'e Venedik Bienali'nden Altın Aslan

Nil Yalter'e Venedik Bienali'nden Altın Aslan

Nil Yalter'e Venedik Bienali'nden Altın Aslan06 Kasım 2023 - 05:11
Paris'te yaşayan Türk sanatçı Nil Yalter, Brezilyalı sanatçı Anna Maria Maiolino ile birlikte 60. Venedik Bienali Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün sahibi oldu.

Ödül töreni “Yabancılar Her Yerde” başlıklı bienalin açılış günü olan 20 Nisan 2024 tarihinde Ca' Giustinian'da gerçekleştirilecek.

Bienalden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “"Bu karar, Kuzey ile Güney, Avrupa ile ötesi arasında seyahat ve göç eden sanatçılara odaklanan sergimizin başlığı ve çerçevesi göz önüne alındığında özellikle anlam kazanıyor. Bu anlamda seçimimiz, kendileri de göçmen olan ve “Stranieri Ovunque-Foreigners Everywhere” (Yabancılar Heryerde) ruhunu birçok yönden somutlaştıran iki olağanüstü ve öncü kadın sanatçıya dayanıyor: İtalya'dan Güney Amerika'ya, önce Venezuela'ya, sonra da bugün yaşadığı Brezilya'ya göç eden Anna Maria Maiolino (Scalea, İtalya, 1942, São Paulo, halen Brezilya'da yaşıyor) ve Kahire'den İstanbul'a ve son olarak da Paris'e göç eden bir Türk olan Nil Yalter (Kahire, Mısır, 1938, Paris, halen Fransa'da yaşıyor)."

Yalter, 2019 Mart ayında Almanya’daki Köln Ludwig Müzesi’nde “Exile is a Hard Job” isimli retrospektif sergisini açmıştı. Yalter’in ilk geniş kapsamlı retrospektif sergisinde; 1970’ler resim ve video işlerinden, fotoğraf, video, desen ve heykelleri kolaj ettiği multimedya enstelasyonlara kadar sanatçının farklı çalışmalarını sunulmuştu.